Kolodko-szobrok: Budapest apró csodái - Videó

Az utóbbi években Budapest utcáin, parkjaiban és rejtett zugaiban apró bronzszobrok tűntek fel, amelyek hamarosan a város ikonikus látványosságaivá váltak. Ezek a szobrok Kolodko Mihály szobrászművész alkotásai, amelyek nemcsak művészi értékükkel, hanem rejtett elhelyezkedésükkel is felkeltik a járókelők érdeklődését. Ebben a cikkben pedig Nektek is bemutatjuk őket!

A művész és inspirációi

Kolodko Mihály egy 45 éves, ukrán-magyar szobrászművész, aki tanulmányait a Lembergi Művészeti Akadémián végezte, majd később Magyarországon telepedett le. Munkáiban gyakran keveredik a humor és a melankólia, ami különleges hangulatot teremt. Szobrai általában kicsik, de nagyon részletesek, és sokszor váratlanul bukkannak fel olyan helyeken, ahol a látogatók nem is számítanak rájuk. Az alkotások gyakran híres személyeknek, mesehősöknek vagy a magyar kultúra jellegzetes alakjainak állítanak emléket.

Kolodko inspirációi közé tartozik a múlt és a jelen, valamint a helyi történetek és globális jelenségek. Szobrai Budapest különböző pontjain is megtalálhatók, és mindegyiknek saját története van. Emellett Kolodkónak egész Magyarországon vannak szobrai, sőt, Európa számos országában, ebben a cikkben azonban csak a Budapesten található bronz csodákat mutatjuk be.

Kolodko Skála Kópé szoborra a Nyugati téren 2023 január 25-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Hol találhatóak a szobrok?

Bemutatunk pár ikonikus szobrot, és azok lelőhelyeit, hogy Ti is megnézhessétek élőben ezeket a csodás alkotásokat!

Főkukac: A Batthyány téren, a Duna-parton található Főkukac szobor a "A nagy ho-ho-ho-horgász" című magyar rajzfilmsorozat híres karakterét ábrázolja. A kicsiny figura a sorozat kedvelői számára nosztalgikus élményt nyújt és az tuti, hogy mosolyt csal az arcotokra.

Forrás: Készítette: Elekes Andor, Wikipédia

Mekk Elek: Az Alkotás utcában, a Déli pályaudvar közelében található Mekk Elek, a mesebeli mesterember, aki minden mesterséghez értett, de semmiben sem volt igazán jó. Te is szeretted ezt a mesét?

Mihály Kolodko Mekk Elek miniszobraForrás: Shutterstock/Csikiphoto

Breki: A Szabadság téren egy padon ülő béka, a Muppet Show híres karaktere, nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek figyelmét is felkelti. Ugye, milyen cuki?

Mihály Kolodko Breki miniszobraForrás: Shutterstock/Kateryna Mashkevych

Jeanne d'Arc ( Lisa Simpson): A Hild téren található Lisa Simpson szobor, amely az ikonikus amerikai rajzfilmsorozat, a Simpson család karakterét ábrázolja, szintén a művész játékos stílusát tükrözi. A szobor elhelyezése nagyon ötletes, nézzétek meg!

Kockásfülű nyúl: Budapest első kerületében, a Turul-szobornál található Kolodko Kockásfülű nyúl szobra. Nekem ez személyes kedvencem, és nem csak azért, mert az egyik kedvenc mesém volt, de az elhelyezése nem is sikerülhetett volna jobban, hiszen kedvenc nyuszink távcsővel kémleli a Lánchidat. Annyira cuki!

Mihály Kolodko Kockásfülű nyúl miniszobraForrás: Shutterstock/Csikiphoto

Minőségi kivitelezés

Bár icipicik, Kolodko szobrai rendkívül részletgazdagok. A művész aprólékos munkával készíti el őket, figyelmet fordítva minden apró részletre, hogy azok hűen tükrözzék az ábrázolt karakterek jellemzőit és történeteit. A bronz használata nemcsak tartósságot biztosít, hanem lehetővé teszi a finom részletek kidolgozását is.

Te láttad már a szobrokat?   

(Forrás: Wikipedia, Szallas.hu)

Nézd meg, hogyan teszi ki a köztérre az egyik szobrocskát a művész:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek