Milliók ünneplik a királynő jubileumát Londonban

A hétvégi gyémántjubileumi ünnepségekre több százezren utaznak a brit fővárosba, hogy a város lakóihoz csatlakozva megünnepeljék II. Erzsébet trónra lépésének 60. évfordulóját. Lesz hajófelvonulás, koncertek és utcabálok minden sarkon.

Csúcsforgalmat bonyolít London júniusban: a II. Erzsébet trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken több millióan vesznek majd részt. Az angol Daily Telegraph lap szerint félmillió vidéki brit utazik fel vonattal a fővárosba a hétvégén, hogy megünnepelje a gyémántjubileumot, Heathrow pedig további 780,000 látogatóra számít az ünnepség hetében.

Nemzetiszín bárányok(Fotó: Anita Maric / Newsteam / Northfoto)

Persze vannak, akik külföldre menekülnek a felfordulás elől: várhatóan mintegy kétmillió brit utazik el vakációzni a keddig tartó hosszú hétvégét, és az egy hetes iskolai szünetet kihasználva. A legtöbben Dubaiba, Amszterdamba, Chicagóba, New Yorkba és Dublinba tartanak.

Azokat, akik maradnak, rengeteg program és látványosság várja Londonban, melyek nagy része ingyenes. Vasárnap délután ünnepi hajómenet vonul végig a Temzén a Battersea hídtól a Tower hídig, több mint ezer hajó, köztük a királynő díszes királyi bárkája részvételével. A mintegy négy órán át tartó menetet a folyópartról és a hidakról lehet nézni, a hidakat elzárják a járműforgalom elől.

Fotó: Thames Diamond Jubilee Pageant / Travelo

Lesznek zenélő hajók is, fedélzetükön szimfonikus és egyéb zenekarokkal, evezős hajók, műemlék hajók, tűzoltóhajók és vontatóhajók, valamint utasszállítók is a menetben. Azok a hajók, melyek túl nagyok ahhoz, hogy végigvonuljanak a folyón, a Tower híd két oldalán kötnek majd ki, köztük lesz a Földet először egyetlen emberrel körbehajózó Gipsy Moth, egy kínai dzsunka és egy Tudor-korabeli kereskedőhajó hű mása is.

A hajók útvonala mentén óriásképernyőket is elhelyeznek, hogy azokon követhessék figyelemmel a nézők a felvonulás részleteit. A felvonulás után a Battersea parkban retro koncertek és kirakodóvásár várja azokat a szerencséseket, akik időben vettek jegyet a fesztiválra.

De lesz ingyenes kerti parti is: szombaton a Londonból vonattal félórányira fekvő Hampton Court palota kertjébe piknikezni várják a családokat. Lesz ötvenes évekbeli koncert, retro jelmezverseny, girlandkészítés, fagyiskocsi és grillbüfé is. A palota is nyitva tart, oda azonban a szokásos belépti díjak érvényesek.

Leicesterbe indul a királynő és menye, Cambridge hercegnője a londoni St Pancras pályaudvarról(Fotó: Anthony Devlin / Northfoto)

Aki a királynőt szeretné megpillantani, és nem bízik abban, hogy a hajófelvonuláson ellát a királyi bárkáig, jegyet válthat az epsomi derbire is, melyet szombaton tartanak. II. Erzsébet ugyanis megtiszteli jelenlétével a lóversenyt. Rengeteg múzeumban és műemlék épületben is ünnepi programok várják a közönséget a jubileum alkalmából.

A legtöbben azonban valószínűleg az utcabálokon szórakoznak majd: országszerte több mint tízezer utcabálhoz kértek engedélyt utcájuk lezárására a helyi lakosok. Ezeken többnyire helyi zenekarok lépnek fel, lesznek gyerekprogramok és általában jótékony célra adományokat is gyűjtenek. A belépés általában a környékbelieknek ingyenes, bár vannak olyan utcabálok is, ahova belépőket árulnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek