Ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás, kerekasztal-beszélgetés, kézműves foglalkozás, interaktív gyermekprogram és táncház is várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza Szüreti napján, amit október 16-án szombaton tartanak 14 órától.
Az eseményen a szőlő betakarításához fűződő népszokásokat elevenítik fel, így aki idén nem jutott el semelyik élményszüretre, vagy a nagypapához, nagybácsihoz szüretelni és mustot kóstolni, az ezen a rendezvényen bepótolhatja. A szüret egyébként mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét takarítja be és dolgozza fel a családi, baráti esemény során a szőlőművelő - írták a Hagyomanyokhaza.hu oldalán.
Ahogy annak egy szüreti napon lennie kell, lesz zenés-táncos műsor a Görömbő Kompánia jóvoltából, utána pedig a Guliba Társulat néptáncosai mutatják meg, hogyan is kell ropni a dűlők lábánál. A csutakmalac készítés és a borospalack tartó nemezelés mellett lesz gyerektáncház, illetve kerekasztal-beszélgetések is: lesz szó az organikus borászatról és a szőlőmagolaj-készítésről, a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról és a hazai szőlő- és borkultúra alakulásáról. A meghívott szakemberek beszélnek a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó mítoszokról és a szürethez kötődő szokáselemekről is.
Az esti táncházra válogatott borokkal, mustfröccsel készülnek a szervezők. A nap házigazdája Gyémánt Ádám lesz.