Öt érdekesség a gyógyfürdőzésről

1992 óta március 22. a víz világnapja. A mai napon gondoljunk egy kicsit arra a hihetetlen gyógyvíz-kincsre, ami Magyarország alatt található. Legyünk rá büszkék, és éljünk remek hazai adottságainkkal! A gyógyvízkúráról hazánk legismertebb ötcsillagos wellness hotelének főorvosával beszélgettünk.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, mennyire menő vízrajzi adottságokkal rendelkezünk. Pedig a legnagyobb termálvízkészletek tekintetében olyan elit társaságban emlegetnek minket, mint Izland, Japán, Olaszország és Franciaország. A magyar hévizek gyógyászati szempontból egyenesen egyedülállók: sehol máshol nem található ennyi különböző betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas, kiváló minőségű víz.

Fürdőzés Sárváron (12 kép)
Galéria: Gyógyfürdőzés
Spirit Hotel

Nem véletlen hát, hogy minden hétvégén zsúfolásig megtelnek a hazai wellness hotelek és fürdők. Ennek ellenére kevesen vagyunk tisztában a gyógyvizek hatásaival. Például ön szerint egy háromnapos wellness hétvége vajon elegendő lehet ahhoz, hogy ténylegesen javítson az egészségügyi állapotán? És azt tudja, hogy mit érez az ember egy sikeres gyógyvíz-kúra után? A sávári Spirit Hotel főorvosa, reumatológusa és fizioterápiás szakorvosa, Dr. Horváth Marianna a víz világnapja alkalmából megválaszolta a fenti kérdéseket, és további érdekességeket is elárult.

1: Már 1880-as években fürdőnagyhatalom voltunk

A római és török történelmi emlékek alapján az valószínűleg senkinek nem újdonság, hogy Magyarország területén a fürdőzésnek nagyon komoly hagyományai vannak. Az azonban mégis meglepő lehet, hogy a mai wellness létesítmények elődei már jóval a századforduló előtt virágzásnak indultak. 1880 környékén legalább olyan népszerű tevékenységnek számított Magyarországon fürdőbe járni, mint manapság. A Magyar Balneológiai Egyesület például 1891-ben alakult meg, ez volt az ország második orvostársasága.

Fürdőzők Abbáziában 1903-ban (12 kép)
Galéria: Gyógyfürdőzés
FORTEPAN

Erre az időszakra tehető a történelmi Magyarország fürdőfejlesztésének aranykora. A robbanásszerű fejlődés egész Európában egyedülálló volt, a magyar fürdőkről angol szakkönyvek közöltek részletes leírást. A magyar fürdőélet különlegességét már akkor is az adta, hogy az ember bármerre indult az országban, gyógyfürdőt talált. Sorra alakították ki a gyógyhelyeket minden tájegységen: a Felvidéken (pl. Tátrafüred, Pöstyén), Erdélyben (pl. Szováta, Tusnádfürdő) a Délvidéken (pl. Palicsfürdő, Abbázia), és a Dunántúlon (pl. Hévíz, Harkány, Tarcsafürdő) is.

2: A mai napig nem tudjuk igazán, hogy mit csinál a gyógyvíz

Régóta szeretünk tehát termál- és gyógyvizekben pancsolni, a dolog jótékony hatása vitathatatlan. De vajon hogyan hat, mit csinál a gyógyvíz? Annyira banálisnak tűnik a kérdés, hogy valószínűleg kevesen merik szakembereknek feltenni. Ennek fényében meglepő, hogy igazából egészen pontosan senki nem tudja a választ.

Hévíz
Galéria: Gyógyfürdőzés
velo / tourinform

 "Egyszerűen tapasztalatból tudjuk, hogy a gyógyvíz hat. A gyógyvízkúra hatásmechanizmusa viszont a mai napig nem tisztázott, bár nagyszámú kutatás történik napjainkban. Korábban azt feltételezték, hogy bizonyos anyagok a bőrön keresztül felszívódhatnak, majd lassan bejuthatnak a keringésbe. Ez a feltevés azonban kérdéses. Feltételezhető, hogy a hatás inkább komplex mechanizmus alapján lép fel, amelyben termikus, mechanikus és kémiai faktorok kölcsönhatása egyaránt szerepet játszik. Természetesen a víz fizikai tényezői is kifejtik hatásukat, mint hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, hőmérséklet" – magyarázza a doktornő.

Kisszótár: balneológia, gyógyvíz, ásványvíz, termálvíz
Balneológia: Minden gyógyvizes kezelést nevezhetnek így, történjen akár külsőleg (fürdőzés) vagy belsőleg (ivókúra).
Gyógyvíz: Olyan ásványvíz, aminek bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvízzé nyilvánításnak szigorú szabályai vannak, terápiás kísérletekkel kell igazolni a gyógyhatást.
Ásványvíz: Olyan víz, ami literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot tartalmaz.
Termálvíz: Minden olyan természetben előforduló víz, aminek a hőmérséklete azon a helyen, ahol a felszínre tör magasabb, mint az adott helyi évi középhőmérséklet. Leegyszerűsítve tehát a termálvíz egyszerű meleg vizet jelent.

3: Egy-két nap a gyógyvízben nem ér semmit

Azt tehát, hogy pontosan mitől javulnak a betegek panaszai gyógyvíz hatására, nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy a pozitív hatás egyértelműen megjelenik – csak türelmesen ki kell várni. A rapid gyógyfürdőzés és két-három napos wellness hétvégék rajongóit sajnos ki kell ábrándítsuk: a doktornő szerint ezek sajnos semmit nem érnek. Illetve persze az, hogy kipihenjük magunkat és egy kellemeset ázunk, már egy nagy lépés a jó közérzet felé. De bizonyítható gyógyhatáshoz ennyi idő édeskevés.

"A fiatalabb korosztály körében nagyon népszerű a wellness hétvége. Ennek azonban nincsen gyógyhatása. Arra jó, hogy pihenjünk, hogy eltávolodjunk a nagy hajtástól, kiszakadjunk a mindennapokból. Még az egy hetes fürdésnek sincs gyógyhatása. Minimum két hét kell a gyógyuláshoz, de a három hét a legjobb. Ha tehát valakinek van valamilyen betegsége, annak rá kell szánnia erre azt a három hetet" – mondja Dr. Horváth Marianna.

A Spirit Hotel gyógyfürdője
Galéria: Gyógyfürdőzés
Spirit Hotel

Ha most arra gondolnak, hogy három hetük ugyan nincs, de több hétvégén is szívesen elmennének fürdeni, sajnos rossz hírünk van. Nem lehet rövid etapokra felbontani egy gyógykúrát, a két-három hétre egyben van szükség. Sőt, egy hosszabb kúra után szinten tartásra sem jók a rövid hétvégék. Félreértés ne essék: pihenni, masszíroztatni, kozmetikai kezeléseket igénybe venni, szaunázni tökéletes a wellness hétvége. De gyógyulást ne várjanak tőle.

A fürdőkúrát egyébként minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg, különösen nagy figyelmet fordítva az ellenjavallatokra, mint pl. a fertőző betegségek, a láz, az akut betegségek, a szív- és tüdőbetegségek, a gyulladt visszerek vagy akár a terhesség. Ha mindent rendben találnak, az orvos meghatározza, naponta hányszor, mennyi időt kell a gyógyvízben töltenünk, és milyen kiegészítő kezeléseket (pl. gyógytorna, masszázsok, pakolások) érdemes igénybe vennünk.

4: Először rosszabb lesz, és csak aztán jó

Jó tudni, hogy a kúra első néhány napjában fürdőreakció jelentkezik, ami sokakat megijeszthet. (Persze ez csak gyógyvízben jelentkezik, csapvízben fürödjünk bármennyit, nem lesz ilyen reakciónk.) Ilyenkor nem hogy jobban lennénk a gyógyvíztől, de egyenesen rosszabb lesz a helyzet. Álmosak leszünk, a panaszok átmenetileg fokozódnak, nehezebben mozgunk, és a laboreredményeink is romlanak. A szakember szerint ettől nem kell megijedni, hiszen a fürdőreakció árulkodik arról, hogy a víz hatni kezdett. A kúra folytatásakor általában ez az állapot spontán megszűnik, és elkezdjük magunkat jobban érezni.

Kezdetben némi fáradtság természetes, a gyógykúra velejárója
Galéria: Gyógyfürdőzés
Northfoto

Érdekesség még, hogy a gyógyvíz fajtájától függ a fürdőreakció erőssége: "a sárvári nem egy agresszív víz, így nem csinál nagyon látványos fürdőreakciót. A hévízi, vagy a harkányi víz sokkal nagyobb fürdőreakciót vált ki" – magyarázza a doktornő. Kúránk helyszínének kiválasztásakor ezt a szempontot is érdemes lehet figyelembe venni akkor, ha tudjuk magunkról, hogy érzékenyen szoktunk reagálni a gyógykezelésekre.

Egy hatásos sárvári gyógyvizes kúra végére "az ízületi fájdalmak jelentősen csökkennek, a mozgásképesség fokozódik, nő az erőnlét, az izmok lazulnak. A meglévő krónikus gyulladások mérséklődnek, a bőr állapota javul. Erősödik az immunrendszer, jó általános közérzet alakul ki" – magyarázza Dr. Horváth Marianna. Egyébként, a sárvári víznél a hatás inkább a hazaérkezés után szokott érződni, míg egy hévízi kúránál már helyben érződik – ez is a víz összetételével függ össze.

5: A gyógyfürdőzést is túlzásba lehet vinni

Valószínűleg azt is kevesen tudják, hogy túl sok, rendszertelen gyógyfürdőzéssel milyen durván le tudjuk terhelni a szervezetünket. A gyógyfürdőzést túlzásba vivőknél ún. fürdőfáradtság alakul ki, ami komoly tüneteket is okozhat. Ha nagy fáradtságot, elesettséget, izomgyengeséget érez, függessze fel a kúrát, és konzultáljon orvosával, mit csinált rosszul. Nagy valószínűséggel túl sokat ázott a vízben.

Rudas fürdő, Budapest (12 kép)
Galéria: Gyógyfürdőzés
Mark H. Milstein / Northfoto

Hogy nagyjából mennyi a nem túl sok fürdés? Mindenkinek máshogy reagál a szervezete, más betegségei vannak, így eltér az ideális fürdési mennyiség. De pl. Sárváron, a Spiritben, kevésbé jó egészségügyi állapotú vendégeknek általában naponta két-háromszor tíz, tizenöt vagy húsz percet szoktak javasolni. Akinek pedig semmi komoly problémája nincs, így az orvos felkeresése nélkül gyógyfürdőzne, annak naponta maximum egy-másfél órát javasol a doktornő a vízben tölteni. Persze nem egyben, hanem részletekre bontva, a fürdőzések között pihenőidők beiktatásával.

Tudjon meg mindent a fürdőkben dolgozók munkájáról!
2016-ban a világnap központi témája a „Vizek és mesterségek". A kampányhoz hazai fürdők is csatlakoztak: március 22-én, vagyis a mai napon a látogatók bepillanthatnak a kulisszák mögé és megismerhetik a fürdőben dolgozók munkáját. A további víz világnapi rendezvényekről pedig itt tájékozódhat.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek