Megszavazták: Ezek a világ bulifővárosai – Budapest is felkerült a listára

Az éjszakai élet sok mindenen ment keresztül, mióta 2020-ban (ideiglenesen) leállt a világ. Nem minden volt pozitív: az olyan városokban, mint London, több ezer klub, bár és kocsma zárt be, ám a világ bulifővárosai és Budapest is feltámadtak a tetszhalott állapotból. A Timeout a világ több száz városában emberek ezreinek megkérdezésével összeállította a világ bulifővárosainak listáját.

Néhányan ezek közül a célpontok közül mindig is legendás éjszakai életet élő városok voltak; mások talán még nem szerepelnek a radarodon. De ahogyan azt az alábbiakban tájékozott helyi szakértőink tanúsítják, a listán szereplő városok mindegyike valóban izgalmas hely, ahová most is érdemes kimozdulni és jól érezni magad sötétedés után.

Megszavazták: Ezek a világ bulifővárosai – Budapest is felkerült a listára - illusztrációForrás: Shutterstock/ Artie Medvedev

Ezek a világ bulifővárosai Budapest mellett a Timeout szerint:

1. Rio De Janeiro, Brazília

A világ legnagyobb bulijának, a riói karneválnak otthont adó város aligha maradhatott le az első helyről. Brazília zajos tengerparti városának éjszakai élete 90 százalékos minőségi értékelést kapott, és a helyiek a megfizethetőséget is magasra értékelték. Pontosan mitől olyan nagyszerű a riói éjszakai élet? A helyiek körében végzett felmérés szerint a legjobb dolog a riói szórakozásban a Lapa bohém bárjai, az élőzene, a tánctermek és a spontán szabadtéri szambapartik.

2. Manila, Fülöp-szigetek

Egy éjszakai kiruccanás Manilában nem fogja lemeríteni a bankszámládat, amely a listán a legolcsóbb városnak bizonyult, ha éjszakai szórakozásra vágysz. Manila éjszakai életének minősége is lenyűgöző, 78 százalékos eredményt ért el: a helyiek „gyönyörűnek", „fényesnek" és „élettel telinek" nevezték a várost. A helyiek szerint Manila éjszakai élete a késő esti élelmiszerpiacok, például Divisoria, valamint Poblacion és Bonifacio Global City nyüzsgő kerületei miatt előnyös.

3. Berlin, Németország

A legendás klubszcéna, a techno partik és a 24 órán át ébren lévő város státusz miatt senkit sem fog megdöbbenteni, hogy Berlin a legjobb helyezést érte el a vizsgált európai városok közül. A német főváros éjszakai élete 82%-os értékelést kapott a minőség, és 48%-os értékelést a megfizethetőség tekintetében. A helyiek a Friedrichshain és a Warschauer Straße élénk zónái mellett a Tresor és a Matrix ikonikus klubokat emelték ki.

Berlinben nemcsak szép épületek, hanem nyüzsgő klubélet is van - illusztrációForrás: Hans Lucas via AFP/Martin Bertrand / Hans Lucas/Martin Bertrand

4. Guadalajara, Mexikó

Guadalajara annak a régiónak a fővárosaként, amely a világnak a mariachi zenét és a tequilát adta, garantáltan szuper hely. A listán szereplő városok közül a guadalajarai éjszakai életet értékelték a legmagasabbra, a helyiek 92 százalékos pontszámot adtak neki. Az alacsony, 28 százalékos megfizethetőségi arány néhány helyet rontott a város rangsorán.

5. Austin, USA

Texas állam fővárosa - más néven a világ élőzenei fővárosa - az összes vizsgált amerikai város rangsorának élén végzett. A felmérésben az austini éjszakai élet a harmadik legmagasabb minőségi pontszámot kapta a helyiektől. A legtöbb elismerést a 6th Street és a Congress Avenue pezsgő utcái kapták.

6. Lagos, Nigéria

Az afrobeats, a világszerte táncparketteket meghódító hangzás gyökerei Nigériában gyökereznek - így nem csoda, hogy az ország legnagyobb központja ilyen magasan végzett az éjszakai életben. Lagos 80 százalékos minőségi pontszámot kapott az éjszakai élet színterére, és a helyiek számára sem túl drága, ezért 48 százalékot kapott a megfizethetőségre.

7. Rotterdam Hollandia

Hollandia második legnagyobb városa a második legolcsóbb éjszakai életet kínáló úti célnak bizonyult. A helyiek az ipari Maassilót és az Annabel táncklubot nevezték meg kedvenc szórakozóhelyeiként, de a város techno- és klubszcénája is kapott néhány említést. A rotterdami éjszakai élet leírására leggyakrabban használt kifejezés a „hangulatos" volt.

Rotterdamban is nyüzsgő éjszakai élet van -  illusztrációForrás: Shutterstock/Sean Pavone

8. Manchester, Egyesült Királyság

Bárki, aki járt már Manny-ben, annak van egy örökérvényű története, annyira legendás a város éjszakai élete az Egyesült Királyságban. A helyiek 80 százalékos pontszámot adtak Manchester éjszakai életének minőségére (bár a megfizethetőséget nem értékelték ilyen magasra, ami csak 28 százalékos pontszámot ért). A manchesteriek dicsérték a manchesteri éjszakai kínálat „befogadó jellegét" és „változatosságát" (a „pezsgő" és „vidám" szavak is többször szerepeltek a felmérésben).

9. Budapest, Magyarország

A budapesti helyiek nem tudtak egyetlen kedvenc szórakozóhelyet megnevezni - a Budapest Park, a Remix, az Instant-Fogas, a CAT, a BOB, a Peaches and Cream és a Morrison's 2 mind komoly elismeréseket kaptak. Más szóval, a magyar főváros bővelkedik a remek szórakozási lehetőségekben. A 80 százalékos minőségi pontszámmal Budapest éjszakai életének színtere könnyen az egyik legjobb Európában.

10. Accra, Ghána

Ghána tengerparti fővárosa összességében jól szerepelt az éjszakai életben, 66 százalékot kapott a minőség, és 36 százalékot a megfizethetőség tekintetében. A helyiek az accrai éjszakai életet „gyönyörűnek", „békésnek" és „biztonságosnak" nevezték, és az Osu nevű, bárokkal teli negyedet és a Labadi Beachet - amely az egész éjszakán át tartó partijairól ismert - nevezték meg kedvenc szórakozóhelyeikként.

11. Buenos Aires, Argentína

Az argentin főváros hagyományos tangó klubjaival, késő esti színházaival és nyüzsgő „boliches"-jeivel (éjszakai klubok), amelyek napkeltéig ott tartják a bulizókat, kétségtelenül a világ egyik legjobb bulifővárosa. Buenos Aires éjszakai életének színtere tiszteletre méltó, 72 százalékos minőségi pontszámot kapott, de az alacsony, mindössze 4 százalékos megfizethetőségi pontszám miatt a város a rangsorban hátrébb került.

Caminito a La Boca negyed ArgentínábanForrás: Shutterstock/Eskystudio

12. Tajpej, Tajvan

Tajvan sűrűn lakott fővárosa bizonyára nem szűkölködik a sötétedés utáni szórakozási lehetőségekben. Arra a kérdésre, hogy mi a legjobb a város éjszakai életében, a helyiek a Shilin és Raohe zsibongó éjszakai piacait, a Xinyi kerület csillogó klubjait és a városszerte szétszórt számos KTV-t (karaoke-szobát) ajánlották. Taipei éjszakai élete 72 százalékos pontszámot kapott a minőségre, de átlagosan nulla pontot kapott a megfizethetőségre.

13. Szingapúr

Senki sem vitathatja, hogy Szingapúr éjszakai élete nem jó - a 80 százalékos minőségi pontszámával ez az egyik legmagasabbra értékelt város a listánkon. A megfizethetőség terén már nem állt ilyen jól: a -22 százalékos értékelés az utolsó helyre taszította a listán. Persze érdemes megjegyezni, hogy a megfizethetőség relatív, és Szingapúr nem csak drága koktélbárokból és high-end klubokból áll. Az egekbe szökő belépődíjak helyett eltöltheted az éjszakát visszafogott jazzbárokban, vidám kocsmákban és indie zenei helyszíneken.

Nézd meg Szingapúr legszuperebb látványosságait:

(Forrás: Timeout)

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek