50 méteres, emberevő démon vagy Buddha? – A sziklafal őrzi a legendát

A monda szerint a démon felfalta a férfiakat, miután megszerezte tőlük, amit akart. Mi kellett az emberevő szörnynek?

Démon vagy Buddha? Itt a válasz a kérdésre a Buddha De Yasheni-ről!Forrás: Shutterstock/SHEE HENG CHONG

Buddha De Yasheni, az emberevő démon? 

Mi az igazság?

Az úgynevezett Buddha De Yasheni Pakisztánban található. A lenyűgöző sziklafaragvány gyökerei a buddhizmusnak arra a korszakában keresendők, amikor ez a vallás a fénykorát élte a ebben régióban.

Az iszlám elterjedése előtti időkben járunk. Vélhetően az időszámításunk előtti III. században Giglit település a buddhista tanok fellegvára és a zarándokok fontos központja volt. Ázsia teljes területéről vonzotta nem csak a híveket, hanem a kutatókat és a misszionáriusokat is.

A Selyemúton is utazó, buddhista szerzetesek faragták a gigantikus Buddhát

A Buddha De Yasheni néven ismert, hatalmas sziklaszobrot vélhetően a Selyemúton utazó buddhista misszionáriusok faragták. A gigantikus emlékmű mellett ezek a vallásos emberek sztúpákat is emeltek a területen, valamint kéziratokat és egyéb faragványokat is az ő öröksége nyomán tártak fel a kutatók. A hatalmas, sziklába vájt faragvány azonban kétségtelenül a leginkább döbbenetes emlékhelye a régió egykor virágzó buddhista kultúrájának.

A Buddha-ábrázolás furcsa jegyei a sziklafaraványon

A faragvány Buddhát előre emelt jobb kézzel ábrázolja. Ez a testtartás az élethez való, félelem nélküli hozzáállást és a céltudatosságot szimbolizálja.

Buddha De Yasheni ijesztő titkokat rejtForrás: Shutterstock/Sun_Shine

Ijesztő legenda terjedt el a faragvány kapcsán

Az iszlám térhódítását követően kialakuló hiedelmek rémésztő képet festenek a fent még rendkívül optimistán jellemzett, a sziklafalon ábrázolt Buddhával kapcsolatban.

Női démon lett a Buddha-ábrázolásból?

A mendemondák szerint a faragvány ugyanis nem Buddha, hanem egy Yatchani nevű női démon ábrázolása. Ez a szörny a helyiek szerint tűzifa után kutatott, majd miután megszerezte amit akart, felfalta az útjába kerülő férfiakat. A tragédiák sorát úgy sikerült megfékezni, hogy egy Daiyal Khimito nevű szent felszólította a helyi lakosokat, hogy alakítsanak ki a sziklafaragvány körül egy, 13 lyukból álló keretet – olyasformán, mintha képkeret lenne –. Úgy hitték, hogy ez a keret egyfajta kalitkába zárja majd az emberevő démont. Ha nem tud többé kiszabadulni a sziklából, véget ér az mészárlás, amelyet a szörny dühében folytatott. Az a legenda is tartja magát a területen, hogy amikor az okos szent meghalt, a testét a sziklába temették. Tették mindezt azzal a céllal, hogy biztosítsák, hogy a démon soha többé szed majd áldozatok a lakosság körében.

A Buddha De Yasheni máig népszerű zarándokhely

A világ minden tájáról – de főként onnan, ahol a buddhizmus széles körben elterjed vallásnak számít – zarándokok ezrei keresik fel a szent helyet. Imádkoznak és leróják tiszteletüket a félelmet legyőző Buddhának – írja az Atlas Obsura. (Nem tudom, hogy ez a hiperhivatkozás így rendben van-e, kell-e jelölni ebben a formában. Kérlek majd jelezzetek vissza ezzel kapcsolatban.)

A 3 legnagyobb Buddha-ábrázolás a Földön

Spring Temple Buddha, Kína

A világ legnagyobb Buddha-szobra gigantikus, 128 méter magas, a lótusz alakú talapzat pedig még tovább növeli a méreteit. A vörösrézből készült gigászi alkotás a régió vallási központjának számít.

@lotus_1d Spring Temple Buddha. Kuil Buddha musim semi ; Buddha daratan Tengah. 中原大佛 (Zhōngyuán dàfú). Location: Foquan Temple, Shangtang Village, Zhaocun Township, Lushan County, Pingdingshan City, Henan Province, China. Kuil Foquan, Desa Shangtang, Kotapraja Zhaocun, Kabupaten Lushan, Kota Pingdingshan, Provinsi Henan, China. 中国河南省平頂山市魯山縣趙村鄉上湯村佛泉寺 (Zhōngguó hénán shěng píngdǐngshān shì lǔshān xiàn zhào cūn xiāng shàng tāngcūn fú quán sì). Buddha dataran tengah adalah patung Buddha tertinggi di dunia. Tinggi total Buddha adalah 208 m, tinggi 108 m, tinggi kursi teratai 20 m, tinggi kursi berlian 25 m, dan tinggi kursi Xumi 55 m. Bahan yang di pakai 108 kilo gram emas, 15.000 ton baja khusus, dapat menahan 12 angin topan dan 8 gempa bumi. Di butuhkan waktu 10 tahun lebih membangun tempat ini. Tempat pemandangan terdiri dari gapura, Kuil Foquan, Teras Harapan, Jalan Fuhui, Teras Lifo, Buddha Raksasa Dataran Tengah, Lonceng Tianrui Jixiang, Istana Budaya Buddha, Galeri Prasasti Budaya dan tempat pemandangan lainnya, serta fasilitas layanan pendukung. #lotus_1d#travel#jalanjalan#healing#Budda#springtemplebuddha#FoquanTemple#shangtang#lushan#pingdingshan#Henan#China♬ Budham Sharanam Gaccami - Yotam Agam

Laykyun Setkyar Buddha, Mianmar

A világ második legnagyobb Buddha-szobra 116 méter magas (plusz a talapzat). Arany színben pompázik és naplementekor nyújtja a leginkább lenyűgöző látványt, amikor a lenyugvó nap sugarai ragyognak a felületén. A szobor mögött elhelyeztek egy hatalmas, fekvő Buddha-szobrot is, amely a nirvánába való belépés jelképe.

Ushiku Daibutsu, Japán

A világ harmadik legnagyobb Buddha-szobra 100 méter magas (ebbe a talapzat is beletartozik). Különlegessége, hogy a látogatók beléphetnek a szobor belsejébe, ahol négy emelet található, a legfelső szintről páratlan panoráma tárul a szemük elé.

Íme egy videó a Buddha De Yasheniről!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek