Befejeződött a maláj utasszállító roncsainak összegyűjtése

Az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai befejezték a szakadár területen júliusban lezuhant malajziai utasszállító repülőgép maradványainak összegyűjtését. Száz tonna roncsot gyűjtöttek össze.

„Összesen mintegy 100 tonna roncsot gyűjtöttek össze. Ezek Torezben vannak, a pályaudvaron, de hogy mikor kezdődik meg elszállításuk Hollandiába, egyelőre nem tudjuk. A szállításra előkészítettünk 11 zárt és egy nyitott vagont" - mondta pénteken Juliana Begyilo, a tárca szóvivője az orosz hírügynökségnek.

A Boeing 777-es repülőgép rekonstrukciója kulcsfontosságú a vizsgálat szempontjából. A roncsoknak és az utasok személyes tárgyainak összegyűjtését és az összes többi szükséges munkálatot egy szakértői csoport végezte a holland kormány megbízásából. A szakértők tevékenységét a holland biztonsági tanács helyszínen tartózkodó két munkatársa koordinálta – írja az MTI.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépe július 17-én zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. A legtöbb utas - 196 ember - holland volt, ezért vezeti Hollandia a vizsgálatot.

A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig egy orosz gyártmányú légvédelmi rakétával. Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé.

A holland igazságügyi minisztérium múlt pénteken jelentette be, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével megállapodás jött létre Hollandia és a szeparatisták között a roncsok Hollandiába történő elszállításáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek