A Semmelweis utcában nyitott meg Budapest első marokkói étterme, a város egyik legnépszerűbb közel-keleti éttermével a Byblossal szemben. Mivel a libanoni konyhára alapozó étterem iránt 4 év alatt sem csökkent az érdeklődés, a tulajdonos, Osama Kutaini úgy döntött, hogy nyit egy másikat is az utcában. A 4. szám alatt található Jouri egy másik keleti gyökerű konyhára, a marokkóira épít, írja a welovebudapest.
A Jouri azért is egyedülálló, mert bár közel-keleti konyhából több vendéglátó egység is van Budapesten, ez az első, amely az arab konyha marokkói ágát helyezi a fókuszba.
Osama elmondása szerint ez az egyik fő oka, hogy erre az országra esett a választásuk, mikor az új étterem koncepcióját kialakították: mint mondja, ő úgy ismeri a magyar vendégeket, mint akik nyitottak az új ízekre, a marokkói konyha erős alulreprezentáltsága miatt pedig biztos benne, hogy nemcsak az átutazók, de a helyiek is kíváncsiak lesznek a Jourira.
A Jouriban belső tere és a berendezése egyértelműen jelzi, hogy Marokkóban járunk, és az étlapot is a marokkói konyha fogásai dominálják. Választhatunk a különféle tagine-ok közül, amely egy süveg alakú, mázas marokkói agyagedényben készült húsos ragu. Egy másik tipikus fogás a kuszkusz, ami nem csak a durumbúzából készült köretet jelenti, hanem egy húsos, zöldséges egytálételt is, ami vele készül.
De az előételszekcióban előfordulnak közel-keleti ihletésű darabok is, amelyre
Osama szerinte azért volt szükség, mert bár a marokkói konyha nagyon jó, tulajdonképpen húsos főételekből áll – sem a könnyed előételek, sem a friss saláták nem az erősségük.