Ezek az egykor csodálatos európai kastélyok ma romokban hevernek

Valamikor pompásan tündököltek, ma elhanyagolt romok: néhány a csodálatos európai kastélyok közül méltatlan állapotban van. De az omladozó homlokzatok mögött meghúzódó történetek sokakat még jobban magával ragadnak.

Az egykor gyönyörű európai kastélyok közül sok van rossz állapotbanForrás: Shutterstock/ Wirestock Collection

Romokban az egykor pompás európai kastélyok

Egykor a dicsőség, a szépség és a hatalom helyei voltak: csodálatos kastélyok, amelyek homlokzata és tornya Európa legszebb parkjaiból és kertjéből emelkedett ki. De sok épület veszített pompájából az évtizedek vagy évszázadok során. A szobákat benőtték a növények, a bútorok porosak, a falak omladoznak.
Az okok, amelyek miatt a fényűző épületek egy része romokban marad, nagyon eltérő. Sorsukat csak az egyesíti, hogy az élet mulandó – és a természet a végén mindig visszatér és elfoglalja.

Ügyelj a sérülésveszélyre és tulajdonjogokra

Az ilyen elveszett helyek iránt egyre több ember érdeklődik. A gyakran elszigetelt épületek disztópikus fotózási lehetőségeket tesznek lehetővé olyan helyeken, ahová egyébként csak kevesen jutnak el.

De légy óvatos: a nézelődés veszélyes. A leromlott állapotú romok közé való belépéskor fennáll a sérülés veszélye. Ráadásul az épületek gyakran magántulajdonban vannak – aki egyeztetés nélkül belép ilyen kastélyba, annak jogi következményekkel kell számolnia.

Dwasieden kastély Rügenben

A Vörös Hadsereg behatolásáig a rügeni Dwasieden kastélyt haditengerészeti tüzériskolaként használták. A szovjet csapatok 1948-ban a megszállt övezetben végrehajtott földreform részeként felrobbantották. Már csak a templomszerű pavilonok maradványai és az 1997-ben leégett hercegi lóistálló romjai maradtak meg.

A Sassnitz városi kikötőhöz közeli dombon található „tengerparti fehér vár" fejlesztési tervei az elmúlt években többször is terítékre kerültek, de ezek mindegyike meghiúsult. A romok jelenleg állítólag egy ingatlanbefektető tulajdonában vannak. Rendszeres időközönként történelmi túrákat kínálnak a helyszínen.

Dwasieden kastély Rügenben így nézett ki 2019-benForrás: Shutterstock/ konradkerker

Vitzenburg kastély Szász-Anhaltban

Az elhagyott Vitzenburg kastély őrzi az Unstrut-völgyet Querfurt közelében, Szász-Anhaltban. A korábbi várat már a Kr. u. VIII. században említik írásban. Később bencés kolostorként használták és bővítették, mielőtt több nemesi család kezébe került.

Sok más németországi kastélyhoz hasonlóan a Vitzenburg kastélyt is a második világháború után a szovjet megszállók elkobozták, majd gyermek- és ifjúsági otthonná alakították át. Ezt követően kezdetben mezőgazdaságra, majd gyermek- és serdülőpszichiátriai intézményként használták.

A főépület a klinika 1996-os bezárása óta üresen áll – legutóbb egy produkciós csapat használta a „Bibi és Tina" gyermek- és ifjúsági filmsorozat háttereként. Sajnos a kastély jelenleg nem látogatható.

Vlajkovac vára Szerbiában

A szerb fővárostól, Belgrádtól mintegy 100 kilométerre nyugatra fekvő Vlajkovac kis faluban Djerdj Močonji gróf 1859-ben építtetett egy kis családi kastélyt, amelyet lánya hozott esküvői hozományként az osztrák-magyar nemesi Bissingen-Nippenburg családnak. A kastély a második világháború végéig a család tulajdonában maradt. Aztán a szocialisták államosították.

Az épület, amelynek berendezése állítólag egykor kiterjedt könyvtárat, értékes porcelángyűjteményt és ritka aranyfigurákat tartalmazott, gyermekotthonként, majd 1953-ig mezőgazdasági ingatlanként működött. Az egykor élettel teli házból mára már csak egy rom maradt, ahol időnként hajléktalanok éjszakáznak.

A Vlajkovac kastély is valaha szebb napokat élt megForrás: Shutterstock/ Nenad Nedomacki/

Butron vára Spanyolországban

Az elhagyatott Castillo de Butron az észak-spanyolországi Baszkföld erdős dombjai között rejtőzik, körülbelül 20 percnyi autóútra Bilbaótól. A hatalmas és tömör falak azt a benyomást keltik, hogy a kastély egy elpusztíthatatlan erődítmény.

Az impozáns épület tizenegyedik századi története azonban ennek az ellenkezőjét bizonyítja. A kastély az évszázadok során a háborúk során súlyosan megsérült. A Castillo jelenlegi megjelenését csak a 19. században nyerte el, amikor Francisco de Cubas politikus és építész alaposan felújíttatta.

A homlokzat újjáépítése során a megrendelőt a bajor kastélyok építészete ihlette – a kis tornyok némileg a Neuschwanstein kastélyra emlékeztetnek. Az átalakított kastélyt ideiglenesen látványosságként hasznosították, de a koncepció megbukott. Az épület jelenleg egy ingatlancsoport tulajdonában van, de az ajtók zárva maradnak. A turisták kívülről tekinthetik meg a kastélyt és sétálhatnak az egzotikus kastélyparkban.

Baszkföldön bújuk meg a Castillo de Butron, egy gyönyörű európai kastélyForrás: Shutterstock/Fotogro

Villa Sbertoli Toszkánában

A Villa Sbertoli egy ősi birtok Toszkánában, amelyet Augustine Sbertoli alakított át pszichiátriai kórházzá a 19. században. Állítólag a professzor eredetileg azért vásárolta a villát, hogy ott vigyázzon fiára. Végül apránként több beteg is bekerült.

1941 és 1989 között eltűnt a kápolna belseje, valamint az egykor a toronyban tárolt lovagi páncélok és egyéb emlékek történelmi gyűjteménye. Annak érdekében, hogy véget vessenek annak, hogy hajléktalanok, és sajtóértesülések szerint drogosok is pusztítsanak a szobákban, befalazták a kastély ajtóit és ablakait.

2015 óta a Wildhaus nyilvánosan hozzáférhető parkja új életre kelt. A Selnica Turisztikai Egyesület gondozza az ősfákat, telepíti a virágágyásokat, karbantartja az ösvényeket és a tavat

Wildhaus kastély a Drau-parton Szlovéniában

A 15. században III. Frigyes császár építtette a maribori várat. Az azonos nevű alpesi városban, a Drau mentén épült, jelenleg Szlovénia egyik legszebb épülete. Majdnem tíz kilométerre odébb, Maribor nyugati peremén áll egy hasonlóan szép épület: a Wildhaus kastély.

A város központjában található turistalátványosságtól eltérően a Wildhaus kastély kihalt. A 16. századi építkezés után a gyönyörű komplexum elsősorban kereskedelmi központként és fizető-állomásként szolgált. Később magántulajdonba került, mígnem a nemzetiszocialisták a második világháború idején női börtönné alakították át.

A háború után a kastélyt Jugoszlávia elkobozta, és először katonai kórháznak, majd pilóták szállásának, végül nyugdíjas otthonnak használták. Az épület 1989 óta üresen áll.

Kasteel de Borgh Belgiumban

A történelmi homlokzatok kedvelőinek a belgiumi Mechelen tökéletes úti cél egy városnézéshez. A város több mint 300 műemlék épületnek ad otthont, köztük egy impozáns városházának, a híres Sint Jozef, De Duivel és Het Paradijs városi házaknak, valamint a hatalmas St. Rombouts katedrálisnak.

Kicsit távolabb a nyüzsgéstől, de nem messze a városközponttól található a csinos Kasteel de Borght kastély, melynek eredete a 15. századig nyúlik vissza, de jelenlegi formáját csak 1860 körül nyerte el. A kompakt mini kastély egy gyönyörű parkban, egy dombon található, és egy árok veszi körül.

A belső terekben szalonok, stukkó mennyezetek, borospince és sarokkandallóval ellátott hálószobák találhatók.
Megveheted a tökéletes magánkastélyt – ha körülbelül 2,5 millió euród van rá, ugyanis nemrég a műemlék épületért ennyit kértek. Nem ismert, hogy jelenleg kié a Kasteel de Borgh.

Lapalice kastély Lengyelországban

Az 1980-as években, Gdansktól mintegy 40 kilométerre nyugatra, egy védett tájterület szélén Piotr Kazimierczak lengyel művész elkezdte megvalósítani régi álmát: a saját kastélyát. A hatalmas létesítménynek 6000 négyzetméternyi területet, 52 szobát, egy báltermet és egy úszómedencét kellett volna tartalmaznia.

De csak az építés előrehaladtával derült ki, hogy a művész megsértette az építési engedélyt, mert mindössze 1000 négyzetmétert engedélyeztek. Ezért leállt az építkezés.
Kazimierczak többször is megpróbálta megmenteni a kastélyt a pusztulástól, de a hatóságok az útjába álltak. Pedig most megfontolandó a helyszín más célra való kiadása – a kastély végül is elkészülhet. A Lapalice kastély már most is kedvelt kirándulóhely a látogatók és a helyiek körében.

Lowther Castle Angliában

Az északnyugat-angliai Cumbria megye központjában a Lowther Castle romjai állnak. A távoli komplexum eredete egy vidéki birtokra nyúlik vissza, amelyet a 17. század végén a Lowther család alaposan kibővített.

De körülbelül 200 év után a családnak fel kellett adnia szeretett otthonát. Az ingatlan ötödik örököse, Hugh Cecil Lowther pazar életmódja következtében elherdálta a vagyonát, és nem engedhette meg magának, hogy a kastélyban éljen.

1937-ben az épületet kiürítették, és a második világháború idején egy harckocsiezred szállásaként szolgált. A család ekkor hiába próbált vevőt találni. Végül a tulajdonosoknak nem volt más választásuk, évtizedekre hanyatlásnak indult a kastély.

A létesítményt csak az ezredforduló után sikerült újra életre kelteni egy újonnan alapított alap segítségével. A kastély és az 50 hektáros park 2011 óta megtekinthető – írja a Reisereporter.

 Nézd meg videón is, hogy fest a Lowther Castle:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek