Felbecsülhetetlen értékű kincsek kerültek elő Pompeji romjai közül

A régészek Pompejiben egy férfi és egy nő jól megőrződött csontvázmaradványait találták meg, akik kincseket szorongatva haltak meg. A nő egy ágyon hevert arany-, ezüst- és bronzérmékkel, valamint ékszerekkel - gyöngy- és arany fülbevalókkal - körülvéve, a férfi pedig nem messze volt tőle.

Felbecsülhetetlen értékű kincsek kerültek elő Pompeji romjai közülForrás: Shutterstock

Gabriel Zuchtriegel régészeti parkigazgató „felbecsülhetetlen értékűnek" nevezte a Vezúvvulkánkitörés következtében elveszett ókori városban talált legújabb leletet. Az igazgató elmondta, hogy a „felfedezés lehetővé teszi, hogy az ókori pompejiek mindennapi életéről és néhányuk mikrotörténetéről jelentős mennyiségű információt nyerjünk vissza, pontos és időszerű dokumentációval, megerősítve a Vezúv területének egyediségét".

A maradványok jól megőrződtekForrás: pompeiisites.org

A nő és a férfi csontváza egy olyan kiszolgálóhelyiségből került elő, amely ideiglenesen hálószoba funkciót töltött be, amíg az otthon felújítás alatt állt. Azért kerestek ott menedéket, hogy megvédjék magukat a lezuhanó habkő ellen, amely az otthonuk körüli nyílt tereket bombázta a vulkánból.

Aranypénzeket is találtak PompejibenForrás: pompeiisites.org

A zárt ajtóknak köszönhetően a kis szoba mentes volt a repülő törmeléktől, ellentétben az ingatlan nagy részével. A vulkáni kőzet azonban betöltötte a szomszédos helyiségeket, és elzárta az áldozatok menekülési útvonalát, és a tudósok szerint a várost elnyelő „piroklasztikus folyam" szörnyű módon végzett velük.

A férfi csontváza nem messze hevert a nőétőlForrás: pompeiisites.org

A szakértők azt is megállapították, hogy a szobában volt egy fa ágy, láda, zsámoly, bronz lámpa, egy márványlapos asztal, valamint bronz, üveg és kerámia tárgyak - írja a New York Post. 

Zuchtriegel elmondta, hogy a szakértők most "együtt fognak dolgozni, hogy rekonstruálják az ókor egyik legnagyobb természeti katasztrófája során elhunyt férfiak, nők és gyermekek életének utolsó pillanatait".

Ha többet akarsz megtudni Pompeji történetéről, nézz bele az alábbi dokumentumfilmbe:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek