Már zajlik a nagyszabású Hunyadi filmsorozat forgatása, amelynek világsikert jósolnak

Már forgatják a Bán Mór könyvsorozatából készülő, világhírnévre pályázó Hunyadi filmsorozatot, melynek kapcsán az író elmondta a véleményét a történelmi hitelesség fontosságáról, és szóba került az új cseh sikersorozat, A nemzet lánya is.

Kádár R. Gellért Hunyadi szerepében a a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójábanForrás: Magyar Nemzet/Bach Máté

Bán Mór véleménye a Hunyadi és A nemzet lánya filmsorozatokról

Bán Mór számára kiemelt fontossággal bír a történelmi hitelesség, ezért mielőtt megírta a Hunyadi-könyvsorozatot, alapos kutatást végzett, hogy megszerettesse és közelebb hozza az olvasóhoz a Hunyadiak dicsőséges korát.

„Ami szerintem egy vörös vonal, az a szándékos történelemhamisítás. Amikor politikai vagy világnézeti alapon úgy ábrázolnak egy adott korszakot vagy személyt, hogy az egy nagyon erőteljes aktuálpolitikai agendának feleljen meg. Ezt nehezen tudom az alkotói szabadság kategóriájába sorolni."

A nemzet lánya című sorozat magyar párhuzamai

A nemzet lánya című kosztümös sorozat már elérhető az One Direct online felületein, amellyel kapcsolatban így fogalmaz a Magyar Nemzet hasábjain Bán Mór: „Tetszik a produkció öniróniája is. A cseh nemzeti ébredés azért a nyilvánvaló különbségek ellenére rokonítható a '48-as reformkori magyar érzülettel, és ez a történet gyakorlatilag a cseh Szendrey Júliáról szól, több hasonlóságot is mutatott az életük – fejtegeti a párhuzamokat és a hazai közönség lehetséges kapcsolódási pontjait az író, mielőtt megfogalmazná a történelmi filmekkel kapcsolatos egyik legkomolyabb, mégis leggyakoribb hibát, amit a cseh sorozat is elkövet.

„Ezek a filmek gyakran egy ma létező gondolkodásmódot vetítenek vissza egy olyan korba, ami teljesen más keretrendszerek között működött. A történelem épp attól érdekes, hogy mindent a maga korának az ismérvei alapján vizsgál. Azonban A nemzet lányának mentségére legyen mondva, hogy bár mintha túlontúl mai, feminista szemlélettel tekintene a kor társadalmára, egyelőre inkább humorral teszi ezt, semmint elítélően."

A nemzet lánya címmel érdekfeszítő romantikus történelmi sorozat indult az One Direct online felületeinForrás: Direct One/Assunta Servello

A Hunyadi filmsorozat világsiker lehet

A sorozat egy olyan hősről szól, aki nem feltétlen akart hős lenni, mégis rá hárul a küldetés, hogy megvédje a nemzetet, a kereszténységet és egész Európát.

"Szerintem sodró, kalandos történelmi sorozat lesz, amelynek vázát a jól ismert életút adja meg" - mondja az író. Bán Mór elárulja azt is, hogy nagy reményeket fűz a sorozat utolsó, csaknem mozifilm-hosszúságú epizódjához, ahol megelevenedik a nándorfehérvári ostrom.

Régi adóssága ez a magyar filmgyártásnak, és a stáb, az alkotók mindent elkövettek annak érdekében, hogy Hunyadi eposza világszínvonalon, méltó körítéssel kerüljön képernyőre. Hogy végre a magyar múltról valami felemelőt, valami szívhez szóló, ugyanakkor igaz történetet is elmesélhessünk."

Nézd meg Bán Mór érdekfeszítő előadását a Hunyadiakról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek