Utazást tervezel? Így kerülheted el, hogy keserű szájízzel térj haza!

Ahogy telik az idő, és a világ egyre gyorsabb ütemben fejlődik, eljön az a pillanat, amikor érdemes újra felülvizsgálni mindent, amit az utazásról gondolunk. Ez alól gondolkodásmódunk, feltételezéseink, szokásaink, viselkedésünk sem kivételek. Íme néhány jó tanács, hogy ne váljunk saját elvárásaink áldozatává!

Menekülés jó értelemben véve

Az utazásra azzal a szándékkal, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből, gyakran úgy tekintenek, mint a problémák elől való menekülésre. Ha ez igaz is, az miért lenne baj? Sokféleképpen lehet elmenekülni a hétköznapi élet elől. Vannak, akik maratoni sorozatbámulással mossák át az agyukat, míg mások úgy döntenek, hogy átmotoroznak a vietnámi rizsföldeken.

Rizsföldek a Sapa régióban, Észak-VietnámbanForrás: Only France via AFP/Sarawut Intarob

Mindkettő hasonló abban, hogy átmenetileg elvonja a figyelmet valamiről az ember életében, de az utóbbi esetében nagyobb lehetőség van újradefiniálni, újraindítani a dolgainkat, mint az előbbinél. Ha nincs erőnk a helyzetünkön változtatni, legalább megpróbálhatjuk magunkat vagy a világhoz való hozzáállásunkat formálni, és az utazás lehet az eszköz, amelyen keresztül ezt megtehetjük.

Tartsd szem előtt: mindenki más is kíváncsi arra, amire Te!

Ha egy hely iránt felkeltette az érdeklődésed egy színes fénykép a közösségi médiában, akkor nagy eséllyel, amikor odaérsz, szelfibotokkal hadonászó karok akadályozzák majd előled a kilátást. Ha ebbe nem sikerül belenyugodni, komoly az esély, hogy az utazás egy igazi rémálommá váljon számunkra, mi pedig önmagunk legrosszabb kiadásává. Ha viszont szem előtt tartjuk, hogy a körülöttünk tolongók is pontosan ugyanarra vágynak mint mi, könnyebb rokonszenvet érezni irántuk még akkor is, ha éppen a lábunkat tiporják.

Sorban állnak a látogatók, hogy beléphessenek a velencei Szent Márk téri BazilikábaForrás: AFP/Marco Bertorello

De az ember távol is tarthatja magát a netes tartalomra szomjas tömegektől. Utazz olyan helyre, amit nem kapnak fel sem az algoritmusok, sem az emberek, hogy valóban ki tudj kapcsolódni! De lehet, hogy nem kell már sokat várni addig, míg egyedül is elidőzhetünk a Mona Lisa előtt vagy a Machu Picchu romjainál. Ehhez egy az emberiséget megtizedelő katasztrófa szükséges, vagy a VR technika rohamos fejlődése, aminek köszönhetően a karosszékben ülve is a lehető legélethűbb utazási élményt élhetjük át, legyen szó egy múzeumi látogatásról vagy egy természeti kincs felfedezéséről.

Ne alkudozz bagatell összegekért!

Az alkudozás sok országban bevett szokás, és rendkívül megosztó: egyesek számára rettenetes, másoknak nagyszerű szórakozás lehet. Attól függően, hol tartózkodunk, az alkudozás első lépéseként érdemes az eladó által mondottnak minimum a felét ajánlani, hiszen ha elfogadjuk az eredeti árat, bődületesen túlfizetjük az árust.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

A legjobb, ha kialkuszunk egy tisztességes árat, a végső közelítésnél azonban nem éri meg foggal-körömmel ragaszkodni az elképzelésünkhöz.

Hiszen ami nekünk kis pénz, abból lehet, hogy a helyiek egy hétig elélnek a családjukkal. Márpedig utazásunkkal mindig a legjobb az ott élőket és különösen a rászorulókat támogatni.

Értékeld a vezetett túrákat!

Még azok is, akik ódzkodnak a társasutaktól, és mindig maguk szervezik a külföldi programjaikat, jó, ha néhány órára átadják a gyeplőt egy helyi profinak. A helyben élő idegenvezetők átfogó és elmélyült ismereteikkel nagyban hozzáadnak az élményeinkhez a városi séták, a természetben tett gyalogtúrák vagy a street food programok alkalmával. A helyi szakemberekkel beszélgetve rengeteg olyan érdekességet tudhatunk meg, amit az interneten nem találunk, és olyan eseményekről vagy helyszínekről is tudomást szerezhetünk, amit az algoritmus nem dob fel számunkra, mégis utazásunk fénypontja lehet. 

A vezetett túráknak különleges hangulata van, és máshol meg nem szerezhető információkat kínálnakForrás: Shutterstock.com / Fabio Michele Capelli

Ne csak azonos korúakkal ismerkedj!

Az emberek hajlamosak, hogy csak a korosztályukhoz tartozókkal építsenek ki szociális kapcsolatokat. Ez érthető, különösen, hogy a generációk közötti szakadék ma már leginkább a mély kanyonokhoz hasonlít. Az utazás azonban lehetőséget nyújthat arra, hogy megnyíljunk olyanok felé is, akik más korcsoportból és országból valók. Sokat kaphatunk az ilyen beszélgetésektől. Egy idős emberrel való megismerkedés, aki nagy élettapasztalattal rendelkezik és jó történetmesélő, az utazásunk csúcsélménye és egy örök emlék lehet. A fiatalabbakban pedig megvan a lehetőség, hogy vágyat ébresszenek arra, hogy többet megtudjunk a világról, inspirációt kapjunk, hogy olyan dolgokba is belevágjunk, amiről már rég letettünk.

Adj le az elvárásaidból!

Ez így elsőre nem hangzik olyan tanácsnak, amit szívesen megszívlelne bárki is, különösen egy olyan korban, amikor a csapból is önérvényesítő praktikák folynak. Mégis ez a kulcs ahhoz, hogy ne tegyük magunk számára elviselhetetlenné a világot, ha külföldön járunk. Alapvető, hogy egy harmadik világbeli országban számos dolog nem elvárható, ami a mi jóléti társadalmunkban természetes. Felesleges tehát felhúznunk magunkat azon, ha egy sivatagi hotelben akadozik a vízellátás, vagy egy olyan államban bosszankodni, hogy késik a vonat, amelyben hagyományosan hadilábon állnak a pontossággal. 

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/H_Ko

Gyakran előfordul, hogy nem azt, vagy nem pont azt kapjuk, amit ígért számunkra az utazási szolgáltató.

Egy darabig érdemes szkanderezni mondjuk a tengerre néző szobáért, de van az a pont, amikor arrogáns, elégedetlen, követelőző viselkedésünkkel leginkább magunknak ártunk.

A legelrettentőbb példa 2021 egyik legjobb sorozata, a Fehér Lótusz nagyon ellenszenves figurája, aki annyira megszállottjává válik az igazának – holott bőven kárpótolja a szálloda – hogy nem lepődünk meg, milyen csúnya véget szán neki a rendező. Minden adott volt számára élete álomnyaralásához a hawaii ötcsillagos luxusban, ehelyett története gyorsvonatként száguld a tragikomikus vég felé.

Ne bánkódj, ha az utazás nem változtatja meg azonnal gyökeresen az életed!

Nincs is annál jobb, mint egy nyaralás során kiszakadni a társadalmi szerepeinkből és a ránk nehezedő elvárások nyomása alól, így az új ingerekre spontán, hiteles reakciókat tudunk adni. Ugyanakkor az, hogy távol töltünk néhány napot, esetleg hetet, nem garantálja, hogy az ott szerzett élményeink, tapasztalataink tartóst változást hoznak életünkben, ahogyan egy indiai vagy nepáli látogatás sem biztosítja, hogy elérjük a megvilágosodást.

Színesre festett elefánt egy hindu ünnepen IndiábanForrás: Shutterstock/David Evison

Az pedig kimondottan hiba, ha az idő nagy részét azzal töltjük, hogy mindent összehasonlítunk azzal, ami otthon körülvesz minket, hiszen ezzel a gondolkodásmódunkat és a kulturális normáinkat magunkkal visszük ahelyett, hogy minden helyzetre, minden pillanatban friss szemmel tekintenénk. Ha a meglévő tapasztalataink, elvárásaink szűrőjén engedjük át az utazásunk során átélteket, élményeinkből nem lehet más, csak kellemetlenségek, csalódások láncolata. Ha viszont induláskor csak a nyitottságunkat és a kíváncsiságunkat csomagoljuk a ruháink mellé, a szerzett benyomások nemcsak kellemesebbek, hanem tartalmasabbak, hatásosabbak is lesznek, ráadásul velünk maradnak azután is, miután hazatértünk. 

(Forrás: fodors.com, Travelo)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek