Szállodai wellnessrészleg a fürdőszobában

Vörösboros kádfürdő, szőlőmagolajos testápolás, mézes-joghurtos arcpakolás, gyógyvizes ivókúra - nem kell mindig wellness-szállodába menni, ha egy kis kényeztetésre vágyunk.

Nincs rá se pénze, se ideje hogy ellátogasson egy wellness hotelbe, hogy regeneráló, frissítő és szépítő kezelésekkel kényeztessék? Bár a hátmasszázshoz sajnos továbbra is masszőrhöz kell menni, rengeteg olyan kezeléstípus van, amit otthon, költséghatékonyan megvalósíthatunk.

Kádfürdők

Egy fárasztó nap végén egy szimpla forró fürdő is csodákat tud művelni az emberrel, hát még, ha egy kis csavart viszünk a történetbe!

Vörösboros fürdő:Nemrégiben Villányban jártunk, és kipróbáltuk a Crocus Gere Hotel fantasztikus páros borfürdőjét. A kezelőhelyiségben romantikus félhomály, megannyi lobogó mécses és két kád fogadott. A kád szélére szárított borsmentát szórtak, és egy-egy pohár vörösbort készítettek. A kádban forró víz várt, ebbe öntötték bele a körülbelül másfél liternyi vörösbort, közvetlenül azelőtt, hogy vízre szálltunk volna. Idővel a borsmentát belelökdöstük a vízbe, így olyan volt, mintha egy forró, boros mentateában pancsolnánk. A fürdőben nagyjából húsz percet-fél órát javasolt tölteni.

Galéria: 5 wellness tipp otthonraFotó: Northfoto

"A vörösborfürdő mindamellett, hogy szépíti és fiatalítja bőrünket, oldja a stresszt és nyugtató hatással bír" – olvasható a hotel honlapján. A bőrszépítésről-fiatalításról ugyan nem tudunk nyilatkozni, de hogy nyugodtabbak lettünk tőle, az biztos. Ugyanezt az élményt bárki otthon utánunk tudja csinálni, egyedül a fürdővíz hőfokára kell nagyon odafigyelni, mert a bor és a forró víz együtt különösen igénybe veheti a szervezetet, ami rosszulléthez vezethet.

Holt-tengeri sófürdő: A Holt-tenger jótékony hatásairól már írtunk, viszont azt talán még nem mondtuk, hogy az is gyógyulhat általa, aki nem teheti meg, hogy elutazzon a Föld legmélyebben fekvő, legsósabb vizű területéhez. Otthon könnyen készíthetünk ugyanis Holt-tengeri sós fürdőt: szerezzünk be Holt-tengeri sót: itt például 450 forintba kerül egy fél kilós, azaz egy fürdőzésnyi adag, ami ugyan sokkal drágább mint a mezei konyhasó, de sokkal többet is tud. Oldjuk fel forró vízben, majd tíz-húsz perc múlva zuhanyozzunk le. Akárcsak az "igazi" Holt-tengernél, itt is nagyon oda kell figyelni, hogy sós kézzel ne nyúljunk az arcunkhoz!

És hogy mire jó ez az egész? Pikkelysömör esetén, de méregtelenítéshez, izomláz- és fájdalom csökkentésére, pattanásos bőr kezelésére és ízületi problémákra is hatásos. De igazából akkor is hálás lesz a bőrünk a sós törődésért, ha nincsenek különösebb tüneteink, egyszerűen csak szépülni vágyunk.

Testradír

Az elhalt hámsejtektől érdemes időnként testradírral megszabadulni. De minek költenénk csomó pénzt a drogériákban kapható radírokra, ha a konyhánkban megtalálható összetevőkből is gyárthatunk ilyet?

Szőlőmagolajos-sós: „Otthoni használatra készíthetünk testradírt szőlőmagolajjal összekevert cukorral vagy sóval. A radírral gyengéden masszírozzuk át a bőrünket fürdés közben, amitől bársonyossá válik" – tanácsolta nekünk nemrég Hajcsár Adrienn, a villányi Crocus Gere Hotel értékesítési igazgatója.

Galéria: 5 wellness tipp otthonraFotó: Monkey Business Images / Northfoto

Mézes-joghurtos: Méregtelenítő, bőrnyugtató hatást tulajdonítanak ennek a keveréknek. De ami legjobb benne, hogy az összetevők bárki konyhájában bármikor fellelhetők. Keverjünk össze egy evőkanál mézet, natúr joghurtot és durvára őrölt tengeri sót – majd járjunk el ugyanúgy, mint az előző testradír esetében.

Pakolások

A pakolásokban az a jó, hogy tíz-tizenöt perc alatt gyakorlatilag újjászületik alattuk a bőrünk. Nekünk ezek a kedvenceink:

Holt-tengeri iszappal: A fent már emlegetett Holt-tengernek nem csak a sója, de az iszapja is csodákat tesz a bőrrel. Éppen ezért látni annyi iszappal bekent turistát látni a partján. Holt-tengeri iszapot por formájában lehet vásárolni – mi most momentán itt találtunk, de persze bárhol máshol is lehet. Egy evőkanál száraz iszapot kell elkeverni két evőkanál meleg vízzel, és az arcunkra, hajunkra vagy testünkre kenni. Tíz-tizenöt perc múlva pedig mossuk le. Feszesíti, táplálja, hidratálja és élénkíti a bőrt. Mélytisztító és fertőtlenítő hatású is, csökkenti a mitesszerek és pattanások kialakulását. Erősíti a hajhagymákat, megszünteti a bőr túlzott zsírosodását és a fejbőr korpásodását.

Galéria: 5 wellness tipp otthonraFotó: Northfoto

Szőlős-feszesítő: "Mivel a szőlő enyhén savas, antioxidánsban gazdag, a bőr nemcsak rugalmasabb, fényesebb is lesz tőle. Még az sem szükséges, hogy kozmetikai szert vásároljunk, elég, ha leszedjük a bogyós gyümölcsöt, és pakolást készítünk belőle. Pépesítsük szitával a szőlőt – elég egy fürt –, és kenjük rá az arcunkra, nyakunkra és a dekoltázsunkra. Nagyjából negyed órát álljon rajtunk a pakolás, majd lemoshatjuk. A szőlős pakolást zabkorpa hozzáadásával lehet sűrűbbé tenni – ezt a megoldást használhatjuk akkor is, ha testpakolást készítünk. Az ugyancsak lepréselt gyümölcshúst keverjük zabkorpával, és melegítsük fel egy kissé. A pakolást ezután kenjük arra a testrészre, ahol feszesebbé kívánjuk tenni a bőrt. Szintén negyedórát álljon, ezalatt feküdjünk vagy üljünk nyugodtan, majd ha letelt a hatóidő, mossuk le magunkról a pakolást" – tanácsolja a Borászportál.

Krémek és olajok

Szőlőmagolaj: A tiszta szőlőmagolajat testápoló helyett is használhatjuk, mert szépen feszesíti a bőrt. Tehát ha borvidéken járnak, a borok mellett egy üveg olajat is vigyenek haza magukkal!

Galéria: 5 wellness tipp otthonraFotó: Bildagentur-Online/d.ewing / Northfoto

Amit a profik is használnak: A legtöbb wellnesshotelben elvitelre is megvásárolhatjuk azokat a krémeket, amikre a hely szakemberei esküsznek. A már emlegetett Crocus Gerében például a spanyol Bruno Vassari kozmetikai cég szőlőmag-polifenolokra és E vitaminra épülő termékcsaládjából, a Kyantiból lehet hazavinni. A sárvári Spiritben a saját fejlesztésű, Magyar Termék Nagydíjas, természetes alapanyagokból készülő mySpirit skincare termékcsalád tagjaiból vásárolhatunk. A nemrégiben a Tokaji borvidéken szépségkastélyt nyitó Helia-D-től pedig stílszerűen Tokaji aszús krémet, szérumot, maszkot vásárolhatunk. A bor helyett a pálinkához húz a szíve? Van szatmári szilvás krémjük is!

Ivókúra

Nem csak kívülről, de belülről is tehetünk szépségünkért és egészségünkért!

Gyógyvízzel: Az egyik legnagyobb értékünk az a hatalmas gyógyvízkészlet, ami a híres magyar fürdőket táplálja. Ez a víz azonban nemcsak pihenésre alkalmas, hanem a legkülönbözőbb fizikai panaszokra is hatékony megoldást nyújt, a fürdés mellett ivókúraként is. Mielőtt azonban komolyabb kúrába kezdene, mindenképp konzultáljon az orvosával. De addig is egy-két decit bátran megkóstolhat a hazai vizekből, ha betartja az előírásokat. Hogy pontosan hol, mennyiért lehet hozzájutni a gyógyvízhez, és mire jó, itt gyűjtöttük össze.

Galéria: 5 wellness tipp otthonraFotó: Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

Gyógyteával: A gyógyteákban is az a jó, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt nagy hasznunkra válnak. Mielőtt belevágnak, tájékozódjanak, miből ajánlott fürdőt készíteni, miből mennyit érdemes inni. A borsmenta például teaként bél- és gyomorpanaszokra jó, fürdőként (ennek elkészítéséhez öt-hat evőkanál mentalevelet adjunk egy liter lobogó vízhez, és ezt öntsük a fürdővizünkhöz) pedig pihentető, stresszoldó hatású. A kamilla teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, főzetét egy nagy kád fürdőhöz adva pedig aromaterápiás, nyugtató hatása érvényesül, és a bőrt is széppé teszi.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek