Hogyan építették az egyiptomi piramisokat? - Megvan a válasz!

Évek óta azon töprengünk, hogyan építették az egyiptomi piramisokat és az ókori emberek, hogyan tudták átvinni a hatalmas kőtömböket a sivatagon keresztül? Ez a Föld egyik legnagyobb titka, de most a tudósok úgy gondolják, hogy egy kicsit többet tudnak a készítésükről.

A gízai piramisok építése a mai napig rejtély volt, de már többet tudunk rólaForrás: Ricardo Liberato/commons.wikimedia.org

Hogyan építették az egyiptomi piramisokat? Egy régészcsoport rájött, hogyan mozgatták ezeket a hatalmas kőlapokat a sivatagban

A régészek egyértelművé tették, hogy nem volt benne az UFO-k keze vagy csápja. Valahol érthető, hogy mindenféle összeesküvés elmélet látott napvilágot a piramisok építésével kapcsolatban, hiszen a Nagy Piramis több mint 2,3 millió mészkő- és gránittömbből áll, és mindegyik kő körülbelül két tonna súlyú.

A tudósok azonban úgy vélik, hogy az ókori civilizáció a Nílus egyik mellékfolyóját használta a hatalmas kövek sivatagba szállítására.

Az elmélet bizonyítására vágyó kutatók egy csoportja öt, a gízai ártérről származó, megkövesedett talajminta tesztelésébe kezdett. Egy franciaországi laboratórium ezután a Nílus környékén általánosan előforduló pollen és növényzetre elemezte a mintákat, ami azt bizonyítja, hogy valaha létezett egy ősi vízi út.

Hogyan építették az egyiptomi piramisokat? - Gíza az UNESCO Világörökség részeForrás: MATTES RENÉ / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Az ókori Egyiptom legnagyobb titka a víz volt

A talajminta gyűjtése intenzív munka volt, mivel a régészeknek 9 méter mélyre kellett ásniuk, hogy feltárják Egyiptom több ezer éves történetét.
Csodálatos módon azonban igazolni tudták a Nílus folyó Khufu-ágának létezését, amely a kőlapokat végső nyughelyükre vitte - mielőtt ie. 600-ban kiszáradt.A nemzetközi kutatócsoport 61 növényfajt is felfedezett az intenzív vizsgálat során.
A felfedezésről szólva Hader Sheisha környezetföldrajz tudós azt mondta, hogy „lehetetlen" lett volna a piramisok építése a mellékfolyó nélkül.

Még hihetetlenebb, hogy a felfedezést egy papiruszdarab ihlette, amelyet a Vörös-tengerben találtak.
A pergamentöredék elmeséli, hogyan kellett egy tisztviselőnek, „Merernek" mészkövet szállítani a Níluson egy gízai építkezésre - írja a Ladbible. 

„Nagyon érdekelt a papirusz, mert ez megerősíti, hogy a piramis építőanyagainak szállítása a víz felett történt" – mondta Shiesha, felidézve a pillanatot a The New York Timesnak.
Bár a vízi út már rég eltűnt, a tanulmány szerzője úgy véli, hogy felfedezése segít feltárni a piramisokkal kapcsolatos további titkokat – például azt, hogy hogyan emelték fel a köveket.
Ha többet megtudunk a környezetről, az megoldhatja a piramisok építéséhez kapcsolódó rejtélyek egy részét."

Remélhetőleg a titok nem marad sokáig eltemetve.

Ha még többet szeretnél tudni az ókori egyiptomi piramisokról, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek