Így hűtsd le magad a kánikulában

A rekkenő hőségben nagy valószínűséggel cseppet sem vágyunk szaunára, gőzkabinra, de még a langyos olajos masszázs sem hoz lázba minket. De mit szólnánk egy hűsítő kényeztetéshez? Lássuk, milyen jeges kalandokban lehet részünk, amelyek még az egészségünkre is jó hatással vannak, csökkentik a fájdalmakat és gyógyítják a sérüléseket!

Így hűtsd le magad a kánikulában - illusztrációForrás: Shutterstock/ Michele Ursi

Mutatjuk, hogyan hűtsd le magad a kánikulában

Jégkabin 

A jégkabinban állandó 15-18 fok uralkodik, ami éppen elegendő ahhoz, hogy a testünk hőmérsékletét visszahűtse az élhető, kellemes hőfokra. Nem csak a nagy hőségben élvezhetjük áldásos hatását, hanem szaunázás után is, ha esetleg mégis ahhoz van kedvünk a forró idő ellenére. Jóval kíméletesebb a merülő medencéhez képest, lassabban állítja vissza az optimális testhőmérsékletet. A hűtés során a bőr pórusai összehúzódnak, hasonlóan a vérerek is. A vérkeringés viszont felpezsdül, ezzel javítva a szív és az érrendszer működését.

Jégszauna

Ha igazán hatékony kezelést szeretnénk az ízületi problémáinkra, reumára, sportsérülésünkre, akkor próbáljuk ki a jégszaunát, ahol mindössze mínusz 110 fok van. Az úgynevezett hidegterápiás kezelést legalább 10 alkalommal érdemes igénybe venni, és mindössze egy percig kell kibírni a dermesztő hideget. Bár az élmény kevésbé nyújt azonnali élvezetet, a fájdalomtól szinte rögtön megszabadít minket. Ennek oka, hogy a hidegsokk hatására beindulnak a test öngyógyító folyamatai. Egy ősi módszerre alapul, ahhoz hasonlóan, ahogyan a gyulladt, sajgó testrészek hűtésével enyhülést érhetünk el.
Arra azonban figyeljünk, hogy nem mindenkinek javasolt! Ha magas a vérnyomásunk, az elmúlt fél évben szívrohamunk volt, hidegallergiánk van, klausztrofóbiások vagyunk, esetleg daganatos betegségben szenvedünk, vagy szívritmuszavarral küzdünk, akkor a jégszauna használata számunkra nem javasolt.

A cryo terápia is jót tesz a testünknekForrás: Shutterstock/ Jacob Lund/

Kinek ajánlott a hidegterápia?

Bár a hidegterápia főként az ízületi betegségek és sportsérülések esetén használ, az eddig gyógyíthatatlannak tűnő pikkelysömörön kívül igen hatásos még krónikus ekcémára, asztmára, alvászavarokra, depresszióra, de segíthet a bőrfeszesítésben, a fogyásban, és a sportteljesítményt is fokozza. Sporttevékenységek mellett alkalmazva a jégszauna használata javítja a teljesítményünket, és lényegesen csökkenti az izommunkával termelődő tejsav-szintjük, amely az izomlázat is okozza, tehát hamarabb regenerálódnak izmaik.

De nem csak a testünknek tesz jót, hanem a lelkünknek is. Kiegyensúlyozó, nyugtató hatása is van, ezért ha állandó rohanás az életünk, rengeteget stresszelünk, akkor segít a lenyugtatni a testünket, lelkünket és az elménket egyaránt, ugyanis hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben.

Jégpakolás

Pillanatok alatt eltüntethetjük a fáradság vagy hőség okozta duzzanatot a szemünk alól, egy kevés jég segítségével. Ehhez használhatunk meggymag párnát, ami nem más, mint egy kisebb zsák, amit megtöltünk meggymaggal, és lehűtjük a mélyhűtőben. De tökéletesen megfelel a célnak a fagyasztott zöldborsó, de beszerezhetünk jégmaszkot, vagy jégpárnát is.

Ha rendszeresen sportolunk, vagy olyan munkát végzünk, ami miatt fájnak a térdeink, sokat ülünk, akkor érdemes a sajgó testrészünkre jégpakolást tennünk. Ez a módszer hasznos lehet akár vérzéscsillapításban is, de csökkenti az ödémát, azaz duzzanatot és a gyulladást egyaránt. Fontos, azonban, hogy a kezelés időtartama rövid legyen, ellenkező esetben beindulnak olyan védekező reakciók, melyek károsak lehetnek.

Frissítő masszázs zselével

A jégmasszázshoz jégzselét használunk, amit éppen elegendő hűtőben tartanunk, nem kell lefagyasztanunk. A svédmasszázs fogásait alkalmazva körkörös gyúró mozdulatokkal alaposan átmasszírozzuk az egész testet. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha a zselébe keverünk néhány csepp menta olajat, vagy citrusfélét. Ahogyan felpezsdül a vérkeringésünk, a bőrünk megtelik energiával, kisimul, és sokkal szebb lesz a színe, kellemesebb a tapintása. A narancsbőr ellen is kiváló módszer.

Műtét után is jót tesz nekünk!

Műtétek után is alkalmazhatjuk a jégzselét, vagy óvatos jegelést, mert a hideg csökkenti a pangást és az ízület-, vagy izom ödémáját és ezáltal mérsékli a trombózis veszélyét is. A hideg valójában, előbb érösszehúzódást, majd értágulatot okoz.

Hűsítő levegő

A jégmasszázs másik módja a hideg levegősprays kezelés. Ilyenkor célzottan, rövid időre a test adott pontjára fagypont alá hűtött levegőt irányítunk, ami hatásában ugyanaz, mint a jégmasszázs, csak gyengédebb. Különösen a duzzadt ízületek esetében, a gyulladás csökkentésére hatékony az ilyen fajta masszázs, főleg élsportolók körében.

Így csináljuk!

A jegelést egy-egy alkalommal maximum 2-10 percig alkalmazzuk, majd vegyük le 20 perce, és ezután kezdjük csak újra! Ezt nevezzük ciklusos hűtés-felengedésnek. Így érhető el a legjobb gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatást. A folyamatos jegelés bőrfagyáshoz vezethet, az erek kóros görcse révén fokozhatja a gyulladást.

A jeges pakolás is csodákra képes - illusztrációForrás: Shutterstock/ David Gabis Photography

Jégfürdő

A nagy forróságban otthon is készíthetünk jégfürdőt. Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy a kádat teleöntjük jégkockával és belehuppanunk. Ehelyett engedjünk egy kád langyos vagy hűs vizet, és csepegtessünk bele eukaliptusz, menta és citrom olajat. 15 perc elteltével olyan kellemes hűs lesz a testünk, és olyan fantasztikus lesz a közérzetünk, amiről álmodni sem mertünk.

Hókabin

A hókabinban, jégbarlangban a hőmérséklet 0-3 °C. A fagypont alatti hőmérséklet biztosítja a hó és jég megmaradását. A test néhány perces hűtése után a sejtek szinte újjászületnek, szervezetünk regenerálódik. A megszokottnál alacsonyabb hőmérséklet beindítja a szervezetünk öngyógyító mechanizmusait, erősítve az immunrendszerünket, megszüntetve a fáradságérzetet, a túlterhelt izmaink kellemesen ellazulnak, regenerálódnak. Ráadásképpen még a bőrünket is csodaszéppé varázsolja!

Nézd meg, hogy északon milyen elképesztő jeges rituáléval kezdik a napot:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek