Dolce vita 2016: hosszú hétvége, családi nyaralás, romantikus kiruccanás olasz módra

Olaszországgal egyszerűen nem lehet mellélőni: a zseniális ételek, az életvidám helyiek és az évszázados látnivalók garantálják, hogy jól érezzük magunkat. Hosszú hétvége Rómában, családi vakáció a Garda-tó partján, vagy romantikus nyaralás Toszkánában? Mi mindegyiket szívesen újraélnénk idén is!

Ausztriánál már csak Olaszországot imádjuk jobban: az itteni életérzés, a fantasztikus látnivalók, a gasztronómia örökre rabul ejtett minket. Tökéletes célpont, legyen szó egy hosszú hétvégéről, egy családi nyaralásról, vagy egy romantikus kirándulásról kettesben. 2016-ban szerintünk legalább az egyiket ejtse meg az alábbiak közül, nem fogja megbánni.

Hosszú hétvége Rómában

Róma tökéletes célpont egy hosszú hétvégére: gyakran ki lehet fogni barátságos árú fapados jegyeket, a repülőút nem kibírhatatlanul hosszú, és a reptérről a városba bejutni sem bonyolult. Ha valaki először jár a városban, örömmel fogja konstatálni, hogy a leghíresebb látnivalók - a Colosseumtól kezdve a felújított, és nemrégiben átadott Trevi-kúton át az Angyalvárig, vagy éppen a Vatikánig - sétatávolságban vannak egymástól. Így nem megy el az idő a tömegközlekedéssel.

Piazza Navona, Róma Galéria: Dolce vita 2016Fotó: Dea / A. Vergani / Europress / Getty

Ráadásul itt a városnézés egyáltalán nem kell, hogy drága mulatság legyen. A szentév miatt a vatikáni és a római múzeumok belépőjegyein és a tömegközlekedésen is takarékoskodhatnak a hívők és turisták a nekik kínált kedvezménykártyákkal. Az Omnia Card nevű kártyával 24 vagy 72 órán át lehet ingyen utazni a római tömegközlekedés vonalain, de kedvezményesen látogatható a Vatikáni Múzeum és további két római városi múzeum is. Ráadásul Róma keresztény helyszíneit bemutató turistabuszokra is olcsóbban lehet felszállni. Bővebben itt olvashatnak a kártyáról. Ha azonban inkább teljesen ingyenes látnivalókra kíváncsi, azokról itt és itt írtunk korábban.

De azoknak is mindig tartogat valamit a város és környéke, akik a kötelező körökön már túl vannak. Mennyei olasz fagyival andalogni a Trastevere sikátoraiban, vagy nyáron elővárosi vasútra pattanni és leugrani a tengerpartra (a cápákkal azért vigyázzanak) akkor is remek elfoglaltság, ha sokadszor járunk a városban. A tengerpartra igyekezve Ostia Antica romjait is érdemes felkeresni. De nagyon népszerű egynapos kirándulás a Villa Adriana és a Villa d'Este megtekintése - utóbbi már csak a fantasztikus kertje miatt is - a Rómától körülbelül egy órányira fekvő Tivoli városában.

Trastevere, Róma Galéria: Dolce vita 2016Fotó: mimi / Travelo

Kedvet kapott, de nem tudja, hogy a gyerekeket is magával vigye-e Rómába? Mi 2014 nyarán teszteltük két kiskorúval a várost, és egyértelműen imádták az egészet a pizzától a Colosseumig bezárólag. Tippjeinket és tapasztalatainkat itt olvashatja.

Családi nyaralása Garda-tónál

Türkizkék víz, havas hegycsúcsok, tarka kisvárosok, ódon várak, vidámparkok, családi panziók és rengeteg full extrás kemping – ez várja a Garda-tónál nyaralókat. A tó viszonylag közel fekszik Magyarországhoz. Így ha inkább az autós utazás híve, jó ha tudja, hogy azzal sem bonyolult megközelíteni. Persze repülővel és tömegközlekedéssel sem lehetetlen.

Peschiera del Garda Galéria: Dolce vita 2016Fotó: mimi / Travelo

A Garda-tóban a fentieken túl az a legjobb, hogy itt nem csak egy jól hangzó szlogen, hogy a család minden tagja talál magának valami érdekes elfoglaltságot. Akár strandolni, akár várost nézni, akár kirándulni, akár bringázni, akár hajókázni, akár kabinos felvonóval hegytetőre jutni és ott alpakát sétáltatni akarunk, jó helyen járunk. Hab a tortán, hogy a tó déli oldalánál három nagy vidámparkot is találunk: a Caneva Aquaparkot, a Movieland Parkot és a Gardalandot. Utóbbit teszteltük, benyomásainkat itt olvashatja róla.

Galéria: Dolce vita 2016Fotó: Gardaland

Ha mégsem lenne elég az a rengeteg program és látnivaló, amit a tó közvetlen környéke kínál, remek egynapos kirándulásokat tehetünk. Velence, Milánó és Verona is könnyen elérhető közelségben fekszik.

Romantika Toszkánában

Miután 2015 nyarán életünk legromantikusabb nyaralását abszolváltuk Toszkánában, bátran javasoljuk önöknek is a legnépszerűbb olasz tájegység beható megismerését. A dimbes-dombos, festővászonra kívánkozó környékben az a legjobb, hogy elképzelhetünk bármilyen romantikus tevékenységet, azt garantáltan megvalósíthatjuk itt.

Montepulciano Galéria: Dolce vita 2016Fotó: Northfoto

Borozgatás a naplementében egy panorámás teraszon? Pipa. Termálvizes kényeztetés? Pipa. Olívaligeteken, apró településeken és erdőkön átvezető túra édes kettesben, majd koccintás a megérkezésre egy dombtetőn álló középkori idilli kis faluban? Pipa. Naplemente a legjobb olasz fagyival a kezünkben? Pipa. Andalgás kacskaringós, évszázados utcákon a gázlámpák fényében? Irány Siena, és ezt is kipipálhatják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek