Bormánia a köbön: szőlőből masszázs, borból kádfürdő

A komor, őszi hetek beköszöntével is szeretné fiatalnak és frissnek érezni magát? Ha a sport és az egészséges táplálkozás mellett több figyelmet szentelne a bőrének is, de már unja a klasszikus kozmetikai kezeléseket, próbálja ki a vinoterápiát! Kényeztesse magát a bor és a szőlő legnemesebb esszenciáival és meglátja, legalább olyan jól érzi majd magát a bőrében, mintha tejben-vajban fürösztötték volna.

Általánosan elfogadott nézet, hogy napi egy pohár vörösbor jót tesz az egészségnek, de arról már kevesebben hallottak, hogy a szőlőt és a bort különböző szépészeti kezelésekhez is felhasználják. Két vinoterápiás kezeléseket kínáló szálloda, a villányi Crocus Gere Bor Hotel, és a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton szakértőit kérdeztük a vinoterápia jótékony hatásairól és hátteréről. Valamint arról hogy mi a teendő, ha otthon szeretnénk reprodukálni ezeket a kezeléseket.

Jó, de mi az a vinoterápia?

A vinoterápia szó első hallásra sokaknak talán inkább egy bizarr gyógyászati kezelést juttat az eszébe, ahol különböző sohasem látott műszerekkel kell farkasszemet nézniük. Pedig valójában egy pofonegyszerű dologról van szó. Azokban az országokban találták ki, ahol a borkultúrának többszáz éves hagyománya van, és nem kell hozzá semmi más, mint ami eleve adott: szőlő és bor. Ezután már csak kísérletezni kellett, és elég hamar ki is derült, hogy bizony nem csak a mámorért érdemes bort készíteni.

Galéria: Bormánia a köbön: szőlőből masszázs, borból kádfürdőFotó: Crocus Gere Bor Hotel

 Bár a korai kezdetekről még nincsenek feljegyzések, úgy képzeljük, hogy számos nagy felfedezéshez hasonlóan a vinoterápia őse is nagyjából úgy születhetett, hogy a kocsmáros Juliskát véletlenül leöntötték egy kancsó borral, és azt vette észre, hogy egész szép lett tőle a bőre. Ezután elkezdték otthon is próbálgatni az asszonyok, és szép lassan kitapasztalták, hogy melyik bor a legjobb erre a célra. Majd megint eltelt jó pár évtized, mára pedig ott tartunk, hogy a bor és a szőlő kozmetikai célú felhasználása külön szakterületté nőtte ki magát, ahol mindennek megvan a hogyanja és a miértje.

„A vinoterápia a polifenolokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szőlő, illetve a belőle nyert további produktumok külsőleg történő, szépítő alkalmazását jelenti. Bárkinek ajánlott, aki szereti kényeztetni a testét és a lelkét" – mondja Hajcsár Adrienn, a Crocus Gere értékesítési igazgatója. „A kezelések során az organikus szőlőskertből származó termés minden részét felhasználjuk. A szőlő héját, magját, olaját és természetesen a belőle készült bort is. Ezekhez a kezelésekhez bármelyik fajta kék szőlőt, és a belőle készült vörösbort alapul vehetjük. A kék szőlő nagyon gazdag polifenolokban, nagy mennyiségben tartalmaz például fiatalon tartó rezveratrolt is. Főként ez az anyag gondoskodik a bőrünk regeneráltságáról és feszességéről" – teszi hozzá.

A szőlő és a bor Beke Erika, a Zenit Hotel Balaton wellness menedzsere szerint is valóságos energiabomba. „Fontos vitaminokat, A-, B1-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokat, ezen kívül értékes ásványi anyagokat, nátriumot, káliumot, kalciumot, fluort, foszfort, vasat és magnéziumot tartalmaz. A szőlőmag és a belőle nyert olaj a természet egyik leghatásosabb antioxidánsa, amely semlegesíti az emberi szervezetre negatív hatást gyakorló szabad gyököket. A szőlőlevél pedig méregteleníti és feszesíti a bőrt" – sorolja a szakember a vinoterápia jótékony hatásait.

Nem számít luxusnak

Ezek után talán úgy tűnhet, a vinoterápia a megfizetethetetlen luxuskezelések közé tartozik. Természetesen – ahogy a legtöbb speciális kozmetikai kezelés,– ez is többe kerül egy szimpla arctisztításnál, de az árak korántsem verdesik az eget. A Zenitben például 11 200 forintba kerül egy boros-mézes fürdőt követő 50 perces, szőlőolajos masszázs, amely után még a gőzkabinban is részt vehet egy virgácsos szeánszon, és kapunk mellé egy pohár Pántlika rosét is. A Crocus Gere vendégei is különböző bor- és szőlőalapú kezelések közül válogathatnak, az egyszerűbbek már 3990 forinttól megrendelhetők.

Galéria: Bormánia a köbön: szőlőből masszázs, borból kádfürdőFotó: Xavier Rossi / Europress / Getty

A vinoterápiás recepteket ráadásul nem is őrzik hét lakat alatt. A kezelések során használt termékek közül többet is meg lehet vásárolni a szállodákban, és arra is kaptunk tippeket, hogy mit tegyünk, ha otthon szeretnénk kipróbálni valamelyik kezelést. „Otthoni használatra készíthetünk testradírt szőlőmagolajjal összekevert cukorral vagy sóval. A radírral gyengéden masszírozzuk át a bőrünket fürdés közben, amitől bársonyossá válik. A szőlőmagolajat egyébként testápoló helyett is használhatjuk, mert szépen feszesíti a bőrt" – tanácsolja Hajcsár Adrienn. Beke Erikától pedig megtudtuk, hogy akár a vörösboros fürdőt is el lehet készíteni otthon, csak a fürdővíz hőfokára kell nagyon odafigyelni, mert a bor és a forró víz együtt különösen igénybe veheti a szervezetet, ami rosszulléthez vezethet.

Kényeztetés kívül-belül

Ha ön is szívesen kipróbálná valamelyik vinoterápiás kezelést, érdemes összekötnie a szépülést egy hétvégi bortúrával is. A Zenit és a Crocus Gere is többféle csomagajánlatot kínál, amiben pincelátogatás, borkóstolók és borvacsorák is szerepelnek, ezért könnyű összerakni egy olyan programot, amelyben egész hétvégén a boré lesz a főszerep. Ha Villányt veszik célba, javasoljuk, hogy ne csak a borvidéket barangolják be, hanem fedezzék fel a közeli Pécset is, ne hagyják ki a szársomlyói túraútvonalat sem, pihenésképp pedig merüljenek el a híres harkányi gyógyvízben!

Galéria: Bormánia a köbön: szőlőből masszázs, borból kádfürdőFotó: kontiki / Indafotó

 Vonyarcvashegyen sem a vinoterápia az egyetlen programlehetőség. Ha kigyönyörködték magukat a Balatonra nyíló kilátásban, nézzék meg a Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítását is, majd a Festeticsek nyomában haladva kiránduljanak el Keszthelyre is, a kastélymúzeumhoz. Onnan pedig Hévíz már csak egy ugrás – a környék egyik legszebb bicikliútján tekerhetnek át a gyógytóhoz, ahol ősszel is szuper programok várják önöket. A hétvégét ezek után garantáltan üdén és megfiatalodva zárják majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek