Ilyen támogatásokat vehetsz igénybe a magyar gyógyfürdőkben

Itt az ősz,a legjobb időszak arra, hogy elmenjünk egy gyógyfürdőbe, relaxáljunk és kikúráljuk a bajainkat, amelyekre igazi gyógyírként hat a gyógyvíz. Ám nem árt tudni, hogy sok kezelést finanszíroz az egészségbiztosításunk, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen támogatásokat vehetsz igénybe a magyar gyógyfürdőkben. 

Ilyen támogatásokat vehetsz igénybe a magyar gyógyfürdőkben - illuszrációForrás: szentes.hu

Ilyen támogatásokat vehetsz igénybe a magyar gyógyfürdőkben:

Támogatás a gyógykezelésekre

Sokan nem tudják, hogy kedvezményes fürdőgyógyászati kúrára lennének jogosultak, pedig a kezelések a teljes árhoz képest olcsóbban is igénybe vehetők, ha a beteg rendelkezik szakorvosi beutalóval. Utánajártunk, kik és milyen feltételekkel juthatnak hozzá ehhez a lehetőséghez.

Viszlát, reuma!

Az egészségbiztosítás keretében a fürdőgyógyászati, valamint az egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátások különböző ortopédiai, reumatológiai, bőr- és érbetegségek esetén, a gyógyúszás többet között gerinc- és mellkasdeformitások, a szén-dioxid-gyógygázfürdő például cukorbetegséghez kapcsolódó, végtagi idegeket érintő károsodás esetén jár a támogatás.

Semmi sincs ingyen

Az ellátás nem ingyenes, a támogatás mértéke 50-85 százalékig terjed, ez alól kivételt jelent a 18 éven aluli gyermekek csoportos gyógyúszása, ahol a támogatás mértéke 100 százalék.

Számoljunk utána!

Arra figyeljünk, hogy a tb támogatás a közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgáltatók eltérhetnek, így az önrész változhat. Ezért nagyon fontos, hogy csak annyi kezelést írassunk fel, amennyinek a támogatáson felüli esetleges térítési díját meg tudjuk fizetni.

A gyógyvíz sok panaszra gyógyír - illusztrációForrás: Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping/Facebook

Ahány gyógyfürdő, annyi szokás

A kezelések közül a legnépszerűbb a gyógyvizes medencefürdő, ami tulajdonképpen egy gyógyfürdőbe szóló kedvezményes belépést jelent. Előfordulhat, hogy bizonyos intézményekben ehhez megkötések kapcsolódhatnak, így a belépő csak a meghatározott medencék esetében, időkorlátozással érvényes.

Kérjünk beutalót

A kezeléshez szakorvos, például reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs orvos által kiállított beutalóra van szükség. Fontos, hogy magánrendelésen még a szakorvos sem rendelhet tb- támogatással kiszolgált gyógyfürdőkezelést.

Ingyenes gyógyúszás

Jó hír, hogy 18 éves kor alatti gyermekek esetén csoportos gyógyúszás is igénybe vehető például gerinc- és mellkasdeformitások, légzészavarok esetén. A kezelést az illetékes szakorvos, illetve a szakorvos javaslata alapján a gyermek háziorvosa, bizonyos esetekben az iskolaorvos is jogosult elrendelni.

Tartsuk a határidőt

A szakorvos által elrendelt fürdőgyógyászati ellátásokat és a szén -dioxid-gyógygázfürdő kezeléseket a vény kiállításának napjától számított 30 napon belül el kell kezdeni. Ha a vény érvényességi ideje alatt nem kezdődik meg az ellátás, a kúrát úgy kell tekinteni, mintha azt az orvos el sem rendelte volna.

Számos gyógyfürdő kínál gyógyászati szolgáltatásokat is - illusztrációForrás: Facebook/Kiskunmajsai Gyógy- és Élményfürdő

Indokolt esetben

A betegség jellegétől függetlenül, egy naptári évben összesen két kúra igényelhető. Főszabály szerint egy kúra 15 alkalomra szól, de az orvos szakmailag indokolt esetben ettől eltérően 6-20 kezelést is rendelhet.

Kötelező az ellenőrzés

A kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot, valamint a zárójelentést át kell adni az orvosnak.

Elesünk a kezeléstől

Az, aki a kúra végén az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot és a zárójelentést nem adja le, újabb kúrára nem jogosult.

A tájékoztatás nem teljeskörű! Forrás és bővebb információ:www.neak.gov.hu

A gyógyvíz jótékony hatásairól az alábbi videóból tudhatsz meg többet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek