Norvég jegesmedvékkel is nézhetnénk a hétvégi napfogyatkozást

Norvég jegesmedvékkel is nézhetnénk a hétvégi napfogyatkozást

Kitették a norvég hatóságok a megtelt táblát a Spitzbergákra a március 20-i teljes napfogyatkozás előtt - adta hírül az MTI. A szigetek 2500 lakosa mellett 1500 turistát várnak az eseményre, ezzel a szigetcsoport befogadóképessége elérte a maximumot és az összes szálláshely megtelt.

Az idei év egyik leglátványosabb csillagászati eseményét az északi félteke legészakibb területeiről szinte teljességében lehet majd élvezni. A napfogyatkozás Magyarországról is megfigyelhető lesz a délelőtti órákban, de csak részlegesen (mintegy 60 százalékosan).

 

Teljes napfogyatkozásFotó: Bloomberg / Europress / Getty

Német szakemberek úgy vélik, hogy a napfogyatkozás jó alkalom lesz Norvégia elektromos hálózatának tesztelésére, amely egyre nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló energiaforrásokra. A napfogyatkozáskor a Nap elé kerülő Hold a napfény 82 százalékát fogja blokkolni, ezért a napenergia néhány percre esni fog. A hálózatok instabilitását elkerülendő, ezt feltétlenül ellensúlyozni kell majd - közölte a német napenergia intézet.

 

A SpitzbergákFotó: Dea / C. Sappa / Europress / Getty

A helyi kormányzó röplapokon és az interneten hívta fel az érkezők figyelmét arra, hogy a Norvégiától több mint 800 kilométerre északra fekvő Spitzbergákon márciusban is igencsak hideg, mínusz 15 Celsius-fok van, a jegesmedvék pedig szabadon kóborolnak a szigeteken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek