Megtalálták Atlantisz városát? Feltérképezték 3D-ben a 7000 éves víz alatti várost Horvátország partjainál

A kutatók megtalálták Atlantisz városát? Most feltérképezték a Horvátország partjainál elsüllyedt 7000 éves víz alatti várost 3D-ben. Az ősi várost körülvevő, „gyönyörűen megőrzött" elsüllyedt táj, a folyók és torkolatok hálózata is jól látható.

Megtalálták Atlantisz városát? Régészek feltérképezték 3D-ben a 7000 éves víz alatti várostForrás: University of Zadar

Előkerült Atlantisz ősi városa Horvátország partjainál?

Tavaly felfedeztek egy közeli kőkorszaki utat 13 láb mélyen az Adriai-tenger alatt, amely egykor ezt az ősi várost a szárazfölddel kötötte össze. A Soline néven ismert várost az ősi hvar kultúra építette egy mesterséges szárazföldre, de a mai Horvátország partjainál lassan süllyedni kezdett, amikor a tengerszint a Kr. e. 12 000 körül kezdődő utolsó jégkorszak gleccsereinek olvadásával megemelkedett.

Egy nemzetközi kutatócsoport most azt reméli, hogy ezt a „megdöbbentő" és egyedülállóan háborítatlan víz alatti földrajzot felhasználhatja a hvari nép több ősi, víz alatti lelőhelyének és leletének felkutatásában.

„Ez egy sokkal változatosabb táj, és jobban megmaradt, mint vártuk" - mondta Dr. Simon Fitch geoarcheológus, az új projekt vezető kutatója. „Az eredmények sokkal részletesebbek, mint amire számítottunk".

Az egykor a hvar kultúra által benépesített, ma már a tengerfenéken található tájat a Horvátország második legnagyobb városa, Split közelében található vizekben találták meg, ahová Dr. Fitch 2023 márciusában utazott el, hogy a legmodernebb 3D-s víz alatti szeizmikus szenzorok segítségével elindítsa ezt az első tengerfenék-szkennelést.

Gyönyörűen megőrződött folyók és torkolatok vannak eltemetve a jelenlegi tengerfenék alatt - magyarázta Dr. Fitch. A Split körüli egyedülálló környezet, amely meglehetősen védett, sok mindent megőrzött - mondta.

Az ősi város nagyon közel van a szárazföldhözForrás: University of Zadar

A HorvátországotOlaszországtól elválasztó Adria régóta ősi kereskedelmi útvonal volt az általa összekötött népek és a tágabb, szomszédos Földközi-tenger között. A vizein végzett korábbi kutatások római kori leleteket, egy 2200 éves hajóroncsot és egy másik települést tártak fel a közeli Gradina-öbölben, egy 15 méterrel a tengerszint alatt fekvő hvari települést, amely a Zadari Egyetem szerint „szinte teljesen azonos Soline településsel".

Az új projekt Dr. Fitch közelmúltbeli kezdeményezéseire épül, amelyekhez a Petroleum Geo-Services által készített és adományozott tengeri kőolajbányászati adatokat használta fel. Ez egy olyan cég, amely a földrengés érzékelési adatokhoz hasonló szeizmikus berendezések segítségével 3D-s geológiai térképeket készít. Az új adriai projekt azonban az első, amely ezt a fajta 3D-s szeizmikus térképező berendezést közvetlenül a geológiai régészetben alkalmazza.

A kutató megjegyezte, hogy annak megértése, hogy hol voltak egykor folyók, segíteni fog csapatának abban, hogy jobban kiválassza, hogy mely helyszíneken lakhattak valószínűleg emberek, beleértve a hvar kultúra több őskori települését, javítva ezzel a víz alatti ásatások sikerének esélyeit. „A végső célunk az, hogy emberi leleteket találjunk, és a táj új ismereteinek birtokában ez sokkal valószínűbbé válik".

A hvari emberek életének jobb megértése segít áthidalni az őskor és az ókori görögök és rómaiak közismertebb és mesésebb korszaka közötti szakadékot, amely az ókorban híressé vált tengerek mentén húzódik. Segíthet a tudósoknak abban is, hogy megértsék, hogyan birkózott meg egy múltbeli emberi civilizáció az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszinttel.

Dr. Fitch, aki a Bradfordi Egyetemen tanít, elmondta, hogy csoportja azt tervezi, hogy még ebben az évben egy másik búvárcsapatot küld le, hogy megvizsgáljon néhányat az új 3D-s térképezés által feltárt lelőhelyek közül - írja a Dailymail. 

Nézd meg a szenzációs felfedezésről készült videót:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek