Bámulatos partok északon: főszerepben a hófehér homok és türkizkék víz

Fehér homokos, kristálytiszta vizű strandokat nem csak a mediterrán térségben és a Karib-tengeren találunk. Van egy csomó ilyen Svédországban, Írországban vagy éppen Németországban is. Kicsit talán bevállalósnak kell lenni, hogy Szardínia helyett mondjuk Rügent válasszuk, de egyedi lesz az élmény, ez biztos.

Ha tengerpartra gondolunk, automatikusan pálmafákat, napernyőket és napsütést társítunk a fejünkben hozzá. Pedig az északi tengerpartok is ugyanolyan csodásak tudnak lenni. Közülük mutatunk pár szép példát, hátha meghozzuk a kedvüket egy tengerparti vakációhoz – egy kis csavarral.

Luskentyre Sands, Skócia

Fehér homok, türkizkék víz, üde zöld fű – annak dacára, hogy Skóciában található, évről-évre a világ legjobb strandjainak toplistáján landol a Harris-szigeten található Luskentyre Sands. Ha esetleg túl hideg lenne a csobbanáshoz, a meseszép tájban kirándulni és bringázni érdemes.

Luskentyre, Skócia Galéria: Északi tengerpartokEducation Images / Europress / Getty

 Reynisfjara, Vík, Izland

Izland sok híres természeti csodával büszkélkedhet, közülük is kiemelkedik Vík vulkáni eredetű, fekete homokos strandja a sziget déli partjainál. A szokatlan színű homokon túl, a belőle itt-ott kiemelkedő, bizarr formájú hatalmas sziklaképződmények fokozzák a misztikus hangulatot. A legenda szerint ezek a sziklák egykor trollok voltak, de a napfény hatására kővé dermedtek.

Reynisfjara, Vík, Izland Galéria: Északi tengerpartokElisa Vendramin / Europress / Getty

A partszakasz különlegességéhez hozzájárulnak az itt nagy csapatokban előforduló, szupercuki lundák. A harsogó zöld fűben könnyű kiszúrni ezeket a jópofa, fekete-fehér testű, narancssárga csőrű és lábú madarakat. A legjobb lundaszpotter idő nyáron van, tehát ha kifejezetten értük mennének, ne várjanak őszig.

Falsterbo, Svédország

Nem a különlegesen kanyarodó, tengerbe nyúló földnyelv, a több kilométeres strand, és a sekély víz a legnagyobb attrakció itt. Hanem a dűnék közé épített, bájos, pasztellszínű házikók. Korábban a házak csak a nyári szezonban álltak itt – tulajdonosaik minden ősszel szépen összecsomagoltak, és elszállították őket, ma már azonban nem ilyen mobil házakat emelnek itt. Persze az időjárás miatt így is érdemesebb nyáron jönni.

Falsterbo, Svédország Galéria: Északi tengerpartokBirger Lallo / Visitskane.com

 Keynance Cove, Cornwall, Anglia

Hatalmas, mohás sziklái és homokos öblei teszik gyönyörűvé ezt a Cornwall déli részén található partszakaszt. Nyári napsütésben a víz türkizes árnyalatokban pompázik. És ami a legjobb: ha hinni lehet az élménybeszámolóknak, ezt a részt még nem özönlötték el a turisták.

Keynance Cove, Cornwall, Anglia Galéria: Északi tengerpartokGeography Photos / Europress / Getty

Dingle-félsziget, Írország

Drámai, tenger fölött magasodó mohás sziklás strandokban Írország verhetetlen, közülük mutatunk egyet. A Dingle-félszigeten végén, az azonos nevű város mellett találjuk a mesébe illő Dunmore Headet, Írország és egyben Európa legnyugatibb pontját (bár utóbbit sokan vitatják).

Dunmore Head, Írország Galéria: Északi tengerpartokBjørn Christian Tørrissen / Wikipedia

 Dueodde, Bornholm, Dánia

Ha a vad szépség helyett kiépített északi strandra vágyik, a Dániához tartozó Bornholm-szigeten a helye. A Dueodde strandon finomhomokos föveny, kristálytiszta víz és rengeteg parti bár és étterem várja a turistákat. A dán turisztikai hivatal honlapja a Kadeau nevű éttermet ajánlja, azt írják róla, hogy egészen kivételes hely.

Dueodde, Bornholm, Dánia Galéria: Északi tengerpartokullstein bild / Europress / Getty

 Lysekil, Svédország

Délnyugat Svédország Bohuslän régiója sziklás partjairól híres. A mélykék víz partján a hatalmas, vöröses-barnás, gömbölyded sziklák olyanok, mintha hatalmas tengeri lények napoznának. A régi halászfalunál, Lysekilnél egy tucat remek strandból választhatunk.

Lysekil Galéria: Északi tengerpartokAndreas Nordström / imagebank.sweden.se

 Sylt sziget, Németország

Németország legészakibb szigete a jellegzetes alakú, hosszan elnyúló Sylt. Negyven kilométernyi homokos part, rengeteg szörfiskola és nudista strand jellemzi. A szigetet 1927 óta vasúti híd köti össze a szárazfölddel, a vonatok autókat is szállítanak. Természeti szépsége és különlegessége miatt sokan vesznek maguknak itt hétvégi házat, sok német celebnek is van itt nyaralója.

Sylt, Németország Galéria: Északi tengerpartokWolfgang Kaehler / Europress / Getty

 Rügen sziget, Németország

Végezetül még egy különleges német part: Rügen. 51 kilométeres hosszával és 42 kilométeres szélességével az ország legnagyobb szigete. A Balti-tengeren található Rügent közút és vasút is összeköti a szárazfölddel. A part mentén egymást váltják a homokos strandok, öblök és félszigetek.

Rügen Galéria: Északi tengerpartokSean Gallup / Europress / Getty

Rügenben az a jó, hogy mindenki találhat magának valamit itt: különleges az építészet, a világörökségi Jasmund Nemzeti Parkban bámulatos partokat és sziklaképződményeket láthatunk, a történelem iránt érdeklődők pedig a nácik nagy tervét, a Prora névre keresztelt, monumentális (és soha be nem fejezett) üdülőkomplexumot fogják érdekesnek találni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek