Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor

Japánban igazi társadalmi esemény a cseresznyefa-virágzás. Az a pár nap, amíg le nem hullatják a cseresznyefák a szirmaikat, fantasztikus fesztiválhangulatot hoz egy akkora metropoliszba is, mint Tokió. Idén élőben is felkerestük a cseresznyefa-virágzás nézéséhez, az ún. hanamihoz legjobbnak tartott helyeket.

Legutóbbi japán utunk után írtunk arról, hogy mit nem szabad kihagyni Japánban, mire kell ügyelni az eltérő illemszabályok miatt, és hogy milyen különlegességeket tud kóstolni az, aki nem szereti a szusit. Beszámoltunk meglepő japán szokásokról, és arról is, hogy ezek közül - saját bevallásuk szerint - olvasóink miket vennének szívesen át.

Akkor a cseresznyevirágzást (japánul szakura) sajnos pont lekéstük, de idén szerencsésebbek voltunk. Megérkezésünk napján már teljesen virágba borultak a cseresznyefák, így volt lehetőségünk a legnépszerűbb helyeket végigjárni, és most bemutathatjuk őket.

Ueno park

Az egész évben népszerű Ueno park - ahol a Tokiói Nemzeti Múzeum, egy állatkert és egy csónakázótó is található-, cseresznyefa-virágzáskor egy nyári fesztiválhelyszínre emlékeztet legjobban. A szakura idején egyszerű hétköznapokon is tömegek jönnek ki ide, hogy a teljesen virágba borult fák alatt piknikezhessenek, sétálhassanak. No meg persze, hogy rengeteg fényképet készítsenek a fákról, a virágokról, egymásról és persze leginkább saját magukról szelfibotokkal.

Hétköznap, munkaidőben is rengetegen vannak az Ueno parkban, hogy a cseresznyevirágokat nézzék, amire a japán szó az, hogy hanami.Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor(Fotó: lehoczkim / Travelo)

A park egyik sarkát ellepik a streetfood standok. Sült halakat, számunkra furcsának tűnő édességeket, japán omlettet, különböző nyárson sült falatokat, főtt kukoricát kínálnak. De még - az ott egzotikusnak számító - kebabost is láttunk az árusok között. A piknikhez azonban sokan nem itt vásárolnak, hanem egy egyszerű kisboltból hoznak magukkal bento dobozokat, és azokból falatoznak. Az alkoholfogyasztás is sokkal gyakoribb a cseresznyevirágzás ünneplése, a hanami idején - ezért esténként a megszokottnál jóval lazább hangulatban látni a tokióiakat, mint egyébként.

Nakameguro-csatorna

Az esti lazulás egyik legjobb helyszíne a Nakameguro-csatorna két partja. A környék egyébként nem tartozik a kihagyhatatlan tokiói látványosságok közé, de cseresznyevirágzáskor esténként ellepik a város lakói és azok a turisták, akik nem elégszenek meg a legismertebb hanami-helyekkel. A csatorna két partját végig cseresznyefák keretezik, közéjük pedig rengeteg rózsaszínű lámpást függesztenek ki. Az éttermek előtt hosszú sorokban várakoznak a párosával vagy baráti társaságokkal érkező tokióiak. A kisboltok - függetlenül attól, hogy egyébként mit kínálnak az év szakurán kívüli részében - cseresznyevirágokkal díszített asztalokról árulnak rózsaszín italokat: főleg rózsaszín pezsgőt, martinit és koktélokat. Itt fotózni este már kevésbé lehet a fényviszonyok miatt, de tökéletes helyszín, ha arra kíváncsi, hogy hogyan ünnepel munka után Tokió.

A Nakameguro-csatorna partját mindjét oldalon cseresznyefák szegélyezik. Esténként szívesen hanamiznak itt a tokióiak.Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor(Fotó: lehoczkim / Travelo)

Janaka temető

Számunkra szokatlan lehet, de Tokióban természetes, hogy cseresznyefákkal beültetett temetőkben is ünneplik a szakurát. Itt ők sem piknikeznek, csak sétálgatnak, nézegetik a virágokat. Ha belegondolunk abba, hogy a szakura a természet körforgását, megújuló rendjét is jelképező motívum, rögtön nem is olyan idegen a gondolat, hogy egy temetőben ünnepeljük! A Janaka negyed temetője az egyik legszebb ilyenkor. A rajta keresztül vezető utat főleg cseresznyefák szegélyezik, boltívet formálva az út felett. De a sírok között is találni egy-egy fát. A másik népszerű temető cseresznyevirágzáskor az Aoyama-reien, ahol több híres japán is nyugszik.

A Janaka temetőbe is sokan ellátogatnak, hogy csodálják a cseresznyevirágokat.Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor(Fotó: lehoczkim / Travelo)

Hamarikju-kert

Egészen elképesztő kontrasztot talál ebben a kertben: belül az Edo-korszak hangulatát megőrző kertépítészet fogadja a látogatót, körben pedig egy modern negyed felhőkarcolói magasodnak. Kis tavak, apró pagoda formájú teaház, szépen rendezett kövek, japánkert nagyban. Itt több fajta cseresznyefa is megtalálható, így amikor a városban már mindenhol a szirmaik nagy részét elhullatott fákat láttunk, a Hamarikju-kertben még találtunk olyanokat, amelyeken még épp csak kinyíltak a virágok. A kertet egyik oldalról a Szumida-folyó határolja. Innen indulnak Aszakusza felé olyan kishajók, amelyek a folyópart cseresznyefáira tökéletes kilátást nyújtanak. Szakurakor vacsorával egybekötött hanami-hajózásokra is érdemes jegyet váltani.

A Hamarikju-kertekben pedig egészes kontrasztos környezetben hanamizhatunk. Ráadásul itt több olyan fa is van, ami picit tovább virágzik.Galéria: Tokió legjobb helyei cseresznyevirágzáskor(Fotó: lehoczkim / Travelo)

Az idei évre Tokióban már szinte teljesen vége a cseresznyevirágzásnak. De az északra fekvő Szapporóban az előrejelzések szerint majd csak májusban kezdenek nyílni a virágok. Japánban egyébként tavasszal az időjárás-jelentések fontos részét képezi a szakura-előrejelzés. Tokióban a Jaszakuni-szentélynél található cseresznyefát figyeli mindenki. Amikor ezen kinyíltak a virágok, akkor kezdődik hivatalosan a városban a hanami. Ennek az időpontja - időjárástól függően - általában március végére vagy április elejére esik. Megéri megpróbálni ehhez igazítani egy tokiói utazást, ha amúgy is a tervek között szerepel, mert ilyenkor a japán főváros egy egészen különleges, csak pár napig tartó arcát is megmutatja, amit az év többi részében nem láthatunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek