Újra kinyit a legendás elBulli
Csupán három estére, de márciusban újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, a négy éve bezárt elBulli - adta hírül az MTI.
Az elBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től „Az elBulli újjászületése" nevet viselő eseményen a népszerű tengerparti városban, Marbellában.
Az ötlet a rendezvény házigazdájától, Dani Garcíától származik, az ő éttermében gyűlik össze kilenc világhírű séf a világ minden tájáról, akik együttesen 22 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak.
Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner, akik mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az elBulli egykori választékából készítenek el néhányat, saját stílusukban.
Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az elBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának.
Az elBulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby's rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.
A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat majd be.