Havlíčkova Borova - Egy város, amit a neves szülöttéről neveztek el

Akarjátok tudni, hogy ki volt az a mártír, akit halála után azzal tiszteltek meg, hogy a szülővárosát is róla nevezték el, és ahol még fesztivált is tartanak a tiszteletére? Tartsatok velünk Havlíčkova Borova városába!

Havlíčkova Borová egy cseh település, ahol Karel Havlíček Borovský születettForrás: Shutterstock

Havlíčkova Borova

Havlíčkova Borová egy festői kisváros Csehországban, amely Karl Havlíček Borovskýról kapta a nevét, aki híres cseh újságíró, író és politikai aktivista volt a 19. században. Havlíček Borovský a cseh nemzeti mozgalom egyik fontos alakja volt, és élete nagy hatással volt a város kulturális örökségére.

Nem meglepő ezután, hogy 1949-ben Borováról Havlíčkova Borovára nevezték át szülőhazáját a férfi tiszteletére, emellett szülőháza 1931 óta múzeumként funkcionál, ahova belépve a művész munkásságait csodálhatjátok meg.

Karel Havlíček Borovský szülőháza, ami ma már múzeumként funkcionálForrás: Wikipedia/Ben Skála

A városban rendszeresen szerveznek különféle fesztiválokat Havlíček Borovský emlékére, ahol irodalmi és történelmi programokkal tisztelegnek előtte. Érdemes egyszer megtapasztalni.

Miért tisztelegnek Havlíček előtt?

Karl Havlíček Borovskýt a cseh nemzeti mozgalom egyik legfontosabb alakjaként, hőseként tisztelik, mert munkássága a nemzeti öntudat és politikai szabadság alapvető értékeire épült. Bátran szembeszállt az osztrák Habsburg Birodalom elnyomó politikájával, és fáradhatatlanul küzdött a csehek jogaiért. Újságíróként és szatirikus íróként a cenzúrával dacolva nyíltan bírálta az abszolutizmust, és kiállt a szólásszabadság mellett. Havlíček írásaiban következetesen támogatta a nemzeti függetlenséget és a demokratikus elveket, ugyanakkor szellemes szatíráival nevetségessé tette a hatalmat.

Karl Havlíček BorovskýForrás: Wikipedia

Ellenszegülései miatt 1851-ben az osztrák hatóságok letartóztatták és Brixen városába száműzték, ahol több mint négy évet töltött házi őrizetben.Bár végül 1855-ben visszatérhetett Csehországba, ekkorra már teljesen legyengült az elszigeteltség, a szigorú felügyelet és a nehéz életkörülmények miatt. Végül tuberkulózisban hunyt el 1856-ban, mindössze 34 éves korában. Emiatt hivatkoznak rá a cseh nemzeti mozgalom mártírjaként. 

Havlickova Borova, Karl Havlíček Borovský szobraForrás: Shutterstock/Jdzacovsky

A nemzet lánya

Havlíčeknek született egy lánya, Zdenka Havlíčková, akinek sajnálatos módon még ennél is rövidebb és szomorúbb élet adatott meg. Zdenka nagyon korán elveszítette az édesapját és édesanyját, ez rányomta a bélyegét rövid életére, ami végül 24 évesen, szintén tuberkulózis miatt ért véget. 

A lány tragikus életét egy minisorozatban is feldolgozták, ami a Direct One kínálatában szeptember harmincadikától lesz látható, A nemzet lánya címmel.

Ki kapott Magyarországon ehhez fogható tisztelgést?

Petőfi Sándor - Petőfiszállás

Petőfi Sándor - habár szerintem nem kell bemutatnom - a magyar költészet kiemelkedő alakja, a magyar szabadságharc szimbolikus hőse, akit költői munkássága és forradalmi tevékenysége miatt a nemzet egyik legismertebb alakjaként tisztelünk. Róla nevezték el Petőfiszállást, egy települést Bács-Kiskun vármegyében. Ennek azonban Petőfi apjának, Petrovics Istvánnak is volt köze, hiszen itt működtetett kocsmát, innen volt a kapcsolat.

PetőfiszállásForrás: Wikipedia/ Attila Terbócs

Kossuth Lajos – Kossuthfalva, Bácskossuthfalva

Kossuth Lajos, a magyar szabadságharc egyik legnagyobb vezéralakja és politikai ikonja, a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelem megtestesítője. Nevét számos település és városrész viseli, köztük 1907-től Kossuthfalva, amely a mai Románia területén, Arad megyében található. A települést 1913-ban végül Bácskossuthfalvára keresztelték.

Bácskossuthfalva, Kossuth Lajos szobraForrás: Wikipedia/Kotek Szabolcs

Esterházy Miklós – Eszterháza

Esterházy Miklós a 17. század egyik legjelentősebb magyar főura volt, aki a Habsburgok hűséges támogatójaként jelentős szerepet játszott Magyarország politikai életében. Róla nevezték el Eszterházát - amely ma Fertőd része -, ahol a család grandiózus kastélya, az Esterházy-kastély található, amit ő maga tervezett. Ha jártatok már ott, értitek, hogy miért ilyen híres az épületegyüttes.

A fertődi Esterházy-kastélyForrás: Shutterstock/ Sina Ettmer Photography

 Felkeltette az érdeklődéseteket Zdenka Havlíčková drámai élete? Akkor íme a sorozat előzetese:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek