A régészek 200 éves rejtélyes üzenetet találtak egy üvegben

A régészek egy 200 éves rejtélyes üzenetet találtak egy üvegben egy régészeti ásatáson Észak-Franciaországban. Egy önkéntes diák találta meg, a palack pedig egy igazi időkapszula, amely 1825-re mutat vissza.

A régészek 200 éves rejtélyes üzenetet találtak egy üvegben - illusztrációForrás: Shutterstock/ joserpizarro

A régészek 200 éves rejtélyes üzenetet találtak egy üvegben, amelynek különleges jelentése van

Egy régészeti ásatáson önkénteskedő diák üzenetet talált egy üvegben, amely 1825-ből származik.
Egy Dieppe melletti gall faluban önkéntesek segítségével ásatást végeztek, amikor egy cserép edényt találtak, benne egy kis üveglombikkal. Az üzenet egy időkapszula, ugyanis egy korábbi ásásra utalt, amely ugyanott történt a 19. század elején.

A csapat vezetője, Guillaume Blondel, aki Eu város régészeti szolgálatáért felelős, kifejtette: „Ez volt az a fajta fiola, amelyet a nők viseltek a nyakukban, és illatanyagot tartalmaztak."

A régészek 200 éves rejtélyes üzenetet találtak egy üvegbenForrás: Guillaume Blondel

A lombikban egy feltekert, zsinórral átkötött üzenet volt, amelyből kiderült: „PJ Feret, Dieppe szülötte, különböző értelmiségi társaságok tagja ásatásokat végzett itt 1825 januárjában. Folytatja kutatásait ezen a hatalmas területen a Cite de Limes területén vagy Caesar táborában."

A helyi feljegyzések megerősítik, hogy PJ Feret jelentős személyiség, aki két évszázaddal ezelőtt végezte az első ásatást a helyszínen, elkészítette a legkorábbi pontos térképek némelyikét, és történetét egy erőd gall városként azonosította, amelyet később a rómaiak elfoglaltak.

„Varázslatos pillanat volt, amikor ráleltünk az üzenetre" - mondta a régész csapat vezetője, a CornwallLive-nak. „Tudtuk, hogy korábban is voltak itt ásatások, de ezt a 200 évvel ezelőtti üzenetet megtalálni, óriási meglepetés volt. Néha látni hasonló időkapszulákat, amelyeket az asztalosok, kőművesek hagynak hátra, amikor házakat építenek. De ez nagyon ritka a régészetben. A legtöbb régész inkább azt hiszi, hogy senki sem jön utánuk, mert ők végeztek minden munkát! "

PJ Feret írta a rejtélyes üzenetet 200 évvel ezelőttForrás: Guillaume Blondel

Ezenkívül a felfedezés két érmét is tartalmazott.

Sürgős feltárás indult a súlyos sziklaerózió miatt Dieppe közelében, ahol az ősi erődített falu, vagy "oppidum" jelentős része már elveszett a tengerben. Blondel kijelentette: „Tudtuk, hogy ez egy gall falu. Nem tudjuk, hogy mi zajlott a faluban. Fontos hely volt?" Az egy héttel ezelőtti feltárás óta a régészek különféle gall kori leletekre, elsősorban mintegy 2000 éves kerámiatöredékekre bukkantak – írja a Mirror.

150 évig sodródott egy palack a tengeren, benne egy üzenettel

Szeptember 10-én számoltunk be róla, hogy egy tiktoker, egy 150 éve a tengerben sodródó palackot talált. Szakértőkkel utánajárt a rejtélyes palacknak és az üzenet tartalmának és megerősítést nyert, hogy 1876-ból származik a benne található üzenet.

 Nem mindig régiek az ilyen leletek, egy ötéves kisfiú például nemrég egy palackba rejtett üzenetben kért segítséget:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek