Metró, jégpavilon és forgó étterem 3600 méteren

A svájci Alpokba üdülést szervezni garantáltan nem túl pénztárcabarát ötlet. A hihetetlen nyugalom, az egész évben síelhető pályák, a mennyei sajtos fondü és a négyezer méter fölötti hegycsúcsok tucatjának látványa viszont megéri a befektetést.

A Wham! Last Christmas című örökbecsűjét garantáltan mindenki kívülről fújja, akár akarja, akár nem. A világslágerhez persze klip is tartozik: bongyor hajú főhőseink gyönyörű alpesi tájban örülnek egymásnak és a karácsonynak. A helyszín nem más, mint a svájci Saas-Fee, aminek komoly reklámot jelent a mai napig a harminc éve itt forgatott klip.

Ha George Michael személyesen nem is, de idilli, fafaragásos házak, autómentes falu, hegyi metró és elképesztő, négyezer méteres, hófödte csúcsok garantáltan várják most is az ide érkezőket.

Hogyan juthatunk el ide?
A Wallis kantonban található alpesi paradicsom Budapesttől 1171 kilométerre található, autóval körülbelül 11 és fél óra alatt gyűrhetjük le ezt a távot. Aki a tömegközlekedésre esküszik, a magyar fővárosból Zürichig vagy Genfig kell repülnie, innen pedig vonatot és buszt kombinálva juthat el Saas-Fee-ig. Érdemes számításba vennünk, hogy mivel a falu szigorúan autómentes – csak elektromos kisautókkal lehet közlekedni, ha nem akarunk sétálni – az autónktól a Saas-Fee határában található mélygarázsban így is, úgy is meg kell szabadulnunk.

A közel száz kilométeres pályarendszer kifejezetten magasan, 1800-3600 méter között terül el, így tényleg hóbiztosnak számít. Sőt, az itt található gleccseren akár még nyáron is felcsatolhatják léceiket azok, akik két síszezon közt sem bírnak magukkal. A hatnapos síbérlet 370 svájci frankot kóstál, ezért jelenleg közel 2-3 méteres hótakarón csúszhatunk, a hegyre visszajutásról pedig két hegyi vasút, öt kabinos, két ülő- és tizenkét húzólift gondoskodik.

A hatalmas csúcsok tövében egészen aprónak érzi magát az ember
Galéria: Svájc Saas-Fee
Travelo

A helyiek egyébként nagyon büszkék az itt található liftekre, főként a Metro Alpin nevű hegyi vasútra, ugyanis 3000 méterről 3500 méterre juthatunk fel vele a gleccser gyomrában, ezzel pedig világrekordernek számít, mint a világ legmagasabb földalatti vasútja.

És ha már a rekordoknál tartunk: itt forog a világ legmagasabban fekvő, ilyen típusú étterme, és itt van a Föld legnagyobb jégpavilon-alagútrendszere is. Ebben a különleges látványosságban jégszobrok közt lépdelve ismerkedhetünk meg a gleccser belsejével – kisgyerekeseknek, és nem síelő családtagoknak is fantasztikus program!

A fondüt tilos kihagyni!
Galéria: Svájc Saas-Fee
Travelo

A jeges kirándulás, vagy éppen a síelés után jól esnek a svájci hütték klasszikus fogásai. Gőzgombócot itt ne keressünk, de sok minden mással degeszre ehetjük magunkat raklettől kezdve, rösztin és sajtos fondün át a csokicsodákig.

Travelo tipp
Bár nem olcsó, érdemes kipróbálni a hangulatos Vieux Chalet névre hallgató éttermet Saas-Fee-ben, ahol rusztikus, faburkolatú termekben kóstolhatjuk meg a legfinomabb helyi fogásokat.

Akit a széles, jól karban tartott sípályák, és a gleccser gyomra sem vett még le a lábáról, azt az üdülőhely körül található négyezer méteres csúcsok (tizennégy akad belőlük itt!), a fantasztikus hótalpas-túra lehetőségek, a falu végtelen nyugalma, és elegáns szálláshelyei győzködik tovább.

Hasznos infók
A Svájci Idegenforgalmi Hivatal ingyenesen hívható száma: 00 800 100 200 30
Svájcba készülőknek hasznos lehet a MySwitzerland.com-ot böngészni
Akit konkrétan Wallis kanton érdekel, ide kattintva talál róla bővebb információkat.
Zürichbe Svájc nemzeti légitársaságával, a Swiss Airlinessel juthatunk el, a sífelszerelést, snowboardot és sícipőt a téli szezonban ingyen szállítják. Genfbe a easyJetnek van Budapestről járata.
A svájci tömegközlekedésről pedig a Swiss Travel System oldalán tájékozódhatunk.

A svájci síterepeket bemutató minisorozatunk második részében a családbarát Rideralpot ismerhetik meg.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Svájci álom síterep kilátással a Toblerone-hegyre - 2014.02.17.
Hangulatos, több száz éves faházak, teljes nyugalom, autómentesség, valamint a Mont Blanc és a Matterhorn látványa várja Svájcban azokat, akik hajlandóak egy kisebb vagyont kiadni a családi síelésre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek