Újabb gyönyörű ókori kincsek kerültek elő Egyiptomból

Újabb gyönyörű ókori kincsek kerültek elő Egyiptomból, ugyanis a régészek feltárták egy egyiptomi katonai laktanya ősi maradványait és az ott hagyott tárgyakat, köztük egy még mindig fényes arany kardot, amelyre hieroglifákkal II. Ramszesz fáraó nevét vésték.

Újabb gyönyörű ókori kincsek kerültek elő Egyiptomból, többek között egy arany kardForrás: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Újabb gyönyörű ókori kincsek kerültek elő Egyiptomból

Az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium közleménye szerint a komplexum fegyverek és élelmiszerek tárolására szolgáló raktárakból, valamint a katonák elhelyezésére szolgáló barakkokból állt az ország északnyugati részén, Alexandriától mintegy 90 kilométerre délre fekvő stratégiai fontosságú ponton. A katonák onnan védhették meg Egyiptom északnyugati határait a líbiai törzsek és a tengeri népek támadásaitól abban az időben, amikor az ókori birodalom hatalma csúcsán volt.

Nem tudni pontosan, hogy az erőd hány éves, de II. Ramszesz fáraó Kr. e. 1279 és Kr. e. 1213 között uralkodott. Az ő uralkodása volt a második leghosszabb az egyiptomi történelemben. A minisztérium szerint Egyiptom a gazdasági jólét és a politikai stabilitás időszakát élte, amelyet Újbirodalomnak neveztek, amikor az erőd használatban volt.

Egy ókori egyiptomi laktanya került elő az ásatáskorForrás: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Az ókori laktanya titkai

II. Ramszesz fáraó alatt – akinek a nevét egy, az erődben talált mészkőtömbbe is belevésték – Egyiptom több háborút vívott a hettiták és a líbiaiak ellen, ami szükségessé tette ezeket az északi laktanyákat, miközben a művészet és a kultúra virágzott, és számos leletet hagyott hátra a régészek számára, amelyeket átvizsgálhatnak.

Az ásatás során pedig számos személyes tárgyat találtak, amelyek az ott szolgáló katonákhoz tartoztak, és amelyek részleteket árulnak el mindennapi életükről. A tárgyak között voltak háborúkban használt fegyverek, egy arany kard, vadászeszközök, személyes kiegészítők és elefántcsontból készült tárgyak. A régészek karneolból és fajanszgyöngyökből készült nyakláncokat, valamint egy fél bronzgyűrűt is feltártak.

A laktanyában különböző típusú, egyiptomi istenekre utaló szkarabeuszbogarak is előkerültek. A régészek az említett egyedi tárgyak mellett egy tehén temetkezési helyét is feltárták, amely az ókori egyiptomiak számára isteni hatalmat jelenített meg: az erőt, a bőséget és a jólétet jelképezte.

II. Ramszesz fáraó korából való pecsétek is előkerültekForrás: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Az összes épület vályogtéglából készült, és két egyforma tömbben helyezkedtek el, amelyeket egy kis átjáró választott el egymástól – tette hozzá a közleményben Mohammad Ismail Khaled, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára. A helyiségek némelyikében élelmiszert tároltak, megmaradtak nagy méretű cserépedények és állatcsontok töredékei is – írja a CNN.

Ha többet szeretnél megtudni II. Ramszesz fáraó uralkodásáról, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek