Máltai csobbanás Azúr-ablaktól Kék lagúnáig

Finomhomokos strandokat éppúgy találunk Máltán, mint drámai, sziklákkal tagolt partszakaszokat. Tippjeink úszáshoz, búvárkodáshoz és kiránduláshoz.

Bár három apró tagból álló szigetcsoportról beszélünk, Máltán, Gozón és Cominón olyan sűrű a történelmi, kulturális és építészeti látnivalók koncentrációja, hogy akkor is izgalmasan el lehet tölteni itt egy komplett vakációt, hogy egyszer sem csobbanunk a fantasztikusan kék vízbe – ahogyan azt Málta szigetének látnivalóiról szóló cikkünkben is említettük. De milyen rosszul teszi, aki így dönt! Gyönyörű tájakat, türkizkék tengervizet és meglepő sziklaképződményeket hagy ki az életéből, ha csak a városnézésre koncentrál. Ezért most megmutatjuk, hol érdemes mártózni, merülni és kirándulni a máltai szigetvilágban.

A cominói Kék lagúna a nyári csúcsidőszakban megtelik turistákkal

Galéria: Málta sportok strandok

Jan Rockar / Europress / Getty

 Strandolna?

Amit mindenképpen jó tudni: Málta partvonala sziklás öblökkel tagolt, így aki finomhomokos, lassan mélyülő strandra vágyik, érdemes előre tájékozódnia, pontosan merre találja ezeket. A legnagyobb és legnépszerűbb homokos strand a fő szigeten a Mellieha Bay, de hasonló jellemzőkkel bír a Golden Bay is – mindkettőt a sziget Gozóhoz közelebb eső oldalán kell keresni. Ez a környék főként gyerekekkel érkezőknek lehet telitalálat all inclusive ellátást biztosító szállodákkal, sekély homokos öblökkel. Innen pedig a Popeye-falu sincs messze: az egykor filmdíszletnek épült mesebeli kis falu egy világoskék öböl fölött helyezkedik el, és számos szórakoztató programot kínál a gyerekeknek.

Popeye-falu és türkiz víz
Galéria: Málta sportok strandok
mimi / Travelo

 A családi programoknál maradva, Málta egyetlen aquaparkját, a fő szigeten találgató Splash & Fun-t, és a vele egybeépült Mediterraneo Vízi Parkot is érdemes lehet meglátogatni, ha gyerekekkel érkezünk a szigetre. Előbbiben csúszdákat, dinoszauruszos játszóteret, utóbbiban delflin-, fóka- és papagájshowkat láthatunk. A legnagyobb – és legdrágább – attrakció a parkban, hogy az arra kedvet érzők együtt úszhatnak a delfinekkel.

Gozo szigetén a végtelen nyugalom, a vendégszerető helyiek és a sok sok kecske mellett csodás fürdőhelyeket is találunk. Ilyen például az okkersárga homokkal borított Ramla-öböl, a népszerű üdülőhely, Marsalforn strandja, és a lenyűgöző sziklaszirtek közt található Xlendi. Máltáról Gozót egyébként nagyon könnyű megközelíteni, Cirkewwa kikötőjéből indulnak a kompok a szomszédos szigetre. Csúcsidőszakban negyedóránként járt a komp, így aki nyáron érkezik ide, nem kell tömegtől vagy hosszú várakozástól tartania. Ne lepődjünk meg, hogy odafelé nem kell jegyet váltanunk, a visszaútba van belekalkulálva az odaút ára is. Visszafelé Mgarr kikötőjében a pénztárban tudjuk megvenni a jegyet. A menetidő körülbelül húsz perc, a kompon bolt, kávézó és mosdók is vannak.

A gozói Azúr-ablak a turisták kedvence
Galéria: Málta sportok strandok
mimi / Travelo

 A szép strandok mellett Gozón semmiképp se hagyjuk ki Dwerját, a búvárok és fotósok paradicsomát. Az itt található Azúr-ablak névre hallgató hatalmas sziklaképződmény, a tekintélyt parancsoló sziklaszirtek, és a Gomba-szikla lenyűgözik a látogatót. Ez utóbbinak a sztorija is érdekes: a sziklán növő ritka növényt a lovagok hatalmas becsben tartották, akit pedig rajtakaptak, hogy lopott belőle, háromévi gályarabságra ítélték. A szikla azóta is tiltott területnek számít.

Búvárkodna?

Búvárközpontot persze nem csak Dwerján találhatunk, hanem a szigeteken elszórtan, minden hotel közelében található egy. (Teljes listájukat ide kattintva találja.) Saját felszerelést nem szükséges vinni, mert a központok mindent biztosítanak. És hogy miért van ennyi búvárbázis errefelé? Állítólag, az itteni tengervíz az egyik legtisztább és legáttetszőbb a világon. A látási viszonyok körülbelük 30 méter mélységig kitűnőek, így a víz alatti fotózáshoz is ideálisak a körülmények. A szigetek körüli sokszínű vízi világ színpompás tengeri élőlényekkel, labirintusszerű barlangokkal és háborús hajóroncsokkal várja a búvárokat. Aki még ennél is több izgalomra vágyik, próbálja ki az éjszakai merülést!

Kezdőknek is ideális terep
Galéria: Málta sportok strandok
Masons News Service / Northfoto

 A hosszú évek óta működő búváripar, a biztonságos, tiszta vízzel párosulva – nincs árapály és ritkák az erős áramlatok – a szigeteket ideális hellyé teszi az első alkalommal merülő és kezdő búvárok számára is. A legtöbb központ hosszú hétvégés ízelítő kurzusokat vagy kezdő merüléseket kínál, hogy az érdeklődők megtapasztalhassák, miből is áll a búvárkodás. Tapasztalt, képesítéssel rendelkező búvároknak nem szükséges vezetőt fogadniuk, de egyedül szigorúan tilos nekivágni a mélységnek. A máltai búvárkodással kapcsolatos egyéb szabályok és hasznos tudnivalók ide kattintva érhetők el.

Túrázna?

Igazán különleges és természetközeli élményre vágyóknak a szigetvilág legkisebb, köményről elnevezett tagjait Cominót és Cominettót javasoljuk meglátogatásra. A két kis szigetet a csodálatos, nevének megfeleően türkizkék Kék lagúna választja el egymástól. Itt fürdőzni és búvárkodni is lehet, ha Máltán befizetünk egy kishajóra, ami elhoz ide minket. Mivel Cominónak csak három állandó lakosa van, érintetlen természetet találnak az ide látogatók. Ráadásul, az egykoron állítólag kalózok és csempészek búvóhelyeként szolgáló sziget mindössze 2,5 kilométer hosszú és 1,5 kilométer széles, így méretéből adódóan a pancsolás mellett tökéletes célpont egy rövid sétához is.

Persze a többi sziget is bővelkedik a csodás tájakban. Máltán túrázva vízbe merülő drámai sziklákat, bozótos vidéket, vagy eldugott, dús növényzetű völgyeket találunk. Útközben az ember rejtélyes, őskori helyszínekre, barlangkápolnákra és a lovagok félreeső palotáira bukkanhat. "A hosszú, forró nyarat követő első esők tarka vadvirágokkal keltik életre a tájat. November közepétől május közepéig a szigetek egész területe zöld színben pompázik, buján termő zöldségekkel teli mezőkkel, és az utak mentén növő ánizzsal, lóherével, vad nőszirommal és mirtusszal" – olvasható a Máltai Idegenforgalmi Hivatal honlapján.

Kirándulás közben ilyen cuki jószágokkal találkozhatunk Gozón
Galéria: Málta sportok strandok
mimi / Travelo

 Az egyik legszebb gyalogút Málta szigetén a Dingli sziklák mentén vezet. Felejthetetlen látvány végignézni a naplementét a tenger felett innen, a sziget legmagasabb helyéről, ahol a szárazföld 220 méter magasan válik el a tengertől. Gozo szigete pedig nyugalmának és csendes szépségének köszönhetően népszerű mind a helybéliek, mind a turisták körében.

Nincs más hátra, mint kényelmes cipőt húzni, és elindulni a falvak tereiről a keskeny földművelő útvonalakon. Ha úgy akarjuk, teljesen egyedül lehetünk, akár még csúcsszezonban is. A szigetek épp elég kicsik ahhoz, hogy ne tévedjünk el felfedezésük közben, ha pedig véletlenül mégis lemennénk a térképről, mindig akad egy barátságos helybéli, aki szívesen útbaigazít.

Munkatársunk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal vendégeként járt a szigeteken.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Málta a szórakozó nyelvtanulás Mekkája - 2014.05.12.
Máltán mindenhol angolul beszélő környezetben találjuk magunkat, az iskolák pedig tesznek arról, hogy minél többször próbálhassuk ki legújabb nyelvtudásunkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek