Titkos sírt találtak az Indiana Jones forgatási helyszíne alatt Petrában

Petra ősi városának szívében, Jordániában, rózsaszín homokkő sziklákba vésve található a Khaznah vagy a Kincstár néven ismert, bonyolult és gyönyörű emlékmű. A régészek a közelmúltban az építmény alatt egy sírt fedeztek fel, amelyben legalább 12 emberi csontváz és csodás műtárgy található, amelyek a becslések szerint legalább 2000 évesek.

Jordánia egyik éke Petra ősi városa, ahol az egyik Indiana Jones filmet is forgattákForrás: Shutterstock

Titkos sírt találtak az Indiana Jones forgatási helyszíne alatt Petrában

Dr. Pearce Paul Creasman, az Amerikai Kutatóközpont ügyvezető igazgatója által vezetett régészek feltárták az ősi sírt. Az expedíció a kincstárat tanulmányozta, miután évekig tartó találgatások folytak arról, hogy az emlékmű bal oldala alatt 2003-ban talált két sír nem az egyetlen titkos földalatti kamra. De ezt az elméletet nem erősítették meg – egészen mostanáig.

Creasman és csapata földbehatoló radarral– egy távérzékelési technika, amely radarimpulzusokat használ a föld alatti objektumok észlelésére – az év elején megvizsgálta, hogy a bal oldalon, ahol az eredeti sírokat találták, a fizikai jellemzők megegyeznek-e a jobb oldali jellemzőkkel. Az észlelések erős hasonlóságokat tártak fel a két oldal között, és ez volt a bizonyíték arra, hogy engedélyt kapjanak a jordán kormánytól, hogy ássanak a kincstár alatt.

Ezen a ponton Creasman felvette a kapcsolatot Josh Gates-szel, a Discovery Channel „Expedition Unknown" című műsorának házigazdájával.

Jordánia sírjai kincseket rejtettek

A csapat egy forgatócsoporttal augusztusban tárta fel a sírt. De az igazi meglepetés az volt, ami a sírban volt. Míg Petrában sok feltárt sír üresen vagy felborítva található, a kamrát teljes csontvázmaradványok, valamint bronzból, vasból és kerámiából készült sírtárgyak töltötték meg. A kincstár alatt talált sértetlen temető ritka betekintést nyújt a nabateusok életébe, az ősi arab nomádok életébe, akiknek sivatagi királysága a Kr.e. IV. századtól i.sz. 106-ig virágzott, mondta Creasman.

Ez egy rendkívül ritka felfedezés – az alatt a két évszázad alatt, amíg Petrát régészek vizsgálták, ehhez hasonlót korábban nem találtak" – mondta Gates. „Még a világ egyik leghíresebb épülete is még mindig hatalmas felfedezések tárháza."

A kutatók szerint a jelentős lelet lehet a legnagyobb emberi maradványgyűjtemény, amelyet egy helyen találtak Petrában, és szerdán az „Expedition Unknown" szezon premierjén is bemutatták.

Petra, JordániaForrás: tdjgordon/Pixabay

Petra felfedezése, egy világcsoda

Petrát a 2000-es években a világ hét új csodája közé választották egyedülálló építészete és a várost körülvevő számos rejtély miatt. Míg a szakértők évszázadok óta vitatkoznak a kincstár céljáról, a legnépszerűbb elmélet szerint az emlékmű mauzóleumként szolgál, bár magában az épületben nem találtak csontvázmaradványokat - mondta Gates.

Petra évente több százezer turistát fogad, és számos filmben is szerepelt, leginkább a Szent Grál helyszíneként az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben.

A Szent Grál nyomában

A leletek között több edény is volt, az egyik csontváz a Szent Grál formájára emlékeztető kerámia kehelyt szorongatott. „Ez valóban a történelem művészetet utánzó félelmetes pillanata volt" – mondta Gates.

A műtárgyak rendkívül jól megőrződtek. Az emberi maradványok azonban, bár épek, a vártnál kényesebb állapotban vannak. Állapotukat a Petrában tapasztalható páratartalom és a szezonális árvizek, valamint a sírt körülvevő porózus homokkő okozhatja, amely nedvességet zárt be. A csontvázak egy részé penészgombát is találtak – írja a CNN.

Csak néhány, az elmúlt évtizedekben Petrában feltárt sírt találtak érintetlen temetkezéssel, mondta Creasman. A problémák nagy valószínűséggel azokra az utazókra vezethetők vissza, akik árnyékot és védelmet kerestek a sivatagban – tette hozzá.

A két sírban, amelyet két évtizede a Jordániai Régiségügyi Minisztérium régészei tártak fel a Kincstár bal oldala alatt, részleges csontváz maradványok voltak, de az adatokat nem tették közzé, így nem világos, hány személyt találtak.

"Reméltük, hogy találunk bármit, ami többet elárulhat az ókori emberekről és helyekről – az emberi maradványok valóban értékes eszközök lehetnek ebben a tekintetben."

Sok turista keresi fel Jordánia legnagyobb nevezetességétForrás: Travelo

Ritka betekintés az ókori nabateusok életébe

A nabateusokat körülvevő egyik rejtély a temetkezési gyakorlatuk. Az irodalomban a nabateus társadalmat gyakran egyenlőnek nevezik, és a király jobban integrálódott az alsóbb osztályokhoz, mint más civilizációk vezetői, mondta Creasman. Egyelőre a nabateus síroknál úgy tűnik, nincs nagy különbség a királyi és a rendes temetkezések között, így nehéz megmondani, hogy a Kincstár alatt nemrég felfedezett sírokat királyi célokra tervezték-e.

A kutatók azt is gyanítják, hogy a nabateus temetkezésekben általában megtalálható textíliák és ékszerek, mint például a szövetborítások, nyakláncok és a testeket díszítő egyéb gyöngyök, elvesztek a nedvesség és a sírba szivárgó árvíz miatt – mondta Gates.

Nézd meg, milyen gyönyörű az ősi város:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek