Osztrák puska kezdő hüttézőknek

A sokadik kör liftezés után az ember boldogan tér be a hüttébe, hogy átfagyott szervezetét glühweinnal (avagy forralt bor) és gulaschsuppéval melegítse. De vajon tudjuk-e, mit takar a Willie mit Birne és a leberknödelsuppe? Gyorstalpaló ét- és itallapmagyarázat kezdőknek.

Radler

Nyáron a bringások isszák, télen a síelők, így egész évben találkozhatunk vele az itallapon. Általában a sörök alatt tüntetik fel, így kellemetlen meglepetést is okozhat, ha sörnek hisszük rendelésnél, a radler ugyanis citromos üdítő és sör keveréke. Többnyire helyi keverésű, ebből kifolyólag elég vegyes sör+üdítő variációkba futhatunk bele. Illetve ritkán, de lehet találkozni az itallapokon a Gösser Nature Zitronéjával is. Jellemzően ugyanannyiba kerül, mintha tiszta sört kérnénk. Előnye, hogy kevésbe üt fejbe, a folyadékbevitel meg ugye fontos.

Forrás: Travelo

Best of Radler: Az ausztriai Stájerországban található, schladmingi Planai tetején egyszer kaptunk valami isteni házi limonádéval készültet, amit azóta se sikerült sehol senkinek felülmúlni.

Átlagár: 3.5-4.5 euró

Legdrágább Radler: az Alpe d'Huez (Franciaország) egyik kis isten háta mögötti völgyében sikerült egyszer 21 eurót fizetni 3 korsó radlerért (helybeli nevén panaché).

Willie mit Birne

Klasszikus hütteital. 4cl körtesznapsz egy darab körtével az alján. Fogyasztása: a körtét bekapjuk, kicsit elrágcsáljuk, és rádöntjük a felest.

Forrás: Travelo

Átlagár: 3.5-4 euro

Forró italok

Természetesen mindenhol hozzájuthatunk forraltborhoz (Glühwein), illetve a hozzá hasonló, csak tea + rum alapú Jägatee, vagy Jägertee néven futó, bögrében felszolgált forró italhoz is.

Levesek

Ha meg is éheztünk és kicsit át is fáztunk a pályán, akkor érdemes egy nagy tál gőzölgő levest betolni. Jellemezően ugyanazzal a pár variációval találkozhatunk hütték-szerte. Ezek közül a kedvenceink:

Gulaschsuppe

Akár hívhatjuk gulyáslevesnek is. Mindenestre ne nagyon lepődjünk meg, ha tányérban nem teljesen az fog szembenézni, amit itthon kapnánk, ha gulyáslevest kérünk. Ami a leginkább szembetűnő, hogy a húst nagyon apróra vágják, ami a főzés során teljesen szétfő, így egy átlagosnál sűrűbb, szaftosabb, ízében intenzívebb levest kapunk, amiben már-már megáll a kanál, cserébe viszont csak elvétve találkozunk kanalazás közben egy egy nagyobb kockával.

Átlagár: 4-5 euro

Leberknödelsuppe

Klasszikus májgombócleves, érdekessége, hogy sok kicsi helyett egy-két hatalmas gombóccal adják.

Forrás: Travelo

Átlagár: 3-3,5 euro

Fritattensuppe

Egyfajta marhahúsleveslé, levesbetétként csíkokra vágott palacsintatésztával.

Forrás: Travelo

Átlagár: 2,8-3 euro

Főételek

A főételek már inkább a klasszikus kategóriák: bécsiszelet, ilyen-olyan kolbászok (Wurst), jellemzően sültkrumplival. Egy nagy adag sültkrumpliért magában 3 eurót szoktak elkérni.

Édességek

Desszertként többnyire az elmaradhatlan császármorzsával (Kaiserschmarrn), a gőzgombóccal és a különböző rétesekkel találkozhatunk, porciónként 3-5 euróért.

Gőzgombóc

Knédliszerű tésztagombóc a közepén szilvalekvárral töltve, alias Germknödel. Tetszés szerint nyakonöntve egy nagy adag vaníliaszósszal vagy vajjal és az egész alaposan meghintve darált mákkal.

Forrás: Travelo

Átlagár: 4-5 euro

Apfelstrudel

Meleg almás rétes, általában egy kis gombóc vaníliafagylalttal és házi tejszínhabbal tálalva.

Átlagár: 3-4 euro 

Forrás: Travelo

Összességében azért elmondható, hogy egy hosszabb sítúrát végighüttézni nem olcsó mulatság. Alapos reggelizéssel és egy-egy csoki/müzliszelettel is végigcsúszható a nap, bár a megfelelő folyadékmennyiség beviteléről azért igyekezzünk mindig gondoskodni.

+1 tipp: Ha tehetjük, hüttézzünk a pályák tetején! A remek kilátáson túl ez azért is jó, mert befejeztével azonnal neki is vághatunk a lejtőknek, és nem kell a liften fagyoskodnunk.

Fotók: panic, Wikipedia.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek