Elképesztő felfedezés - Az ókori Egyiptom fáraója, Tutanhamon múmiája újabb titkot rejt

Elképesztő felfedezést tettek a tudósok, ugyanis az ókori Egyiptom egyik leghíresebb fáraója, Tutanhamon múmiája újabb titkot rejt. A XVIII. dinasztia uralkodója fiatalon, uralkodásának 10. évében meghalt, mindössze 17-19 éves volt. Most viszont fellebbent róla a legújabb vizsgálatoknak köszönhetően egy különös titok.

Az ókori Egyiptom fáraója, Tutanhamon arany halotti maszkjaForrás: Shutterstock/ ygor

Elképesztő felfedezés - Az ókori Egyiptom fáraója, Tutanhamon múmiája újabb titkot rejt

Tutanhamon jelentősége

Az ókori Egyiptom fáraójának sírjára 1922-ben bukkant rá Howard Carter régész a Királyok völgyében. Az épségben megmaradt sír a temérdek kinccsel, a halotti szarkofággal és maszkkal Tutanhamon fáraót az egyik leghíresebb egyiptomi uralkodóvá tette, ám mint most kiderült, a múmiája még mindig egy újabb titkot rejt.

Bár a fiatal fáraó a maga korában közel sem volt jelentős uralkodó, az utókorra maradt érintetlen sírja rengeteget hozzáadott, hogy megértsük az ókori Egyiptom működését, vallási-és kulturális örökségét.

Elképesztő felfedezés - Az ókori Egyiptom fáraója, Tutanhamon múmiája újabb titkot rejtForrás: Forrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

Tutanhamon múmiájának újabb titka

Tutanhamon arany szarkofágja és temetési maszkja továbbra is az ókori Egyiptom egyik legerősebb szimbóluma, de van egy másik vonása a temetési rituáléknak, amely kevésbé ismert a történelmi korszak rajongóinak körében.

Salima Ikram egyiptológus szerint ritkábban tárgyalt tény Tutanhamon mumifikálódott maradványaival kapcsolatban, hogy keményen megviselte az eljárás.

A szakértő elmagyarázta, hogy amikor a mumifikált testét megvizsgálták, kiderült, hogy a hímtagját álló állapotban konzerválták.

A testét „fekete gubacs" borította, amelyről kiderült, hogy bitumen, és a testén a mumifikáció során ejtett vágások egy része nem a hagyományos helyen volt.

A National Geographicnak nyilatkozva Ikran a következőket mondta: „Amikor a mumifikációját néztem, az jutott eszembe, hogy talán direkt úgy mumifikálták, hogy Ozirisz újjászületett isteneként mutatkozzon meg, mert a király életében Hórusz isten megfelelője.

„Halála után Ozirisz istenné, a halottak istenévé válik. Ozirisz az újjászületés, a feltámadás és a termékenység istene, a felálló hímtaggal, és sötét színű, mert ez a fekete szín a termékenységet jelképezte a kiáradó Nílus fekete iszapja után. Így érthető, hogy miért néz ki így a múmia, akit Oziriszhez akartak hasonlítani."

1922 novemberében az ásatásokat finanszírozó Howard Carter angol egyiptológus és Lord Carnarvon először lépett be Tutanhamon fáraó sírjába a Királyok völgyébenForrás: Photo by leemage / Leemage via AFP

Ehnaton a vallásalapító

Azzal kapcsolatban, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy Tutanhamon királyt merevedő pénisszel temették el, Ikram elmagyarázta, hogy apja, Ehnaton „megváltoztatta Egyiptom vallását".

Apa uralkodása alatt a hagyományos egyiptomi vallást és annak különféle isteneit félredobták, hogy Atonra összpontosítsanak, aki eredetileg Ra egyiptomi napisten egyik aspektusa volt, mielőtt Ehnaton úgy döntött, hogy jobb, mint a többi. A politeista vallásból rövid idő alatt monoteista vallást kreált.

Az öreg fáraó bezárta a templomokat, és üldözte más istenek imádóit, de amikor meghalt, utódja, Tutanhamon úgy döntött, hogy visszaállítja a dolgokat a régi kerékvágásba.

Az istenek feltűnést keltő visszaállítása nagy dolog volt az ókori egyiptomiak számára, és Ikram azt mondta, hogy Tutanhamon így akart tisztelegni Ozirisz előtt, hogy halála után még inkább a kegyeibe fogadja.

A királysír bejárata. Tutanhamoné az egyetlen olyan fáraósír, amely a 20. századig közel érintetlenül fennmaradtForrás: Wikipedia
Királyok völgye

Az Egyiptom középső részén elhelyezkedő Királyok völgye 500 éven át, i. e. 16–11. század között a fáraók, nemesek és megbecsült hatalmasságok temetkezőhelye volt. A tudósok a 18. század óta végeznek ott ásatásokat és még ma is tárnak fel új sírokat. 1979-ben a Királyok völgyét a thébai nekropolisz többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. A legtöbb sírt az évezredek alatt kirabolták, de még is számos kincs kerül elő, például Tutanhamon érintetlen sírja.

 Ha többet szeretnél tudni Tutanhamon eltemetett titkairól, nézd meg az alábbi dokumentumfilmet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek