Puma van a kocsmában! - Kis prágai sörkalauz

Izgalmas sörgyárak, goromba csaposok és pikáns sörkorcsolyák várják a Prágába érkező sörturistákat. De még olyan kocsma is van, ahol pumák laknak az udvaron. Merre induljunk, hogy mindenből a lehető legjobbat találjuk? Kiderítettük!

Addig nézegettük egyre növekvő irigységgel ismerőseink alkoholgőzös posztjait zseniálisan sikerült prágai sörtúráikról, mígnem úgy döntöttünk, körbekérdezünk köztük, és összeállítjuk magunknak a tökéletes hétvége receptjét. Ezúttal nem a legfőbb nevezetességekre és modern építészeti csodákra, vagy az ingyenes látnivalókra koncentráltunk, hanem a legjobb kocsmákra és legérdekesebb sörgyárakra. Ha hozzánk hasonlóan egy felhőtlen prágai hétvégéről álmodozik, csak eddig nem tudta, merre érdemes indulnia az igazán jó helyek reményében, kövesse itinerünket!

Sörözésben világelsők

Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb célpontnak számít az alkoholturisták körében Csehország és fővárosa, Prága. A kiskocsmák hangulata, és a világszínvonalú sörök nagy vonzerőt jelentenek már önmagukban is, de emellett tudni kell, hogy abban is különlegesnek számítanak, hogy a kocsmákban a sör szinte mindig olcsóbb, mint a víz. Így aztán tényleg nem is érdemes mást rendelni.

Sörturisták a Staropramen látogatóközpontjában
Galéria: Prágai sörtúra
Fotó: Staropramen

Ezek után nyilván az a tény sem lep meg senkit, hogy a csehek toronymagasan világelsők az egy főre jutó sörfogyasztásban – még a németeket is maguk mögé utasítják Oktoberfestestül, mindenestül. (Ugyanezen a listán mi csak a 21. helyezettek vagyunk az évi 70 literünkkel fejenként.)

Kezdjük az alapoknál: így készül a prágai sör

Mielőtt fejest ugranánk a söröskorsókba a prágai óváros több pontján, érdemes meglátogatni egyet a sörgyárak közül, hogy némi fogalmunk legyen arról, mit iszunk. A sörgyártás lépéseinek és a csapolás csínjának-bínjának ismeretében minden egyes korty jobban fog esni.

Mindent megtudhatunk a cseh sörökről például a Staropramen gyárában. A világ első számú prágai sörének látógatóközpontjába vagy metróval (B vonal, Andel állomás) vagy villamossal (7, 12, 14, 20, Na Knizeci állomás) tudunk eljutni. A 199 koronás belépőjegy leszurkolása után – mely egyébként sörkóstolást is tartalmaz – nemcsak a cseh söröket, de Prága történelmét is jobban megismerhetjük.

A Staropramen gyáraGaléria: Prágai sörtúraFotó: Staropramen

A sörgyártáshoz használt korábbi eszközökön és a legmodernebb technológiákon túl, például régi irodabútorokat, érdekes archív felvételeket is láthatunk, amik az egykori prágai életről mesélnek. De interaktív vetítésen is részt vehetünk, és természetesen a sörkészítés összes alapanyagával is szorosabb ismeretséget köthetünk. A túra végén hol máshol, mint egy sörözőben találjuk magunkat, ahol az összes Staropramen sört – így a világosat, a félbarnát, a szűretlent és a barnát is – végigkóstolhatjuk.

Kocsmázási gyorstalpaló

Kocsmanevek: "Hostinec, hospoda (vendéglő), hospůdka (kisvendéglő), pivnice (söröző), pivovar (sörfőzde), esetleg krčma (kocsma), kavárna (kávézó), výčep (söntés): ezeket a szavakat jegyezzük meg, ha Prágába érve kocsmát keresünk. Nem lesz nehéz dolgunk: több ezer ivó kínálja szolgáltatásait városszerte. Ne ijedjünk meg a restaurace felirattól sem: az éttermeknek hirdetett helyek többsége a magyar besorolás szerint inkább vendéglőnek felel meg" – javasolja a Pragaisorozok.hu. A csehek előszeretettel nevezik el kocsmáikat állatokról, közelben lévő látnivalókról, vagy éppen régi családnevekről, mint például: U Kocoura (A Kandúrnál), U Černého Vola (A Fekete Ökörnél), U Rotundy (A Körtemplomnál).

Kocsmárosok: Az igazi cseh kocsmárosok a felszínen őszintén taplók és mogorvák – állítja apuska, a Kocsmablogger. Azonban náluk jobban senki nem figyel oda a vendégre! Amint kiürül az ember korsója, már tölti is tele kérdés nélkül. Ha tehát szeretnénk véget vetni az iszogatásnak, tegyük a sörkekszet a korsó tetejére, ezzel jelezvén, elég volt.

Záróra: "Az először Prágában járókat általában kellemetlen meglepetésként éri, hogy a kocsmák többsége este tíz-tizenegy órakor, de legkésőbb éjfélkor bezár. Több száz éves hagyományon alapszik ez a viszonylag korai záróra. A középkorban a pontban este tíz órakor megkonduló sörharang jelezte, hogy a kocsmákban be kell fejezni a csapolást."

Árak: "A korsók mindenütt öt decisek, ahol mégsem azok, ott ajánlatos rögtön kifordulni az ajtón. A belső kerületekben egy korsó sör ára nagyjából huszonöt koronától kezdődik és harmincöt-harminckilenc korona körül tetőzik. Azokat a helyeket, ahol negyven-negyvenöt koronánál többet kérnek el egy átlagos sörért, nyugodt lelkiismerettel kerüljük el. A prémium kategóriába tartozó, nem egyszer helyben főzött, vagy vidéki kis főzdéktől beszerzett sörkülönlegességek persze Prágában sem olcsók. Beleszaladhatunk akár ötvennyolc-hatvanöt koronás korsónkénti árba is. A cseh tömény szeszek (Becherovka, Slivovica, Fernet és társaik) harmincöt-negyvenöt korona körüli áron kaphatók. Egy valamirevaló helyen fél decit adnak belőlük".

Forrás: Pragaisorozok.hu

Itt kocsmázzunk, ha jót akarunk!

Miután kigyúrtuk magunkat a sörgyártás elméletéből, nézzük mindezt a gyakorlatban: kóstoljuk végig a sörkínálatot Prága leghangulatosabb kiskocsmáiban! A legjobb helyekről a Kocsmablog szerzője, apuska véleményét kértük ki.

Elsőként érdemes túlesni a híres, klasszikus, minden útikönyvben említett U Fleku-n. Csehek ide önszántukból már nem is járnak, átvették a hely fölött a hatalmat a turistacsoportok. Ennek ellenére a sörüket vétek lenne nem megkóstolni. Magyarán: egy korsó itt, és mehetünk tovább.

Ha már a legendás helyeknél tartunk, szintén kihagyhatatlan egy-két korsó erejéig Hrabal törzshelye, az U Zlatého Tygra, melynek neve szó szerinti fordításban annyit tesz: az Arany Tigrisnél. Az U Flekuhoz hasonlóan nagyon zajos és nagyon népszerű kocsma: "15 órakor nyit, s azt mondják, 15 óra 3 perckor már nincs egy szabad hely. Ennek ellenére érdemes próbálkozni, már csak azért is, mert itt a pilzenit nem a hagyományos 50 literes hordókból mérik, hanem egy óriási kádból, szén-dioxid helyett pedig levegővel préselik ki, így a sör pont olyan, ahogy azt a sörgyárban kitalálták" – mondja róla apuska.

(Nem csak) Hrabal kedvence
Galéria: Prágai sörtúra
Fotó: Kocsma.blog.hu / Indafotó

Ha régi vágású prágai kocsmát keresünk, nézzünk be az U Hrochába, melynek neve azt jelenti: a vizilónál. Semmi luxus, öreg fa asztalok, kényelmetlen székek, csak egy fajta, ám zseniális sör, pár finom sörkorcsolya – mindez barátságos árakon (barátságtalan csaposoktól) a prágai vár közelében. Ha autentikus élményt szeretnénk, érdemes ide ellátogatni. A Kocsmablog kedvence azonban mégsem ez, hanem a Hostinec u Rontundy a maga füstös hangulatával, barna, máló vakolatú falaival, szigorú csaposával és gusztusos sörkorcsolyáival.

Aki kevésbé retro hangulatra vágyik, a fiatalos, lenyűgözően kialakított Cross Club felé vegye az irányt. " A Cross Clubról ódákat kéne és lehetne zengeni! Hihetetlen a hely! Ha Prágában élnék, garantáltan ideszoknék" – mondja róla apuska. Ha pedig egy átmulatott éjszakának alapfeltétele számunkra, hogy a jó sör mellé dübörögjön a rock'n'roll, a Vagon a mi helyünk, ami egy tipikus koncerthelyszín.

Formabontó helyet keres? Megtalálta: Cross Club
Galéria: Prágai sörtúra
Fotó: Kocsma.blog.hu / Indafotó

Az igazán egyedi, – mondhatni bizarr –, élményre áhítozók pedig menjenek ki a külvárosban található Krakora bárba, ahol az udvaron egy hatalmas ketrecben két amerikai puma éldegél, amiket néha még át is sétáltatnak a kocsmán keresztül, természetesen rövid pórázon. Ha elküzdöttük magunkat idáig, ne ijedjünk meg a cseppet sem hívogató fakaputól, menjünk csak be, állítólag tényleg jó lesz.

Megéhezett?

A nagy ivászat közben jól jön némi sörkorcsolya – szerencsére a csehek ebben a műfajban is remekelnek. Míg itthon sok kiskocsma még mindig nem tudott túllépni a mogyi-ropi-zsírosdeszka szentháromságon, addig Prágában hermelínt, vagyis fűszeres ecetes lében pácolt camambert sajtot, sok hagymával, fokhagymával, borssal és cseh kenyérrel éppúgy ehetünk a sörünk mellé, mint pácolt prágai szafaládét (utopenec), nagyon büdös és nagyon finom sajtot (romadur), csülköt vagy éppen sült kolbászt.

Klasszikus sörkorcsolyák
Galéria: Prágai sörtúra
Fotó: Kocsma.blog.hu / Indafotó

Ez utóbbihoz sok útszéli bódéban hozzájuthatunk a belvárosban – hasonlóan jól ellátott Prága kolbászsütőből, mint Budapest gyrosozóból, csak éppen a cseh változat cseppet autentikusabb. Az este végén, ha bezárt a kocsma, ahol iszogattunk, vegyünk magunkhoz egy finom sült kolbászt valamelyik bódéból, gyönyörködjünk a város fényeiben, nyomjunk el egy elégedett sóhajt, és posztoljunk egy ismerősöket bosszantó képet a tökéletes sörtúránkról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek