Videó: Hátborzongató felvételek a világ elhagyatott vidámparkjairól

A vidámparkok talán a világ legellentmondásosabb helyszínei: amíg működnek, a gyerekek szemében a föld legboldogabb pontjai, de ha egyszer bezárják, idővel nyomasztóvá és hátborzongatóvá is válnak. Most bemutatunk 4 kísérteties vidámparkot, amit már nem a gyerekek, a mosolyok és a boldogság, hanem a sötétség ural. 

Pripyat Vidámpark – Ukrajna

Pripyat városa, amely a csernobili atomkatasztrófa következtében vált elhagyatottá, otthont ad egy kísértetjárta vidámparknak is. A helyet 1986. május 1-jén tervezték megnyitni, azonban az április 26-i robbanás miatt soha nem üzemelt hivatalosan. A park ikonikus óriáskereke és a rozsdás dodzsemek azóta is a történelem egyik legsötétebb napját idézik. 

@chernobyl_guide ☢️ Our favourite “must have” of each tour miss this fabulous time… like, it wasn’t even my life… My IG: lady.adventure_ #fyp#viral#ukraine #war#chernobylhbo#chernobyl#pripyat#chernobyldisaster#ukrainewar#abandoned♬ оригинальный звук - Sonya

Az elhagyatott Pripyat vidámpark a katasztrófa mementójaként áll, és mára ugyan a turisták számára látogathatóvá vált, bár a sugárzás veszélye miatt csak szigorú szabályok mellett. 

Nara Dreamland – Japán

Ez a park egykor Japán válasza volt a Disneylandre, és egy időben a távol-keleti ország egyik legkedveltebb vidámparkjának számított. 1961-ben nyitották meg, miután Kunizu Matsuo japán üzletember találkozott Walt Disneyvel, és inspirációt kapott egy hasonló park létrehozására Japánban.

Az elhagyatott Nara Dreamland vidámpark JapánbanForrás: Shutterstock

Az eredeti tervek szerint a park licencelési megállapodás keretében Disneyland részévé vált volna, ám végül a tárgyalások megszakadtak, és Matsuo saját erőből valósította meg az álmát. A park bejáratánál található „Dream Castle" a híres Disney-kastély mása, és az ikonikus „Main Street" mellett hullámvasutak, óriáskerék és más klasszikus vidámparki elemek kaptak helyet. A nyitás utáni évtizedekben Nara Dreamland rendkívül népszerű volt, családok ezrei látogattak el ide, hogy élvezzék a különféle szórakozási lehetőségeket.

Az 1980-as évek végére azonban a park látogatottsága csökkenni kezdett. A Tokió Disneyland 1983-as megnyitása komoly konkurenciát jelentett, és a látogatók egyre inkább az újabb és modernebb parkokat részesítették előnyben. Végül 2006-ban Nara Dreamland bezárta kapuit.

Six Flags New Orleans – USA

A park eredetileg Jazzland néven indult 2000 májusában, és a helyi kultúra jegyében jazz tematikájú attrakciókkal várta látogatóit. Pénzügyi problémák miatt azonban a park nem tudott hosszú távon fennmaradni, és 2003-ban a Six Flags vállalat vette át, amely átnevezte és új attrakciókkal bővítette a park kínálatát. Modern hullámvasutakkal, vízi élményekkel és számos egyéb látványossággal igyekezett felkelteni az érdeklődést a hely, amely jól is ment, egészen 2005 augusztusáig, amikor egy szörnyű hurrikán, a Katrina söpört végig New Orleanson, elpusztítva ezzel a park nagyját. 

Ezt követően a helyreállítási költségek és a biztosítók által nyújtott támogatás hiánya miatt a Six Flags úgy döntött, hogy nem éri meg újra megnyitni a parkot. Időnként ugyan felmerülnek tervek a park újjáépítésére vagy a terület újrahasznosítására, de ezek eddig még nem valósultak meg.

Spreepark – Németország

Berlin Spreeparkja egykor Németország legnagyobb és legnépszerűbb vidámparkja volt, amelynek története 1969-ben kezdődött. Az „Interkulturpark Plänterwald" néven nyitott park a Spree-folyó partján helyezkedik el, a Treptower Park közelében. Az 1989-es berlini fal leomlása és a német újraegyesítés után a parkot privatizálták. 1991-ben új tulajdonoshoz, Norbert Witte-hoz került, aki nagyszabású tervekkel vette át a park irányítását, nevét Spreeparkra változtatta, és jelentős beruházásokkal próbálta modernizálni és vonzóbbá tenni a helyet. Új attrakciókat hoztak létre, köztük egy 45 méter magas óriáskereket és egy dinoszaurusz tematikájú területet. 

@visitberlin Erlebt Berlins wohl berühmtesten Lost Place: diesen fast vergessen Freizeitpark #thingstodo#spreepark#berlin#weekend#visitberlin♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Azonban a látogatók száma nem növekedett a várt mértékben, így a park pénzügyi helyzete romlott, majd 2001-ben bezárt, miután a Witte család csődöt jelentett. A park elhagyatottá vált, és az egykori vidámpark attrakciói lassan az enyészeté lettek. 

 Forrás: TikTok (@visitberlin, @cryptidmami, @chernobyl_guide, @jakexploring)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek