Hét élmény az olasz partokon, ami örök emlék marad

Igyon egy csésze finom olasz presszókávét, és közben gondoljon arra a magyar származású feltalálóra, akinek köszönhetjük! Válogasson a frissen fogott tengeri herkentyűk között egy szicíliai piacon, kiránduljon az Amalfi-part legszebb (és legszédítőbb ösvényén)! Fedezze fel Szardínia türkizkék tengerpartjait, vagy szurkoljon a történelmi regattán Velencében! Örök élmény marad.

Egy kávé Triesztben

Olaszországban kávézni alapvetően mindig egy jó élmény, de Triesztben egyenesen kötelező inni egy eszpresszót. 1933-ban itt alapította meg ugyanis cégét a magyar származású üzletember és feltaláló, Illy Ferenc, a presszókávé atyja. Az ő nevéhez fűződik a világ első automata eszpresszó kávégépe, és a pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuumcsomagolás is.

Illy kávégép Galéria: Olasz élményekFotó: Colin / Wikipedia

Az Illycaffé sikere azóta is töretlen, a magyar gyökerekre pedig olyan büszke a cég, hogy még tiszteletbeli magyar konzulátus is működik a trieszti gyáruk területén, a konzult pedig úgy hívják, Anna Rossi Illy. Ugyancsak az Illycaffé hívta életre a kávéakadémiát (Universitá del caffé) is, ahol egynapos kávé-, tea vagy csokikóstolási gyorstalpaló kurzustól a profi barista képzésig sokféle programra befizethetünk.

Piacozás Szirakúzában

A Szicília délkeleti részén fekvő Szirakúzáról Cicero, a görög filozófus azt tartotta, a „legnagyobb görög város, és mind közül a leggyönyörűbb". Ma már ugyan Olaszországhoz tartozik, de szépsége állandó. Az Ortigia nevű szigeten fekvő óvárosa a világörökség része. Itt, a szűk utcákon működik a város csodás piaca megannyi friss zöldséggel és rengeteg tengeri herkentyűvel. Aki szereti a mediterrán konyhát, itt odalesz a gyönyörűségtől a friss alapanyagok özönétől.

Paradicsomok az ortigiai piacon Galéria: Olasz élményekFotó: Freebird / flickr

Szédítő séta az Amalfi-parton

Az Amalfi-part Olaszország Campania tartományában, Nápolytól délre, a Salernói-öbölben található. Természeti szépségei és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt 1997 óta a világörökség része. A festői partszakasz nevét a limoncellójáról nevezetes Amalfi kisvárosáról kapta.

Istenek ösvénye Galéria: Olasz élményekFotó: Ken Mayer / flickr

Akinek nincs tériszonya, annak az Istenek ösvénye (Sentiero degli Dei) turistautat egyszer végig kell járnia. Hihetetlen panoráma nyílik innen az Amalfi-partra és Capri szigetére. A 7,8 kilométeres út Agerolát, Nocellét és Positanót köti össze, bejárásához körülbelül három órára, kényelmes túracipőre és mivel olykor egészen szűk, szakadékok mellett vezet, biztos léptekre van szükség.

Motorcsónakozás Szardínián

Olyan tiszta vizet, és olyan gyönyörű strandokat, mint Szardínián, nem sok helyen lehet találni. Még egyedibb az élmény, ha motorcsónakot bérelve fedezzük fel a rejtett kis öblöket. Konkrétan a minicrociera névre hallgató csónakokat kell keresni, mert ez egy olyan könnyen vezethető jármű, amihez nem szükséges külön engedély sem.

Hihetetlen kékség Szardínián Galéria: Olasz élményekFotó: Tommie Hansen / flickr

Ha egy egész család vagy baráti társaság együtt bérel ki egy ilyen járművet, jóval olcsóbban is kijöhetnek, mint bármilyen csoportosan szervezett hajótúrán. A mi tippünk a sziget keleti oldalán található Golfo di Orosei, itt szárazföldről megközelíthetetlen, romantikus kis öblök, és szintén csak hajóval bejárható barlangok sorakoznak.

Csobbanás egy toszkán luxushotel medencéjébe

Bár Toscana nem a tengerpartja miatt a leghíresebb, ez nem jelenti azt, hogy nincsenek csodás helyek itt. A domboldalba épült, patinás luxusszállóban, az Il Pelicanóban például minden adott a tökéletes vakációhoz – már ha bírjuk pénztárcával.

Galéria: Olasz élményekFotó: Hotel Il Pelicano

Pazar tengeri kilátás, egy két Michelin-csillagos étterem, saját tengerparti strand, teniszpálya és egy álomszerű medence garantálja a kényelmet. A hotel honlapja szerint a hatvanas-hetvenes években a szálloda neve egyet jelentett az olasz luxussal, politikusok, filmsztárok, uralkodói családok nyaraltak itt.

Szardellafesztivál a Cinque Terrén

A tenger felett egyensúlyozó pasztellszín házairól híres Cinque Terre egyik halászfalujában, Monterossóban június 18-án tartják a Sült szardella fesztivált, majd kicsit később, szeptember 18-án a sózott szardella és olívaolaj fesztiválját. Ezeken a napokon minden a kis halakról szól a faluban, a helyi halászok büszkén kóstoltatják a legfinomabb szardellás fogásokat.

Cinque Terre Galéria: Olasz élményekFotó: Li Ka Yee / Europress / Getty

Történelmi regatta Velencében

Ha Velencét mindig iszonyú romantikusan képzeli el, a Canal Grande habjait szelő csíkosba öltözött gondolásokkal, látogasson el a városba a Regata Storica, azaz a történelmi regatta idején, és nem fog csalódni.

Történelmi regatta Galéria: Olasz élményekFotó: Jon Mountjoy / flickr

Idén szeptember 4-én tartják Velence legfontosabb hajós eseményét, melynek keretében négy különböző versenyfutamot tartanak. A legszebb a felvonulás, melyen 16. századi stílusú gondolákon, történelmi jelmezekbe öltözve láthatók a város legbefolyásosabb lakói.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek