Így kelt új életre az ősi egyiptomi szarkofág

Új életre kelt az ősi egyiptomi szarkofág, miután több évtizedes restaurálás után helyreállították a szakemberek. A szarkofág, amely feltehetően i. e. 650 körül készült, a Cardiffi Egyetemen végzett több ezer órás konzerválási munka után visszakerült a Swansea Egyetem Egyiptomi Központjába.

Így kelt új életre az ősi egyiptomi szarkofág - illusztrációForrás: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook

A szarkofágot, amelyet eredetileg egy Ankhpakhered nevű férfi számára készítettek a görögországi Théba városában, a központ kurátora, Dr. Ken Griffin felügyelete alatt szállították vissza.
A munkatársak úgy jellemezték az elkészült projektet, hogy az „legmerészebb álmainkat is felülmúlta".

Dr. Griffin azt mondta: „A koporsót aprólékosan meg kellett tisztítani és rekonstruálni, hogy megakadályozzuk a további romlását. Nagyon örülünk, hogy újra a birtokunkban van. Az Aberystwyth Egyetem 1997-ben ajándékozta nekünk, de a történetéről csak hiányos részletek állnak rendelkezésre. Valójában egy időben tárolódobozként használták, és más egyiptomi tárgyakat helyeztek el benne megőrzés céljából" – mondta a szakember.

A szakemberek elégedettek a restaurálás eredményévelForrás: Swansea University

A megérkezésekor gondosan kicsomagolók között volt Wendy Goodridge múzeumigazgató is, aki eredetileg a koporsót a cardiffi School of History, Archaeology and Religionbe hozta.
„Nem voltunk biztosak benne, hogy mit tudnak majd vele kezdeni a restaurátorok, mivel olyan rossz állapotban volt. Most azonban látni, hogy annyi kemény munka után ilyen csodálatosan helyreállították, a legmerészebb álmainkat is felülmúlja, és mindenképpen megérte várni rá" – lelkendezett az igazgató.

A Cardiffban töltött idő alatt a koporsón konzerválási szakértők és diákok generációi dolgoztak. Phil Parkes, az egyetem munkatársa elmondta, hogy a fa szarkofágot textillel borították, majd a tetejére egy vékony réteg díszített gipsz került.
„A textil nagy része idővel levált, és csak lógott. A különálló fejrész levált, és néhány nagy fadarab hiányzott, az alap oldala leesett, és összességében nagyon rossz állapotban volt. A diákok viszont olyan állapotba hozták vissza, hogy az egész koporsó stabil, és kiállítható állapotú lett".

Hamarosan kiállítják a szarkofágotForrás: Swansea University

Az ősi egyiptomi szarkofág múmiái

Most, hogy megfelelően restaurálták, a koporsón jól láthatók az egyiptomi istenek élénk színű ábrái és a túlvilági életre vonatkozó üzeneteket tartalmazó hieroglifák, így az egyiptológusok jobban megérthetik a koporsó történetét.

Azt mondják, hogy a fedelén lévő jelek azt mutatják, hogy később egy másik lakos, egy Djedher nevű férfi számára használták.

Amikor azonban a századfordulón az Egyesült Királyságba került, valójában egy női múmiát tartalmazott. A feltételezések szerint ezt a testet azért tehették bele, hogy növeljék a koporsó eladási értékét az akkori lelkes brit gyűjtők számára.

A koporsó jelenleg raktárban van, de a tervek szerint az Egyiptom Központban lévő Halál Háza galériában kerül kiállításra – írja a BBC.

Ha érdekel az ókori Egyiptom izgalmas világa, az alábbi videóból megtudhatsz róla 10 érdekességet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek