Végre megnyílt a Nagy Egyiptomi Múzeum – 100 ezer kincset mutat be

Egyiptom hatalmas, egy évtizede készülő, több mint 1 milliárd dollárba kerülő régiségtörténeti múzeuma szerdán részben megnyitotta a fő galériáit, köztük 12 termet, amelyek az ókori Egyiptom jellegzetességeit és kincseit mutatják be.

Végre megnyílt a Nagy Egyiptomi Múzeum, Tutanhamon arany halotti maszkja is látható leszForrás: Shutterstock/ ygor

Megnyílt a Nagy Egyiptomi Múzeum

A Nagy Egyiptomi Múzeum, a híres gízai piramisok közelében elterülő megaprojekt, amely eddig jóval több mint 1 milliárd dollárba került, próbaüzemként 4000 látogató előtt nyitja meg termeit a hivatalos megnyitóig, amelynek időpontja még nem nyilvános.

A több mint egy évtizede épülő múzeum megnyitása különböző okok miatt többször is elhúzódott, többek között a Covid-19 világjárvány miatt.
Az egyiptomi állam információs honlapja szerint több mint 100 000 egyiptomi ókori kincset mutatnak be a világ legnagyobb régészeti múzeumában.Al-Tayeb Abbas, a régiségügyi miniszter asszisztense elmondta, hogy a próbaüzem segít majd felkészülni a teljes megnyitóra, mert mélyebb megértést biztosít a műveletekkel kapcsolatos kérdésekről, például a múzeum túlzsúfolt területeinek azonosításáról.

Tutanhamon sírja és szarkofágja az ókori Egyiptom leghíresebb kincseForrás: Forrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

A 12 teremben található kiállítások az ókori Egyiptom társadalmát, vallását és doktrínáját érintik. Minden nyitott stílusú terem dinasztia és történelmi sorrend szerint van besorolva, és mindegyik legalább 15 000 műtárgyat mutat be.

A fő galériákban bemutatásra kerülő korszakok közé tartozik a harmadik köztes időszak (kb. ie 1070-664), a késői időszak (i.e. 664-332), a görög-római időszak (i.e. 332-395), az új királyság (i.e. 1550-1070), a középső királyság (i. e. 2030-1650) és a régi királyság (i. e. 2649-2130). Az egyik teremben a „királyi elit" szobrai láthatók: a királyi család tagjai és magas rangú tisztviselők, akik a hadseregben, a papságban és a kormányban dolgoztak – írja a The Guardian.

Jó vélemények érkeztek a turistáktól

A helyszín egyes részei 2022 vége óta korlátozott körúton látogathatók, hogy teszteljék a látogatók tapasztalatait és a múzeum működési felkészültségét.

Aude Porcedde, egy kanadai turista, aki több részleget is meglátogatott, azt mondta, lenyűgözte a múzeum, és hozzátette, hogy azegyiptomi civilizáció fontos számára, és a világ számára is, hogy többet tudjon róla.

Jorge Licano, egy Costa Rica-i turista pedig ezt mondta: Rengeteg történelem és sok olyan dolog van, amivel nem vagyunk tisztában, különösen, ha a világ másik feléről érkezünk, de itt mindent megmutatnak." 

Tutanhamon kincseit is kiállítják

A hat emelet magas, piramisokra néző hatalmas lépcsőház és a kereskedelmi terület nyitva áll a nagyközönség számára, ahol műemlékeket és műtárgyakat mutatnak be, köztük szarkofágokat és szobrokat. A múzeum más részeit, köztük a Tutanhamon kincsgyűjteményét, a tervek szerint később nyitják meg.

Minden terem fejlett technológiával van felszerelve, és multimédiás prezentációkkal magyarázzák az ókori egyiptomiak életét, beleértve a királyait is, mondta Eissa Zidan, a múzeum előzetes restaurálásának és régiségszállításának főigazgatója.

Az egyik terem a virtuális valóság segítségével ismerteti majd a temetkezés történetét és fejlődését az ókori Egyiptomban.
„A múzeum nemcsak régiségek kiállításának helye, hanem arra is törekszik, hogy a gyerekeket megismertesse az ókori egyiptomi történelemmel. A múzeum ajándék az egész világnak" – mondta Zidan.

Ha többet szeretnél tudni Tutanhamon fáraóról, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek