Nápoly mellett a tengerben értékes ókori kincset találtak

Egy ókori római villa padlójáról származó mozaikot tártak fel a tengerfenéken a Nápoly melletti vizekben. Az ókori kincs, egy márványpadló eredetileg egy tengerre néző lakóház díszített tornácán lehetett.

Nápoly mellett értékes ókori kincset fedeztek felForrás: Josi Gerardo Della Ragione Facebook oldala

A villa az ókori Baiae fürdővárosban épült, amely a késő Római Birodalom idején annyira népszerű volt, hogy Julius Caesar és Néró császár is ott laktak. A villa egy geológiai jelenség következtében került víz alá, amely során a talaj a felszín alatti nyomás hatására nem emelkedik, hanem süllyed - olvasható Campi Flegrei Régészeti Park kedden közzétett Facebook-bejegyzésében.

Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy a padló nagyrészt szabálytalan alakú, újrahasznosított márványdarabokból készült. Ez a technika a Kr. u. 3. és az 5. század között volt elterjedt. A márvány azért is töredezett, mert a terem több mint 10 méter magas falai a padlóra omlottak.

A víz alatti munkálatok folytatódnak a padló további részeinek feltárása és helyreállítása érdekében, míg a szárazföldön egyes részeket már eltávolítottak és megtisztítottak.

A Nápoly mellett elsüllyedt villa gyönyörű mozaikokat rejtForrás: Josi Gerardo Della Ragione Facebook oldala

A cél az, hogy megpróbálják helyreállítani a padló egy teljes szakaszát - írják a szakemberek a bejegyzésben.

A terület ma már népszerű búvárparadicsom, ahol lehetőség nyílik a víz alá merült romok megtekintésére.

A Campi Flegrei, vagyis a Flegrai-mezők - egy hatalmas, vulkanikus eredetű terület, amely 200 kilométer hosszan húzódik a Nápolyi-öböl, valamint Capri és Ischia szigetei alatt egészen Nápoly városának pereméig. Ez egy óriási kaldera, amely egy vulkáni eredetű felszíni képződmény, a kráterhez hasonló süllyedék, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre.

Katasztrófa lehet Nápoly mellett?

Több, aktív vulkán található a környéken, amelyek közül sok a víz alatt van.

A Campi Flegrei utolsó nagyobb kitörése 1538-ban volt, és egy új hegyet hozott létre az öbölben.

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szerint 2022 decembere óta fokozódik a szeizmikus aktivitás a térségben, és a szakértők attól tartanak, hogy a vulkán több generációnyi nyugalom után újra felébred - írja a cnn.com. 

Nézd meg a videót a lehetséges szupervulkánról, amely Olaszország alatt szunnyad:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek