Kiállították a Somlón talált háromezer éves arany nyakéket

Bárki megnézheti a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében azt a Somlón talált arany nyakéket, amelyet az utóbbi évek egyik legnagyobb régészeti szenzációjának tartanak.

Szinte érintetlen maradt az agyag korsóban talált arany nyakékForrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A Somlón talált arany nyakéket egy gazdag nő viselhette

A szinte érintetlen arany nyakéket első alkalommal tárják a nagyközönség elé. Érdekessége, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum régészei 2024 nyáron bukkantak a különleges ékszerre, ami 3000 évig pihent a földben, egészen pontosan egy agyag korsóban. Az edényben elrejtett nyakék mellett rengeteg bronzékszert, karikákat, pitykét, gyöngyöt és spirált is találtak.

A lelet azt bizonyítja, hogy a Somló fontos hely volt a késő bronzkori és kora vaskori emberek számára.

A Somló-hegyen találták meg az arany nyakéketForrás: Szücs Ildikó/likebalaton.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei közleményükben így írtak róla: „A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is."

Az ilyen kincsek azonban nem kötődnek temetésekhez, a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi. Az arany nyakéket az ország egyik legkorszerűbb és legjobban felszerelt régészeti restaurátorműhelyében vizsgálták meg és hozták helyre.

Az arany nyakék restaurálásáról az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek