Mesés templomok és pálmafás strandok Vietnamban

Vietnam középső részén alig két nap alatt akár három világörökséget is kipipálhatunk, ha teljesítménykényszerrel indulunk útnak. Két látnivaló között mindenképp ugorjunk be egy helyi büfébe egy jó phóra, a túra végén pedig terüljünk el a tengerparton.

Az UNESCO olyan tempóban veszi fel az újabb és újabb helyeket a világörökségi listájára, hogy még főállású utazóként sem biztos, hogy végig tudnánk járni az összeset, de ez nem jelenti azt, hogy ne igyekezhetnénk minél többet megnézni belőlük! Délkelet-Ázsia országai közül jelenleg ugyan Indonézia vezet, náluk 2012-ben nyolcra nőtt az UNESCO világörökségi helyszínek száma, de Vietnam is csak eggyel van lemaradva, és kicsit közelebb is esnek egymáshoz a látványosságok. Az ország középső részén például alig két nap alatt akár három világörökséget, Huét, Hoi Ant és My Sont is kipipálhatjuk, ha teljesítménykényszerrel és ilyen céllal indulunk útnak.

Hue

Az egykori császárváros, amelyet a hangulatos hajókázásra is alkalmas Parfüm-folyó szel át, nemcsak az ország középső részének, de egész Vietnamnak az egyik legfontosabb látványossága. Délen a volt francia negyed vonzza a turistákat franciás hangulatával és népszerű éttermeivel, a városközponttól északra pedig az 1993 óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Császári Citadella a fő látnivaló.

Hue - Thai Hoa palota Galéria: Világörökség-túrán Közép-VietnambanDea / C. Sappa / Europress / Getty

 A citadella építése 1805-ben kezdődött. Egy hatalmas erődön belül három udvarra tagozódik, amelyhez a mintát a pekingi Tiltott Város adta. Itt Tiltott Lila Városnak hívták a palota azon részét, amely csak a császár számára volt fenntartva. A komplexum legszebbnek tartott része a Thai Hoa palota, a Nguyen uralkodók trónterme, amelyet 80 vaskos, vörösre lakkozott oszlop és arany sárkányok díszítenek.

Hoi An

A város, amely egykori fontos kereskedelmi kikötőjének köszönheti elképesztően sokszínű épületeit, 1999 óta a világörökség része. Ma turisták nyüzsögnek ott, ahol a 16. és 18. század között kínai, japán és európai kereskedők éltek, de a belvárosból részben kitiltott autóforgalomnak és a szigorú állagmegőrzési előírásoknak köszönhetően ez Ázsia egyik legeredetibb hangulatot árasztó turistacélpontja. Hoi Anból rövid bicikliúttal az ország egyik legszebb tengerpartját érhetjük el.

Hoi An - Japán Fedett Híd Galéria: Világörökség-túrán Közép-VietnambanRob Ball / Europress / Getty

 Egyik leghíresebb látványossága a Japán Fedett Híd, amely 1593-ban épült azzal a céllal, hogy a japán kereskedőket összekösse a város kínai kereskedőivel, így Hoi An kereskedelmi múltjának a szimbóluma is. Az épületek szokatlanul eklektikusak: a vietnami, kínai és japán építészeti jegyek mellett a város balkonjai és redőnyös ablakai a francia múltat is felidézik. A leghíresebb, ma is látogatható kereskedőház a 18. századi Tan Ky ház.

My Son

A 4. és 13. század között vallási központként működő My Son legalább olyan híres lenne, mint a szomszédos Kambodzsa Angkor Wat szentélyegyüttese, ha nem ilyen kevés maradt volna csak meg belőle. Jelentős részét a vietnami háborúban pusztították el például az A szektornak, amelyben a feljegyzések szerint a legfontosabb templom is állt. De előtte már az elmúlt évszázadok is megtették a hatásukat.

My Son Galéria: Világörökség-túrán Közép-VietnambanJohn S Lander / Europress / Getty

 A szentélyegyüttes 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, tervezik a helyreállítást, de addig is, a B, C és D szektorokat érdemes felkeresni, mert ott vannak a legjobb állapotban fennmaradt épületek. Az E, F, G és H épületcsoportok annyira romosak, hogy jelenleg látogatásra csak annak érdemes, aki nagyon erős képzelőerővel van megáldva.

Irány a strand!

Ha már csordulásig teltek érzékeink a műemlékekkel, irány a tengerpart. Vietnam középső részének legnagyobb városa a közel egymillió lakosú Danang, ahol az ország mozgalmas történelmének a hidak állítanak élő emléket. Danang hídjai között ugyanis van olyan, amit az amerikaiak építettek, van francia, és persze van vietnami híd is. A hátizsákosok egyik kedvenc célpontjaként ismert város nyugati oldalán találunk számos, turisták által kevésbé frekventált, ám annál szebb tengerpartot. A Non Nuoc strandon például nyáron lassan mélyülő víz és aranyló homok vár, télen pedig a szelek által magasra korbácsolt hullámok teremtenek paradicsomi körülményeket a szörfösöknek.

Mikor utazzunk?

Vietnam 1650 km hosszan nyújtózik észak-déli irányban, így nem meglepő, hogy más időjárásra kell készülnie, ha délre vagy északra, és másra, ha az ország középső részére utazik. Közép-Vietnamban, Hué környékén a legmelegebbre ugyanúgy nyáron kell számítani, mint nálunk, de náluk januárban sem megy 17 fok alá a legalacsonyabb hőmérséklet havi átlaga. Így aztán egész évben utazhatunk ide, de a fő szezon nyáron van. Az utazásunkat érdemes az esőhöz igazítani, és a legcsapadékosabb hónapokat, ami ott az őszi időszak, elkerülni.

Mit eszünk majd Vietnamban?

Kevés trendibb dolog volt az utóbbi években a gasztronómiában, mint phó levest enni valamelyik vietnámi büfében. A phó nem más, mint egy vietnámi rizstésztaleves zöldségekkel, fűszerekkel, általában marhahússal, valamint - Európában és az USA-ban - rengeteg sznobizmussal leöntve.

Hoi An - Kereskedők, innen kerülnek az éttermekbe a friss alapanyagok Galéria: Világörökség-túrán Közép-VietnambanMatthew King / Europress / Getty

 A phót tényleg mindenkinek érdemes megkóstolnia, mivel laktató, valamint egyszerre magyargyomor-kompatibilis és egzotikus is. Ráadásul Budapesten sok helyen könnyen és olcsón elérhető. Haladóknak, akik lassan már unják is a phót, ajánljuk az Index gasztrocsatornájának, a Street Kitchennek az összeállítását arról, hogy milyen vietnami ételeket érdemes még kipróbálni!

Vietnam az Ázsiaspecialista Utazási Irodával
Az Ázsiaspecialista Vietnam utazási szakértője. Testreszabható utazásokat, körutazásokat, nyaralásokat, programokat és nászutakat kínálunk Vietnam egzotikus tengerpartjaira és felfedezetlen mesés tájaira. Utazási irodánk ezen kívül Balira, Szingapúrba, Malajziába, Thaiföldre és a Maldív-szigetekre is szervez álomutazásokat. (X)

Cikkünk létrejöttét az Ázsiaspecialista Utazási Iroda támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek