Ízlések és pofonok - tartja a mondás. Ez Franciaországra kiemelten igaz, főleg az ételek terén. Ha arra járunk, és a különlegességeket szeretnénk megkóstolni, nagyon fel kell készülnünk, hiszen ott teljesen mások a gasztronómiai elvárások, mint nálunk. Most bemutatunk pár olyan ételt, amit csak kevesen vállalnak be!
Franciaország híres a világszerte elismert konyhájáról, de arról is, hogy vannak erőteljesen megosztó fogások is az étlapon. A leginkább embert próbáló francia kaják nemcsak a kulináris határokat feszegetik, hanem az ínyenceknek is igazi kihívást jelentenek. Íme 5 érdekes, nem mindennapi étel Franciaországból.
Escargot - csiga

A csiga a francia konyha egyik legelterjedtebb étele. Sokak számára a gondolat is zavaró lehet, hogy egy csigát fogyasztanak el, még akkor is, ha az finom fűszerekkel és vajjal van elkészítve. A helyiek számára ez az étel az elegancia és a különlegesség szimbóluma, de a külföldiek gyakran az undor tárgyát látják benne. Te megkóstolnád?
Langue de Canard - kacsanyelv

A kacsanyelv a francia konyha olyan fogása, amely sok külföldi számára teljesen visszataszító - habár ha jobban belegondolunk, a magyarok a disznónyelvet fogyasztják előszeretettel, szóval ha innen nézzük, 1-1. A kacsa nyelve főtt vagy párolt formában kerül tálalásra, egészen furcsán néz ki, illetve az állaga az, amivel sok ember nem tud megbarátkozni.
Boudin Noir - véres kolbász

A Boudin Noir egy kolbász, amelynek az alapanyaga állati vér. Bár sok konyhában használnak vért az ételek elkészítéséhez, a Boudin Noir mégis egy olyan fogás, amelynek íze és állaga sokak számára lehet kihívás.
Andouillette - béllel töltött kolbász

Az andouillette egy olyan francia hagyományos kolbászfajta, amelytől nem igazán jön meg az étvágyunk. A specialitás tulajdonképpen kolbász a négyzeten: sertésbélbe töltött sertésbél kisütve. Jellegzetes, erős ízvilága miatt sokak számára különlegesnek számít, másokban viszont pont az íze vagy az alapanyaga kelthet visszatetszést.
Cerveaux, cervelle - birkaagy

A cerveaux vagy cervelle a francia konyha olyan ínyencsége, amely még a kísérletezőbb ízlésűeket is kihívás elé állítja. Ez az étel nem más, mint párolt vagy sütött agyvelő. A franciák leginkább bárányból készítik. Nálunk is komolyan megosztó étel, akárcsak a pacal- és a körömpörkölt.
Te melyiket mernéd megkóstolni?
Képek: Shutterstock, djoyn.nl