Ússza körbe meztelenül a pafoszi sziklát!

Akármekkora közhely, Ciprus a szerelem szigete. Aki hisz benne, nyugodtan ússza ezért körbe meztelenül Afrodité szikláját, majd vonuljon el a világtól egy romantikus falusi villába vagy az egyik hegyi kolostorba. Mutatjuk, hol találtuk meg Ciprus szívét, lelkét és tüdejét.

Már az első szigeten töltött esténken megállapítottuk, hogy Ciprus a slow food igazi hazája, a következő napokban pedig beláttuk, hogy a szigetben akár több is lehet a homokos tengerpart és a finom falatok párosánál. Ezúttal a magányos és szerelmes elvonulásokra alkalmas helyekről írunk a ráérős Tochnitól, a hűs Tróodosz hegységen át Pafoszig, a görög istenek játszóteréig.

Itt bújjon el a világ elől

Tochni települése Ciprus szigetének lelke. Egy apró falu félúton Larnaka és Limassol között, barátságos, sokszor csak bölcsen hallgató helyiekkel, elképesztő nyugalommal és élvezhető csenddel. Hagyományos ciprusi lapos tetős kőházaival, keskeny lankás utcáival és a domboldalról nézve a falu látképével pillanatok alatt leveszi az embert a lábáról.

Itt termesztik a koffeinmentes fekete aranynak nevezett karobot, amely a településen élő farmerek legfontosabb jövedelemforrása, és innen érdemes a szigetről a legkalandosabb gyalog, lovas vagy bringatúrákra indulni. Ha utóbbi mellett döntenek, keressék ezt a kerékpárkölcsönzőt, ahol kifejezetten jó minőségű példányokat bérelhetnek, jó áron, akár túravezetővel együtt. A település minden négyzetméterével a falusi turizmusra rendezkedett be, ezért néhány éve a lelakott tradicionális házait a közelben bányászott kövekkel építették újjá, amelyekben ma már a lassú, mediterrán életérzéssel fűszerezett falusi életmódra kíváncsi turistákat fogadják.

Tochniban ilyen a falusi turizmus
Galéria: Ciprus, harmadik rész
Fotó: Cyprus Villages

Mi is egy ilyen nyolc apartmanból álló rusztikus stílusú villában szálltunk meg. Ideális kis lak lehet azon családoknak, akik nyaralás alatt, önellátás címén az étkezésen spórolni szeretnének. A nappalihoz ugyanis egy jól felszerelt, tűzhelyes, mikrosütős konyha tartozik, a galériaszinten a hatalmas franciaágy mellé pedig egy kiságy is elfér a gyereknek. Minden szobához két napozóágy és napernyő tartozik, amelyeket egy lépcsővel megközelítve az apartmanhoz tartozó napozóteraszra lehet felvinni. A Danae Villa főépületét nagyjából 100 méterrel arrébb, néhány lefelé vezető lépcsőn lehet megközelíteni, itt található az étterem és a birtok egyetlen helye, ahol a wifi is ad jelet magáról. Az apartmanért reggelivel együtt éjszakánként 75 eurót kérnek, 12 éves kor alatti gyerek után azonban nem kell fizetni.

Hűsítő csend a Tróodoszon

Ha viszont az elviselhetetlen hőségben inkább a hűvös árnyat adó zöld fenyvesek közé vágynak, induljanak el a Tróodosz hegység irányába, amelynek 1951 méteren lévő Ólimbosz csúcsáról négy sípálya is húzódik. Ez Európa legdélebbi síterepe, az ókori mitológia alakjairól elnevezett pályákkal és felvonókkal. A hegycsúcs könnyen elérhető az ide vezető szerpentinen, így a novembertől áprilisig tartozó időszakban sokan jönnek fel ide délelőtt síelni, hogy aztán a délutánt már a hegy lábától nem messze strandolással tölthessék.

A Tróodos hegység látképe
Galéria: Ciprus, harmadik rész
Fotó: Dea / W.buss / Europress / Getty

Tróodosz a sziget tüdeje, tele tűlevelű erdővel és falfestményekben gazdag, hűvös kolostorral. A hegyet négy nagyobb túraútvonalon lehet bejárni, amelyek közül a helyiek a legszebbnek a kaledóniai vízesésekhez vezetőt tartják. Ez az egyetlen, egész évben üzemelő vízesés Cipruson, amelynek vize még a legszárazabb hónapban sem apad ki. Sok ciprusinak ez a hétvégi caminója. Gyakran jönnek ide, ha csendre, magányra, vagy szerelmes percekre vágynak. A túrát aztán az út végi kertvendéglő kockás abroszos asztalai mellett fejezik be, egy korsó hideg Keo sörrel, amelynek hat decis üvegéért a szigeten nagyjából mindenhol 2-3 eurót kérnek el.

A legértékesebb padlót Páfoszon keressék!

Nemcsak belsőépítészek és melegburkolók fogják szeretni az időszámításunk előtti századokból épen maradt páfoszi mozaikokat, melynek legelső darabját az ötvenes évek végén egy parasztember szántotta ki a föld alól. Kevesen mondhatják el magukról, hogy háza és gazdasága a Világörökség része, márpedig ez a 96 éves parasztbácsi ma is ott él. Földjét az állam 200 euróért vásárolta meg tőle, hogy köré építhesse a Páfoszi Archeológiai Parkot.

Páfosz
Galéria: Ciprus, harmadik rész
Fotó: Dea / G. Nimatallah / Europress / Getty

A szabadtéren és fedett épületben látogatható drága gránitból készült mozaikok egykor egy római kormányzó luxusvillájának padlóját alkották, és bár ma művészeti értékük miatt csodáljuk, egykor ezeket ugyanúgy megrendelésre készítették, mint ahogy ma katalógusból rendelünk a konyhánkba járólapot. A színes mozaikok a római mitológia legismertebb történeteit ábrázolják, láthatjuk rajta többek között a világ első alkoholistáit, akik először lettek részegek Dionüszosz nedűjétől. És amíg az egyik mozaikon Zeusz fallosza még egy előle menekülő nő után ágaskodik, addig egy mellette lévő képkockán Zeusz már Ganymedest, az istenek által a legsármosabbnak tartott férfit rabolja el sas képében, hogy magával vigye háremébe az Olimposzra. Ezek után mondja azt bárki, hogy Ciprus nem a szerelem szigete.

Ciprus, a szerelmesek szigete

Páfosz egészében gyönyörű, a partszakasz emelkedett romantikafaktora pedig aztán pláne sokakat megihlet. Talán azt is, aki az érkezésünk előtti napokban az Afrodité melletti sziklára véste fel érzéseit piros festékszóróval. Ez a rész egyébként is a szerelmesek zarándokhelye, a kőszirteket szívekbe vájt dupla monogramok, üzenetek díszítik. És ha már egyszer azt mondtuk, hogy Tochni a sziget lelke, akkor Páfosz annak szíve. Mivel itt, a part menti habokban született Afrodité, a ciprusiak szerint nincsenek párkapcsolati problémák a szigeten. Itt mindenki szerelmes, vagy ha még nem az, hát majd az lesz. Pláne, ha elmegy az egykor a szigetet védő bizánci hős, a Görög sziklájához (Petra tou Romiou), és keres magának egy lapos, szív alakú követ a parton. Ez állítólag majd elhozza és megőrzi a harmóniát a párkapcsolatban. Persze ha talál is ilyet, nyugodt szívvel akkor sem viheti haza. A part menti kövek egzotikus szuvenírnek minősülnek, ezért a reptéren elkobozhatják, ha meglátják a bőröndben.

Aphrodité sziklája
Galéria: Ciprus, harmadik rész
Fotó: Dea / W. Buss / Europress / Getty

Ha netán mégsem találtak volna szerelmet hozó követ, menjenek be a vízbe, és ússzák óvatosan körbe Afrodité szikláját. Ha mindezt meztelenül, háromszor és teliholdkor teszik, állítólag tíz évvel megfiatalodnak. Ám ha ebben nem is hisznek, bízzák magukat nyugodtan pillanatnyi érzéseikre a holdfény alatt, biztosan nem fognak élmény nélkül hazatérni.

Újságírónkat Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal és a Wizz Air utaztatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek