A futballlegenda Philipp Lahm kedvenc helyei Münchenben, amiket neked is látnod kell az Oktoberfest alatt

Philipp Lahm egy futballegenda, minden idők egyik legnagyobb hátvédje, aki most körbekalauzol Münchenben és megmutatja a kedvenc helyeit, amiket neked is látnod kell az Oktoberfest alatt.

Philipp Lahm megmutatja a kedvenc helyeit a szülővárosában, MünchenbenForrás: Sergey Mind/Unsplash

Philipp Lahm kedvenc helyei Münchenben, az Oktoberfest alatt

Minden év szeptember végén tömegek özönlenek Münchenbe, hogy élvezzék az Oktoberfest mulatságot.

A buli még 1810-ben kezdődött, amikor Ludwig bajor herceg meghívta a müncheni polgárokat az esküvőjére, és az ünnepség egyszerűen nem maradt abba – az OktoberfestNémetország legismertebb sörfesztiválja lett, ahová a világ minden tájáról özönlenek az emberek. Most Philipp Lahm körbekalauzol a városban.

Íme Lahm kedvenc helyei szülővárosában, Münchenben:

1. A legjobb helyi gasztronómiai élmény: Viktualienmarkt

A helyiek több mint 200 éve gyűlnek össze a müncheni Viktualienmarktban, az Aldstadtban (középkori ókori negyedben), hogy friss árut szerezzenek be.

Míg a város piacát korábban a neogótikus Marienplatzon – a bajor főváros összetéveszthetetlen szimbólumán – tartották, végül egy közeli térre helyezték át, ahol az egykori gazdaközpont mára kifinomult ínyenc csemegékről vált híressé.

Ez egyben Lahm első állomása a müncheni kultúra megízlelésére. „Megfoghatod, miről is szól München" – mondja.
A piac hangulata furcsa és visszafogott, a több mint 100 élelmiszerbódé között elhelyezkedő kis szökőkutaknál mindenféle helyi finomságot árulnak, a bajor krémfánktól és sajtkrémtől ( Obatzda ) a híres helyi fehér kolbászig ( Müncher Weißwurst ) – ami egy neves gyógymód a másnaposságra.

"Rengeteg különféle stand van" - mondja Lahm. Vannak étkezési és italozási lehetőségek, lehet vásárolni gyümölcsöt és zöldséget, szóval kedves a hangulat a városközpontban."

Weboldal: https://www.viktualienmarkt-muenchen.de/en/home/
Cím: 80331, Viktualienmarkt 3
Telefonszám: +49 89 8906 8205
Instagram: @viktualienmarkt_muenchen

2. Legjobb kilátás: Olympiapark

A bajor Alpok lábánál, buja erdőkkel és dombokkal határolt München a természet szerelmeseinek paradicsoma.

A városközponttól nagyjából 7 km-re található Olimpiai Park – helyi nevén Olympiapark, és az 1972-es olimpiai játékokra avatták fel – kapuként szolgál a város bukolikusabb oldalához.

"Ez egy nagy park" - mondja Lahm. „A tetők még mindig ugyanazok, mint régen, a fedett uszoda lelátói ma is olyanok, mint akkoriban, szóval az Olimpiai Park egy csodálatos hely az aktív kikapcsolódásra, de egyúttal jó alkalom megtapasztalni a sport történetét is."

A park 60 méter magas dombjáról, az Olympiabergről nemcsak páratlan kilátás nyílik a környékre, de van egy további előnye is: lehetővé teszi a parklátogatók számára, hogy bepillantsanak az Olimpiai Stadionba.

De a városra és környékére nyíló legjobb kilátás érdekében Lahm azt tanácsolja, hogy menj fel a TV-torony tetejére.
Onnan egyszerűen csodálatos kilátás nyílik Münchenre" - mondja. "Onnan még az Alpokat is láthatod."

Weboldal: https://www.olympiapark.de/en
Cím: Spiridon-Louis-Ring 21, 80809 München, Németország
Telefon: +49 89 3067 2054
Instagram: @olympiapark

Az Oktoberfest alatt látogass el az Olympiaparkba isForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

3. A legjobb váratlan szabadtéri élmény a város szívében: az Englischer Garten

Valószínűtlennek tűnik, hogy az óceántól több mint 500 km-re lévő Münchent a vízi sportokkal társítsák.
A város Englischer Garten (angol kertje) azonban lehetővé teszi a látogatók számára, hogy kipróbálják magukat egy valószínűtlennek tűnő elfoglaltságban: a szörfözésben.

A hatalmas, 3,75 négyzetkilométeres angolkert 1792-ben nyílt meg, és a kor szeszélyes, romantikus fantáziájának tanúja, bolondságokkal, tavakkal és pagodákkal tarkítva. De legszembetűnőbb jellemzői közé tartozik az Eisbach ("jégpatak"), egy mesterséges hullámú, szörfözésre alkalmas folyó, amely különösen népszerű a nyári napokon.

Weboldal: https://www.englischer-garten-muenchen-infos.de/en/
Cím: Englischer Garten 1, 80538 / (Eisbach) Prinzregentenstr 1, 80538
Telefon: +49 89 3866 6390

Englischer Garten, MünchenbenForrás: Ludmiła Pilecka / CC BY-SA 3.0

4. A legjobb családbarát kulturális kirándulás: a Deutsches Museum

Míg Münchent inkább évszázados hagyományainak színes folklórjához köthetjük, Európa egyik gazdasági motorja és az innováció központja is egyben. Tehát azoknak, akik kicsikkel utaznak Münchenbe – igen, a müncheni Oktoberfest büszkén vallja, hogy gyerekbarát –, Lahm azt javasolja, hogy tegyetek egy kitérőt a Deutsches Museumba egy tartalmas családközpontú oktatási élményért.

A gyerekek aktívan jól érezhetik magukat ott, de természetesen megtapasztalhatnak sok mindent Németországgal kapcsolatban" - mondja.

1903-ban nyitották meg a Museuminselen (München "Múzeum-szigete"), a Deutsches Museum a világ legnagyobb tudományos és technológiai múzeuma. A több mint 28 000 tételből álló kolosszális gyűjtemény négy különálló épületben található, és a látogatók 20 állandó kiállítását fedezhetik fel, az asztronautikától a robotikán át a történelmi közlekedésig; üdvözlendő figyelemelterelés az Oktoberfest zajosabb fortélyairól.

Weboldal: https://www.deutsches-museum.de
Cím: Museumsinsel 1, 80538
Telefonszám: +49 89 2179 333
Instagram: @deutschesmuseum

5. Legjobb német futballélmény: Az Allianz Aréna

A müncheni Allianz Aréna 2005-ös megnyitása óta a futballrajongók zarándokhelye, nem egy szokásos stadion. Széles körben a világ egyik legszembetűnőbb sportpályájaként tartják számon, Jellegzetes Bauhaus stílusban tervezték, és az FC Bayern München hazai stadionja.
Mindig megéri felkeresni az FC Bayern Múzeumot az Allianz Arénában" – mondja Lahm. "Az Allianz Arénában tett tárlatvezetés mindig valami különleges, mert úgy gondolom, hogy München világszerte ismert egyrészt az Oktoberfestről, másrészt az FC Bayernről is."
Lahm nemcsak a stadionban töltött idejéről nosztalgiázik, hanem azért is, mert éppen azt a helyet képviselhette, ahol felnőtt – írja a BBC.

Az Allianz Arena izgalmas múzeummal is várja a focirajongókatForrás: Shutterstock/Uslatar

"Ami mindig nagyszerű, és amit nem mindenki tapasztalhat meg, az az otthoni versenyen való részvétel" - mondja. "Nagy szerencsém volt, hogy 2006-ban Németországban játszhattam a világbajnokságon, és a nyitómeccs az Allianz Arénában volt, a szülővárosomban. A családom és a barátaim a stadionban voltak, ez volt az első világbajnokságom."

„Én is gólt szereztem 1-0-ra... alig néhány kilométerre az otthonomtól" – mondja. "És ez valami nagyon különleges."

Cím: Werner-Heisenberg-Allee 25, 80939
Weboldal: https://allianz-arena.com/en
Telefonszám: +49 89 6993 1222
Instagram: @allianzarena

Az alábbi videóban további müncheni látnivalókat csodálhatsz meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek