Málta a szórakozó nyelvtanulás Mekkája

Kezdetnek elég, ha rezzenéstelen arccal fogadjuk az ötödik Joe nevű férfi bemutatkozását, de néhány hét után talán már az is menni fog, hogy angolul cseréljünk eszmét a máltai keresztnevek gyakoriságáról. Egy biztos, Máltán igazi angol nyelvi környezetben találjuk magunkat, az iskolák pedig ügyelnek rá, hogy minél többször próbálhassuk ki legújabb nyelvtudásunkat.

Írtunk már Málta, Gozó és Comino legszebb látnivalóiról, és azt is megmutattuk, hol érdemes mártózni, merülni és kirándulni a máltai szigetvilágban. Ezúttal azokat csábítjuk Máltára, akik az utazási élményhalmazt nyelvtanulással szeretnék kombinálni, de még nem tudják, hogyan kezdjenek bele. Nekik segítünk most. 

Gozo szigetén a Mgarr kikötőben
Galéria: Málta
Fotó: Sascha Steinbach / Europress / Getty

Málta korábbi brit gyarmatsorsából a mai napig őrzi a piros telefonfülkéit, piros postaládáit, közértjeiben a brit marhahús-konzerv kínálatot, és a baloldali közlekedési módot. A britekhez hasonló az oktatási rendszerük, miszerint ötéves koruktól kezdve járatják a gyerekeket iskolába, és bár a máltai egy arabhoz hasonló, sémi eredetű nyelv, Málta második hivatalos nyelve mégiscsak az angol. Ezért sokan járnak Máltára angol nyelvet tanulni, azzal a reménnyel, hogy a szórakozás mellé tematikus tanulás párosul, és a kocsmai angolnál használhatóbb tudást szerezhetnek majd. 

What's your name? 

Ezt a kérdést még annak is érdemes feltennie, aki már haladó szinten képes angolul etimologizálni a máltai tulajdonneveket, ugyanis erre a kérdésre a máltai férfiak többsége egyöntetűen Joe-ként fog válaszolni. A máltai férfiak jelentős részét így hívják. Ezt akkor tudtuk meg, amikor legutóbb egy Máltáról szóló előadáson jártunk, ahol a háromtagú szigetcsoportot stresszmentes paradicsomként és a Joe-k szigeteként mutatták be. Így aztán turistaként nem lesz nehéz egy helyi Joe-val fotózkodnunk, és az ismerkedés is könnyedén fog menni, a máltaiak ugyanis legendásan nyitott, közvetlen és vendégszerető emberek.

 

Akkor is tanulnak, amikor nincs tanítás 

Máltán a tanfolyam oktatási idején kívül is számtalan lehetőség van a tanulásra. Angol nyelvű újságokat és magazinokat árulnak mindenhol, a szigeteknek pedig több kulturális programja is angol nyelvű. A nyelviskolák több tanórán kívüli programokat szerveznek, ahol éles helyzetben próbálhatják ki magukat a diákok. Például azt, hogyan kell csoportos belépőt venni ahhoz a Valletta fő utcájában lakó, valódi nemesi rangú márkihoz, aki egy kisebb összegért cserébe beengedi kastélyába a nemesi életvitelre kíváncsi turistákat, de a máltai lovagok templomában azt is megkérdezheti az idegenvezetőjétől, hogy miért fogadja Hungariae felirat itt a belépőt, és hogy a társkatedrálistól nem messze található Nagymesteri Palota freskóján, mit keres II. András királyunk alakja. A nyelviskolák tanárai szinte minden iskolán kívüli programra elkísérki diákjaikat, legyen ez hétköznapi ügyintézés, vagy Málta valamely nevezetességéhez vezető túra. Ezalatt pedig végig angolul beszélnek. 

A máltai Mellieha városának Szt. Ágota tornya, ismertebb nevén a Vörös Torony
Galéria: Málta
Fotó: Sascha Steinbach / Europress / Getty

Nemcsak az országot és a kultúrát ismerhetjük meg az angol nyelvű idegenvezetések során, de egy üzletben szuvenírt vásárolva, vagy egy sörözőben aromás Cisk sört kortyolgatva a helyieket is. Nagyszerű élmény, amikor néhány nap után az ember észreveszi, hogy egyre bátrabban kérdez angolul a máltai szokásokról, egyre többet ért meg Málta 7000 éves történelméből, és képes arra is, hogy néhány hetes személyes tapasztalata alapján egy máltai étlap minden fogása kapcsán angolul sztorizgasson csoporttársaival. És lesz is kivel, mert Málta közvetítő mediterrán nemzetként sokféle kultúrának ad otthont, így a diákok az órákon a világ legkülönbözőbb pontjáról érkező emberekkel találkozhatnak. 

Vizsga is van 

Málta és Gozo szigetén negyvennél is több nyelviskola közül választhatunk. Az iskolák a tanulók kora és nyelvtudási szintje alapján állítják fel csoportjaikat, miközben az érdeklődési körüknek megfelelően tervezik a szabadidős programokat is. Mindegy, hogy általános, szakmai vagy nyelvvizsga-előkészítő szintre íratkozunk be, az oktatás kislétszámú csoportokban, az angolt anyanyelvi szinten beszélő tanárok vezetésével zajlik.

De tanulhatunk szólóban, magántanárnál is, sőt, ha akarjuk, az iskola a tanárt akár a szállásunkra is rendeli. Mivel a szigeteken az angol nemcsak az oktatásnak, de az üzleti életnek is hivatalos nyelve, ezért sok iskola szervez vállalati látogatásokat az üzleti szaktudás és az üzleti nyelv gyakorlása céljából. Azonban minden máltai tanfolyam az olyan népszerű intézmények vizsgáira készít fel, mint például a Cambridge - amely az egész világon elismert magas szintű angolnyelv-tudást ad - , bár a tanfolyam végét záró vizsga már inkább jelzésértékű, mintsem komoly és szigorú vizsgaesemény. 

Hol, mennyiért? 

A máltai oktató központok a könyvek, munkafüzetek és az interaktív oktatáshoz szükséges technikai feltételek mellett, tanulást elősegítő környezetet és pihenőrészleget is biztosítanak, de ha kell, segítenek a közlekedésben és a szállásfoglalásban is. Lakhatunk máltai családnál, bérelhetünk több személyes apartmant, és bár néhány iskola a kollégiumai szobáit is felajánlja, ha meg tudjuk fizetni, akár egy ötcsillagos hotel csendjében is bújhatjuk a nyelvkönyveket. Bármelyiket is választjuk, egy heti angol nyelvtanfolyamért nagyjából 150-200 eurót kérnek el - de van, hogy száz euróért is találunk-, és csak rajtunk múlik, hogy intenzív két hetes, vagy inkább egy másfél hónapos, élményekkel dúsított tanfolyamon veszünk részt. Egy biztos, mindenhol angol környezetben találjuk magunkat, az iskolák pedig tesznek arról, hogy minél többször kipróbáljuk új nyelvtudásunkat. 

Egy igazi díszletfalu a tenger partján
Galéria: Málta
Fotó: Sascha Steinbach / Europress / Getty

Málta kis méretének nagy előnye, hogy busszal gyorsan eljutunk a szállásról az iskolába, vagy délutánonként onnan a tengerpartra. Persze sokan jönnek ide kellemes, szubtrópusi éghajlata miatt is. Így aztán gyakorlatilag az év bármely időszaka alkalmas arra, hogy egyre fényesebbre csiszolt nyelvtudással térképezhessük fel a szigetcsoport városait, partjait vagy szórakozóhelyeit.

Cikkünk megjelenését a Máltai Idegenforgalmi Hivatal támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek