Fedezd fel Budapest rejtett építészeti kincseit az Építészet Hónapja sétáin

Október az Építészet Hónapja, amikor különleges épületbejárásokra nyílik lehetőség Budapesten. Olyan helyekre nyerhetünk betekintést, amelyek általában zárva vannak a látogatók előtt, sőt, még olyan műemlék épületbe is, ahol maga az építész vezeti a túrát.

ELTE - Múzeum körút, amelynek titkait az októberi Építészet Hónapja sétáin megtudhatod!Forrás: MTI/Jászai Csaba

Budapest rejtett építészeti kincsei

Fedezd fel Te is!

A budapesti városi séták során titkokat, izgalmas történeteket is hallhatunk, és olyan iparművészeti, építészeti értékekkel szembesülhetünk, amelyeket eddig nem ismertünk. Az Imagine által szervezett városi túrákon, melyet az Építészet Hónapja keretén belül szerveztek, a legkülönfélébb épületekbe juthatunk be. Idén több mint 10 tematika közül lehet választani, a séták között több olyan helyszín is van, ahová a mostani túrákon kívül máskor nem lehet bejutni. Mutatunk néhányat.

Teremtésre születve – a Magyar Képzőművészeti Egyetem

A mai Magyar Képzőművészeti Egyetem őse, a Magyar Királyi Országos Mintarajztanoda és Rajztanárképezde 1871-ben jött létre. Az iskola tanárai a Műcsarnok kiállító művészei voltak, itt rendezték meg 1897-ben első fővárosi kiállításukat. A frissen felújított épületet bejárva a séta résztvevői megismerkedhetnek a képzőművészet múltjával és jelenével, és olyan műhelyekbe is bejuthatnak, ahova csak a szakavatottak tehetik be a lábukat.

Kiderül, hogy miért jött létre lánykori nevén a Mintarajztanoda, hogyan kerül a homlokzatra Kupeczky János Rafaello mellé, miért másolták a műlapokat folyton a hallgatók, mit keres egy Velasquez kép a folyosón, és hogyan került az épületbe Blaha Lujza élethű mása. Szüts Miklós festőművész pedig az intézményhez kapcsolódó személyes történeteit és élményeit is elmeséli.

Magyar Képzőművészeti EgyetemFotó / MKE.hu

ELTE-séta felsőfokon – fejezetek egy egyetem elfeledett naplójából

Lehet, hogy sokan észrevették a Múzeum körúton álló A épület tégláiban lévő karcokat, feliratokat. Ezek a titokzatos feliratok több mint száz éves múltra tekintenek vissza. De miért karcolták a téglába ezeket? Erről is szó lesz a bejáráson. És arról is, hogy létezik egy elhagyatott obszervatórium. Ma már csak külön engedéllyel lehet felkeresni a helyiséget, pedig a kilátás gyönyörű. Érdekes, hogy egy ismert épület mennyi évszázados titkot rejteget...

Bejárás a Központi Papneveldében – szépség és szerzetesség régen és ma

Mennyezetig futó könyvespolcok, belső csigalépcsők, faragott bútorzat. A Központi Papnevelő Intézet épületében működő könyvtárat még a pálos szerzetesek töltötték fel könyveikkel az 1770-es évek elején. Az ország egyik legszebb barokk könyvtárteremnek számít, ahová a séta során bekukkanthatunk.

Tudtad, hogy az épület főúri esküvők kedvelt helyszíne volt az 1800-as években, és rendszeresen találkozunk filmforgatással a falak között az utóbbi években? Az Építészet Hónapja alkalmából most megmutathatják nekünk a szerzetesi élet elzárt és ismertebb színtereit: a templomot, a kvadrumot, a kolostori kertet, a refektóriumot és persze a könyvtárat.

Rejtélyes art deco – a fényűző modern

Ki az, aki ne rajongana a két világháború közötti dekoratív stílus, az art deco iránt? Érdekes, geometrikus minták, erőteljes, dekoratív szobrok: egy korszak, ami valósággal beszippantja az embert. Az Újszínház épülete az egykori Parisiana mulató volt, ami art deco stílusban létesült és újult meg. De más érdekességeket is felfedezhetünk a fényűző séta során.

A városi építészet számos rejtett kincsét fedezhetjük fel az Imagine Építészet Hónapja eseményén. Regisztráció és a programok részletes leírásai, időpontjai az Imagine weboldalán érhetőek el.

A következő videóban megtekintheted a Képzőművészeti Egyetem belső tereit, ha még nem láttad volna:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek