Úti tippek augusztusra paradicsomcsatától mocsárbúvárkodásig

Mozart és a színház rajongóinak Salzburgban a helye, hippi életérzésért Malajzia, Portugália és Amerika is szóba jöhet, hülyeségekre fogékonyaknak irány Wales, aki pedig vidám utcai felvonulásra vágyik, dönthet a Notting Hill-i karnevál vagy a spanyolországi őrült paradicsomcsata, a Tomatina mellett. Jó utat!

Augusztus a fesztiválok hónapja: összeszedtük a nagyvilág legjobbjait a paradicsomcsatától kezdve a dzsungel közepén tartott világzenei fesztiválon át egészen a mocsár-búvárkodásig.

Salzburgi Ünnepi Játékok

Mikor? 2016. július 22-augusztus 31.

Hol? Salzburg, Ausztria

Milyen? 1920 óta minden évben nyár végén Salzburg városa hatalmas színházzá alakul. Ebben az évben adták elő először a Dóm előtti téren a Jedermann című darabot – azóta változó szereposztásban és díszlettel – mindig bemutatják a világ egyik legjelentősebb színházi fesztiválján.

A fesztiválpalotában (Festspielhaus) – melyet a legtöbben valószínűleg a Muzsika hangja filmből ismernek – és más olyan izgalmas helyszíneken, mint az egykori lovas iskola épülete (Felsenreitschule) operákat, drámákat visznek színre és koncertek is vannak. A repertoár természetesen Mozart életművére épül, idén például a Don Giovannit és a Cosí van tuttét, a Figaro házasságát játsszák.

Salzburgi Ünnepi Játékok
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Salzburger Festspiele | Salzburg Festival / Facebook

Nem kizárólag a város híres szülöttjének darabjai láthatók: a West Side Storyra minden jegy elkelt, de például Puccini Manon Lescaut operájára még be lehet jutni. A fesztiválon a gyerekek sem fognak unatkozni, kifejezetten nekik szóló módon mutatnak be Purcell-, Mozart- és Strauss-műveket.

Tipp: Előadás előtt vagy után a fesztiválpalota mellett található Triangel étteremben egyenek egy jót, imádni való hely!

Irány Zalakaros!
Még mindig van egy hónap a nyári szünetből, és még nem találtátok ki hol töltsétek el a pihenést? Akkor irány - Forma 1-es lendülettel - Zalakaros családbarát szállodája, a Hotel Karos Spa! Az idei nyári attrakció különlegesre sikerült: autós szimulátorok, Just Dance parkett, Disney Infinity játékok, extra meglepetések és persze élménydús gyermekprogramok várnak Titeket! Pihenésre fel!

Rainforest World Music Festival

Mikor? 2016. augusztus 5-7.

Hol? Kuching, Borneó, Malajzia

Milyen? Ki ne akarna tízezred magával egy világzenei fesztiválon bulizni a borneói őserdőben? A háromnapos rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek előadók: ghánai, kanadai, szíriai, vietnami, lett, görög, indonéz és persze maláj együttesek is zenélnek majd. A fesztivál levezetéseként érdemes felfedezni Malajzia egzotikus tájait – korábban itt írtunk az országról.

Egy madagaszkári banda a Rainforest világzenei fesztiválon
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Eugene Yong / Wikipedia

Praktikus: Feltétlen vigyünk magunkkal elegendő mennyiségű készpénzt, az árusok ugyanis nem fogadnak el kártyát, automata pedig nincs a közelben. Tekintve, hogy esőerdő közelében tartják, vigyünk magunkkal esőkabátot. Vastag ruhákra nem lesz szükség, a párás meleg garantált.

Élményvakáció Bükfürdőn
Bükfürdő nem csak a gyógyulni vágyókat várja. Az Alpokalja egyik csodás kisvárosa táplálja a testet-lelket, emellett számtalan kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. Használja ki az augusztusi forróságot, és nyaraljon a bükfürdői Hotel Caramellben. Itt egyedi élménycsomag vár mindenkit: lazító napfényfürdőzés a strandon, adrenalinfokozó kalandpálya és fergeteges gyermekanimáció.

Sziget Fesztivál

Mikor? 2016. augusztus 10-17.

Hol? Budapest, Óbudai-sziget, Magyarország

Milyen? Azt is megértjük, ha nem akar elutazni ebben a hónapban, hiszen sokak számára az augusztus egyet jelent a Sziget Fesztivállal. Érdemes sietnie, ha ön is így van vele, de még nem vett jegyet. Ugyanis bár minden bérlet elkelt, napijegyek még válthatók, igaz, Rihannára már ezek is elfogytak. Az évről-évre egyre látványosabban kialakított fesztiválon idén olyan sztárfellépők várhatók, mint a Muse, a Chemical Brothers vagy éppen Sia.

Sziget
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Sziget Fesztivál

Boom Festival

Mikor? 2016. augusztus 11-18.

Hol? Idanha-a-Nova, Portugália

Milyen? Kétévente megrendezett, észveszejtő psytrance fesztivál hihetetlen fényekkel és installációkkal a spanyol-portugál határon, közvetlenül egy tó partján. A buli egyediségét az adja, hogy területén nincsenek reklámok és brandelt színpadok – a fesztivál teljes költségvetését a belépődíjakból fedezik. Nemcsak a hirdetések, de a kivételezés sincs jelen itt: nincs VIP részleg, itt mindenki egyformán fontos. A fesztiválon a gyerekeket is szívesen látják, a 12 éven aluliaknak pedig nem kell jegyet váltaniuk.

Boom Festival
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Boom Festival/Facebook

Notting Hill Carnival

Mikor? 2016. augusztus 28-29.

Hol? London, Notting Hill, Anglia

Milyen? A vérpezsdítő zenét hallva, a tarka jelmezeket látva az embernek az az érzése támad, mintha nem is Londonban, hanem minimum Rióban lenne. A rendezvényt negyven éve azért hívták életre, hogy csökkentsék a társadalmi feszültségeket és a sokszínűséget ünnepeljék. Az azóta eltelt években a Notting Hill-i karnevál valódi népünnepéllyé vált, Brazílián kívül az egyik legnagyobb zenés-táncos utcai fesztivál.

Notting Hill Carnival
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Mary Turner / Getty Images Hungary

Hasznos: A fesztivál térképét és a pontos programot itt tudják átnézni. A fesztiválokra szakosodott Fest300 tanácsa: sípot mindenképp vigyünk magunkkal, eljön majd az a pillanat, amikor vidáman fújjuk a többiekkel. És hiába forró a Notting Hill-i utcákon a hangulat, Londonban kiszámíthatatlan az időjárás, csomagoláskor készüljünk esőtől a harminc fokig minden eshetőségre.

Burning Man

Mikor? 2016. augusztus 28-szeptember 5.

Hol? Black Rock City, Nevada, USA

Milyen? Minden nyár végén tízezrek gyűlnek össze a nevadai sivatagban, hogy együtt bulizzanak ezen a hedonista művészeti fesztiválon. Először 1986-ban egy baráti társaság égetett el egy nagy bábut a San Franciscó-i parton – ebből nőtt ki a világ legkülönlegesebb összművészeti fesztiválja. A 32 méter magas figura természetesen idén is lángra lobban majd, és más különleges installációk is felépülnek a sivatagban, de persze lesznek koncertek is. Sőt, ha úgy gondoljuk, mi is alkothatunk valamit, hálás közönséget garantáltan találunk majd hozzá.

És ami igazán extrémmé teszi a Burning Mant: az időjárás. A sivatagi helyszínen napközben akár 40 Celsius-fok is lehet, míg este tíz Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Fontos: A fesztivál lényege az önkifejezés és a kivonulás a fogyasztói társadalomból – így aztán nincsenek reklámok, de étel- és italárusok sem. Mindenkinek magának kell gondoskodnia az ellátásról, emiatt gyakori a cserekereskedelem a fesztiválozók között. Leírást a felkészüléshez és a túléléshez itt talál.

World Bog Snorkelling Championship

Mikor? 2016. augusztus 28.

Hol? Llanwrtyd Wells, Wales

Milyen? Próbálta már a snorkellinget? Tudja, kristálytiszta víz, színes halak, úszószemüveg, búvárpipa... Na, ezen az eseményen semmi ilyesmi nincs, a felszerelést kivéve. Van viszont mocsár egy zöld mező közepén, és vállalkozó kedvű őrültek, akik szívesen elmerülnek a sárban.

World Bog Snorkelling Championship
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Rutger Geerling Fotograferen.ne / Wikipedia

Az indulók fecskétől a búvárruhán át a vicces jelmezig bármit viselhetnek, a lényeg, hogy minél gyorsabban teljesítsék a kétszer 55 méteres távot, a trófea pedig a legfürgébb mocsárbúváré lesz. Persze, ha túl undorítónak érzi, hogy elmerüljön egy walesi mocsárban, az eseményen nézőként is részt vehet.

La Tomatina

Mikor? 2016. augusztus 31.

Hol? Bunol, Spanyolország

Milyen? Sár helyett szívesebben lenne tetőtől talpig paradicsomos? Irány Spanyolország éves paradicsomparádéja, a Tomatina! A buli lényege: a spanyol kisvárosban 130 ezer kiló paradicsomot hajigál egymásra több tízezer ember. Hogy ki, és miért kezdte az első paradicsomcsatát, már senki nem tudja, de valamikor 1945-ben történhetett. Az egyszeri dobálózásból hagyomány lett, bár a város vezetése eleinte annyira utálta a dolgot, hogy 1950-ben be is tiltotta, volt aki ezért került börtönbe.

 

La Tomatina
Galéria: Augusztus a fesztiválok hónapja
Fotó: Jasper Juinen / Getty Images Hungary

Végül 1957-ben belátták, hogy nem lehet megálljt parancsolni a paradicsomháborúnak, és azóta minden évben megtartják ezt a furcsa szokást, ami rengeteg turistát vonz. A paradicsomhajigálás délelőtt tíz körül veszi kezdetét, de nem ez az egyetlen program. A csatát megelőzően és utána is utcai felvonulást, koncerteket, tűzijátékot tartanak.

Fontos tudnivalók: A paradicsomcsatán csak teljesen felöltözve lehet részt venni, vigyünk olyan ruhát, amit nem sajnálunk. Hogy ne okozzunk sérülést, a paradicsomot szét kell nyomni a kezünkben mielőtt hozzávágjuk valakihez. A paradicsomokat kamionokkal szállítják a városka utcáira, figyeljünk rá, hogy el tudjanak menni mellettünk a nagy járművek – tanácsolja a Fest300.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek