Álljunk meg egy Mozart-golyóra!

Salzburg főbb nevezetességeit egy nap alatt végigjárhatjuk Mozart szülőházától a bevehetetlen erődig. Rohanni sem muszáj: két remek éttermet is beiktathatunk a programba.

Tiroli síkalauzunkat ott hagytuk abba, hogy a síelést megkoronázandó, hazafelé érdemes begurulni Salzburgba egy kis városnézésre. Ha jó osztjuk be időnket, egy nap alatt bejárhatjuk a várost. Másnap pedig a síszünidő után nem csak a havas hegyek látványának élményével, de egy kis ékszerdoboz-szerű város emlékével együtt autózhatunk haza.

Mozart városa

Kezdjük a túrát a fő sétálóutcán, a Getreidegassén. Pár lépés, és elérjük Mozart szülőházát a 9-es szám alatt. A Mozart család közel harminc évig lakott az épület harmadik emeletén. A gazdag gyűjteményben eredeti állapotban megőrzött szobákat, Mozart hangszereit, és családi portrékat láthatunk.

Fotó: mimi / Travelo

Ezt követően sétáljunk tovább, és gyönyörködjünk a kedves üzletekben: remek csokoládéboltok, dizájnos lakberendezési üzletek és a legnagyobb márkák butikjai váltogatják egymást. Az utca előbb Judengasseként folytatódik, majd a Mozart térbe torkollik. Itt csodáljuk meg a Residenz épületét, majd kanyarodjunk be a Salzburgi dóm elé, és nézzük meg belülről is ezt a csodás korai barokk épületet. A dóm különleges kincsei közé tartozik a keresztelőmedence, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot is keresztelték.

Ebéd egy kiváló helyen

Innen sétáljunk ki a Franziskanergassén a Triangel nevű étteremhez. Kiváló déli menüik vannak, de ha erről lecsúsznánk, á la carte rendelve sem fogunk csalódni. Megfelelő méretű adagok, remek ízek, kedves, előzékeny személyzet és nagyon otthonos belső tér jellemzi. Az asztalon hideg szóda vár, ha elfogy, kérdés nélkül újratöltik. Mi egy szülinapot voltunk itt ünnepelni, az ajándékozáskor a pincér társaságunk nőtagjainak tojáslikőrt, a férfiaknak snapszot hozott – ajándékba! A fogások közül a ház édesség specialitását (Triangel desszert variáció) muszáj kiemelnem, ami még a nem édesszájúakat is levette a lábáról. Mindezt pedig teljesen elfogadható áron (menü 4,90 euró, főételek 8,80 eurótól, Triangel desszert variáció 9,90 euró) kínálják. Nagy népszerűségnek örvend a hely, így nem árt előre foglalni, megéri!

Salzburg felülről

Ha ebéd után tudunk még mozogni, irány a Hohensalzburg erőd. A dóm irányából a Festunggasse vezet a Festungsbahn névre hallgató siklóhoz. Ottjártunkkor épp felújították, ezért fel kellett másznunk a lépcsőkön. Ez ebéd után kifejezetten nagy kihívás, ezért ha tehetik, használják a járművet. Az erődben remek kilátás, marionett-múzeum, az épületen belül pedig vezetett túra, pompás középkori hercegi szobák és vármúzeum is található. Fontos tudni, hogy bár a vezetés audio guideos, az erődnek vannak olyan részei, ahol nem kószálhatunk egyedül. Itt be kell várnunk a következő csoportot.

Fotó: mimi / Travelo

Vacsora a kiteregetett nagymosás alatt

Visszafelé bóklásszunk egyet a kis utcákon és kapualjakon keresztül, majd menjünk át a gyaloghídon (Makartsteg) és fejezzük be a túrát a Mirabell palotánál, és annak kertjénél. Bár ha télen járunk erre, sajnos nem lesz olyan csodában részünk mint tavasszal. A palotát elhagyva, a Rainerstrassén felfelé sétálva, majd az Auerspergstrasse felé kanyarodva, a 23-as szám alatt találjuk a Crowne Plaza hotelt, aminek aljában 1911 óta működik a PitterKeller nevű hangulatos söröző-étterem. Fogyasszuk el itt vacsoránkat egy korsó Stiegl mellett – még grapefruitos változatot is csapolnak. Az adagok emberesek, a belső tér pedig egyszerűen imádni való: ha akarjuk, egy falusi konyhának berendezett kis kuckóban is elfogyaszthatjuk a klasszikus osztrák fogásokat.

Fotó: mimi / Travelo

Pihenjük ki a nap fáradalmait

Ha önök is egy környékbeli síelés záróakkordjaként látogatnak hazafelé a városba, bizonyára nem akarnak vagyonokat költeni a szállásra egyetlen éjszakáért. Mi sem voltunk ezzel másként, ezért a számos kiadó apartman közül választottunk egyet, így négyen összesen 80 eurót fizettünk egy éjszakáért egy kellemesen berendezett lakásban, parkolási lehetőséggel az udvaron. (Fontos, hogy parkolóval ellátott szállást keressenek, autóval Salzburgot bevenni esélytelen.)

Ha kicsit több időnk van
• Salzburg múzeum: A Mozartplatzon álló Neue Residenz díszes épületében várja a látogatókat, és Salzburg történelmét ismerhetjük meg benne. Az osztrák múzeum-díjjal kitüntetett gyűjtemény kiváló példa arra, hogyan lehet egy modern múzeum egyszerre informatív és szórakoztató.

• Természettudományi múzeum: A Museumplatzon található Természet háza kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozást nyújt. Hatalmas akváriumok, űr-terem és egy „science center" is várja a látogatókat. Ez utóbbiban három emeleten kereken 80 helyen zajlanak a páratlan kísérletek, például ki-ki maga hajthatja kezével a turbinát, bejárhatja egy óriáshegedű belsejét, ahol nemcsak hallani, érezni is lehet a zenét.

• Hellbrunni kastély és vízi játékok – Főleg nyáron érdemes felkeresni a Fürstenweg 37 alatt, a városközponttól távolabb eső, pompás reneszánsz kastélyt. A nyári rezidencia megépítésére 1612-ben adtak megbízást, és viszonylag rövid idő alatt el is készült a kastély, aminek a legfőbb látványosságai immár közel 400 esztendeje a különleges vízi játékok – a bokrok és fák lombjai alatt rejtőzködő, vagy éppen a legváratlanabb pontokról előspriccelő vízsugarak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek