Indul a legveszélyesebb spanyol fesztivál a mindenen átgázoló bikákkal

Július 6-án kezdődik a San Fermín Fesztivál az észak-spanyolországi Pamplonában, amely fő látványossága, a bikafuttatás révén vált világhírűvé. A fesztivált július délben a városháza erkélyéről kilőtt rakétával (chupinazo) nyitják meg a teret betöltő, tengerként hullámzó, hagyományos baszk viseletbe (fehér ruha, nyakba kötött piros kendő és piros derékszalag) öltözött tömeg előtt.

A bikafutó fiesztát minden évben július 6. és 14. között tartják, amire a világ minden tájáról érkeznek látogatókForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ruben Albarran

A következő nap reggelétől aztán naponta több ezer helybéli és turista bizonyítja bátorságát – mások szerint kockáztatja könnyelműen életét – a híres-hírhedt bikafuttatásokon.

A bikafuttatás menete évtizedek óta szinte változatlan. A kifejezetten bikaviadalokra tenyésztett állatokat a futtatás előtti éjszakán hagyományosan lábon hajtják át (encierrillo) a város közepén lévő karámokba. Reggel nyolc órakor rakéta fellövésével jelzik, hogy a karámból hat békés természetű ökör kíséretében (akik mindennap megteszik az általuk jól ismert utat) kiengedték a hat viadalra szánt, felajzott bikát.

Minden évben többen súlyos sérüléseket szenvednek elForrás: San Fermin Pamplona - Navarra/Pixabay

A hatmázsás kolosszusok előtt futók csupán egy összetekert újsággal "felfegyverkezve" rohannak végig az óváros kordonokkal védett, szűk utcácskáin. A bikaviadal-arénáig mindössze 875 métert kell megtenniük, de a három-négy percig tartó futás így is baleset-, sőt életveszélyes.

A szabályok szerint a résztvevőknek tizennyolc évnél idősebbnek kell lenniük, alkoholt nem fogyaszthatnak, csak a bikával azonos irányba futhatnak, nem ingerelhetik az állatokat, és a futás alatt szelfizniük is tilos.

Férfiak százai teszik próbára bátorságukat azzal, hogy az arénába hajtott állatok előtt végigszaladnak Pamplona utcáinForrás: MTI/EPA-EFE/Eloy Alonso

1910 óta 16 ember vesztette életét a szűk utcákon, legutóbb 2009-ben öklelt halálra egy bika egy 27 éves madridi férfit, de a kisebb-nagyobb sérülések száma minden évben eléri a százat.

Az arénába befutó bikák egymástól elkülönített karámokban várják sorsuk beteljesülését. A közel húszezer főt befogadó Plaza de Torosba este fél hétkor elkezdődik a nap másik nagy látványossága, a bikaviadal (corrida). Az estéket tűzijáték zárja, a magasra felrepülő rakétákat a város minden pontjáról látni, írja az MTI az MTVA Sajtóarchívumának anyagából.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek