Ezek a világ legjobb strandjai

A leghosszabb éjszaka ugyan elmúlt és lassan hosszabbodnak a nappalok, a nyár azonban még mindig igen távolinak tűnik. A februári depresszió leküzdése céljából válogattuk össze Önöknek a világ legszebb tengerpartjait - nézegessék a képeket és kortyoljanak hozzá forró csokoládét az instant boldogság eléréséhez! Esetleg bort, ha már elmúlt déli 12 óra.

 

1. Bora Bora, Tahiti

Tahiti fehér homokja és a vakító napfényben bókoló pálmafái mindenki számára ismerősek, aki a nyolcvanas években szocializálódott, amikor még menő volt a lakótelepi lakásokat egész falat beborító tájképposzterrel díszíteni. Most egyébként megint trendi a nyolcvanas évek-dizájn, úgyhogy repülőjegy helyett lényegesen olcsóbb egy poszterbe beruházni, ha napszámra csodálná a tájat.

Galéria: A világ legszebb strandjaiFotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

Amennyiben olyan szerencsésnek tudhatja magát, hogy valóban Tahitire látogat, a legtökéletesebb giccses poszter-strandot Bora Bora szigetén találja. Az alig harminc kilométeres szigetet korallzátony veszi körbe, a sekély lagúnában a tenger vize a kék valamennyi fantasztikus árnyalatában játszik, azúrtól a sötétkékig. A sziget közepén magasodó Otemanu vulkán 727 méternyire emelkedik ki a tengerből, lejtőit haragoszöld dzsungel borítja. Szállást a lagúna vizén cölöpökön álló bungalókban találunk, ám rusztikus külsejük ellenére ne számítsunk fapados szállásra. A Four Seasons házikóihoz például saját úszómedence tartozik, és ingyen wifi, műholdas tévé és puha tollpárnák várják a megfáradt utazókat.

2. La Digue, Seychelles-szigetek

Szintén népszerű fotótéma a Seychelles-szigetek, ahol hasonlóan tökéletes pálmafás strandok fogadnak. Az egyik legszebb sziget a csak hajóval megközelíthető La Digue, ahol finom rózsaszín homok borítja a partot, a pálmák pedig gránitsziklák közül törnek a magasba. A tíz négyzetkilométeres szigeten legegyszerűbben bringával közlekedhetünk, ha nem zavar a párás hőség — a keskeny utakat is kerékpárosok számára tervezték. Októbertől márciusig sok esőre számíthatunk, ezért inkább nyáron érdemes ideutazni. A sziget lakóinak fő megélhetési forrását a turizmus jelenti, mely azonban egyre inkább veszélyezteti a helyi állatvilágot és a korallzátonyokat. Ha környezetbarát szállást keresünk, inkább a szomszédos Praslin szigetet válasszuk, ahol az Iles de Palmes üdülő vendégei saját teraszukról nézhetik a tengerben úszkáló bébicápákat és rájákat, és a fejük felett repkedő repülőkutyákat.

Galéria: A világ legszebb strandjaiFotó: Eye Ubiquitous / Europress / Getty

3. Palawan, Fülöp-szigetek

A Condé Nast Traveler utazási magazin olvasói tavaly a világ legjobb szigetének választották a fülöp-szigeteki Palawant. A sziget remek strandokkal bír, fő vonzerejét azonban mégsem ezek jelentik, hanem a világ egyik legkülönlegesebb természeti képződménye: egy föld alatti folyó. A Puerto Princesa folyó nyolc kilométer hosszan tekereg az esővíz által a mészkőbe vájt fantasztikus barlangrendszerben, melyet csónakon a turisták is bejárhatnak. Palawan egyébként egy viszonylag nagy, 450 kilométer hosszú és 50 kilométer széles sziget, rendkívül változatos élővilággal. Annak ellenére, hogy népszerű turisztikai célpont, még találhatunk érintetlen dzsungelt és idilli tengerpartokat, nem darálta még be a tömegturizmus.

4. Ölüdeniz, Törökország

A fentieknél jóval közelebb található hozzánk a törökországi Ölüdeniz, mely a mediterrán térség egyik legtöbbet fotózott tengerpartja. Nevét szó szerint holt tengernek fordíthatjuk, a turisztikai hivatal azonban jobban szereti a Blue Lagoon, vagyis kék lagúna angol nevet. Az öböl, illetve a lagúna homokos partjának és viharban is mozdulatlan, fantasztikus kékségű vizének köszönheti népszerűségét. A siklóernyősök körében is kedvenc célpont a változatos táj miatt: a közeli Babadag hegy közel 2000 méter magasra emelkedik. Maga Ölüdeniz tengerpartja kavicsos, a tenger tiszta vizében pedig remekül lehet búvárkodni.

Galéria: A világ legszebb strandjaiFotó: Geography Photos / Europress / Getty

5. Lampedusa, Olaszország

Olaszország is rengeteg remek tengerparttal bír, a Lampedusa szigetén található Baia dei Conigli, vagyis a Nyulak öble azonban különösen szép. Homokja egészen világos színű, a lassan mélyülő tenger pedig kristálytiszta és tele van kis halakkal, melyeket egy búvárszemüveggel és pipával közelebbről is tanulmányozhatunk. A közelében található apró szigetecske az Isola dei Conigli, melyet vicces módon ugyanúgy hívnak, mint a budapesti Margitszigetet régen: Nyulak szigete a neve. Ennek ellenére nem a nyulakat, hanem a teknősbékákat érdemes itt tanulmányozni: az álcserepesteknősök erre a csak hajóval megközelíthető kis szigetecskére járnak lerakni tojásaikat. A TripAdvisor utazási oldal felhasználói tavaly ezt az öblöt választották a világ legjobb tengerpartjának.

Galéria: A világ legszebb strandjaiFotó: Fotograf: G. Sparacia / Northfoto

6. Elafonissi, Kréta

A TripAdvisor toplistájára a számos egzotikus desztináció mellé felkerült egy görög célpont is: a Kréta szigetén található Elafonissi tengerpartjáról szinte minden utazó elismerően nyilatkozott. Mi a kilencvenes évek végén jártunk itt, és a rózsaszín homok és az alig térdig érő, langyos tengervíz valóban verhetetlen kombináció, nemcsak kisgyerekesek számára. Többek szerint a karibi térség tengerpartjaival vetekedik, és mi bár nem mennénk idáig az összehasonlításban, az európai strandok között tényleg az egyik legjobb ez. Csak ne egy szeles napon menjünk.

Nézzen további képeket szuper strandokról a galériában - kattintson bármelyik fotóra!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ide utazzon, ha a földi paradicsomba vágyik 
Tíz posztertáj Bora-Borától a Maldív-szigetekig. Álmodozzon velünk hófehér homokról, türkizkék vízről, egzotikus állatokról és karcsú derekú pálmafákról. Vagy, ha van hozzá megfelelő kerete, válasszon úti célt az idei, vagy a következő télre!
Százmillió fontos kincsért utazzon a Seychelles-szigetekre! 
Egy ógörögben és latinban jártas kalóz, aki rejtvényt hagy hátra? Képzeljék, ez most teljesen komoly.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek