Óriási felfedezés: Kincsek kerültek elő az ókori egyiptomi sírokból

Óriási régészeti felfedezés Egyiptomban! A nekropoliszban végzett ásatás során kincsek kerültek elő az ókori egyiptomi sírokból: 63 ősi, 2500 éves sírt, valamint aranyleleteket, érméket és kerámiákat tártak fel.

Az ókori egyiptomi sírokból még mindig kerülnek elő kincsek - illusztrációForrás: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook

Az egyiptomi Damietta városában talált leletek betekintést nyújthatnak az ókori egyiptomi civilizáció titkaiba, beleértve a korabeli temetkezési szokásokat, valamint a tengerparti városnak az ókori külkereskedelemben betöltött szerepét - közölte az egyiptomi turisztikai és régiségügyi minisztérium.

A 63 sír között temetkezési amuletteket, a halott védelmére szolgáló bűbájokat, valamint usébti szobrokat találtak, amelyek szintén a halottak túlvilági kísérésére szolgáltak, és a késői 26. dinasztia idejéből (Kr. e. 664-525) származnak. Az ásatás során 38 bronzérme is előkerült egy kerámiavázából a Ptolemaiosz korból, a Kr. e. 323 és 30 között uralkodó dinasztiák egyikéből.

Ezek az aranykincsek kerültek elő az ókori egyiptomi sírokbólForrás: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook

A Tal al-Deir temető különösen fontos volt a 26. dinasztia idején, de a minisztérium szerint a rómaiak és a bizánciak korában is használatban maradt.

„A feltárt leletek rengeteg információval szolgálnak az egyiptomi történelem későbbi korszakairól - mondta Szalima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológus professzora. „A tárgyak, különösen az arany amulettek alapján látható, hogy ez egy gazdag nekropolisz volt, és a városban nagy fokú társadalmi hierarchia uralkodott.

Tal al-Deir területén belül a régészek egy nagy sírkamrát is feltártak, amelyben magas társadalmi státuszú személyek temetkeztek. A holttesteket vallási szimbólumokkal és ókori egyiptomi bálványokat ábrázoló aranyfóliás figurákkal temették el - írja a cnn.com. 

Ezekből a nemrég feltárt sírokból kerültek elő a kincsekForrás: Ministry of Tourism and Antiquities Facebook

„A Damietta városában folyó, kormány által támogatott ásatás egyik legérdekesebb aspektusa, hogy a temetkezések a temetkezési technikák széles skáláját dokumentálják ugyanazon a temetői területen belül: az elhunytak egyszerű gödörsírba helyezésétől a vályogtéglából épített építménybe való temetésig. Ez, valamint az egyiptomi istenségek és aranyfóliás amulettek felfedezése szintén az itt eltemetett személyek vagyoni és státuszbeli kettősségét mutatja" - mondta Lorelei Corcoran, az Egyiptomi Művészeti és Régészeti Intézet igazgatója.

Ha érdekelnek a leghíresebb egyiptomi múmia, Tutanhamon fáraó sírjának titkai, nézz bele az alábbi videóba:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek