Sztárépítészek fürdőköpenyben

A fürdőépítészet 2000 után csúcsra jár, a designelemekben tobzódó részletek, kápráztató fények, hipermodern medencecsodák korában azonban mintha elsikkadna a fürdőzés elemi élvezete és filozófiája.

 
A fürdőépítészetet aligha lehetne jobban csúcsra járatni: a szivárvány minden színében felváltva világító spa hotelek, trópusi tengerpartot imitáló volt repülőgép-hangárok, metróalagútban berendezett wellnessrészlegek és infinity pool-ok versenyeznek a figyelemért. A drámai szeparékat és/vagy megkapó designinstallációkat is magukba foglaló épületeket elnézve azonban nem árt néha eszünkbe juttatni a fürdés elemi funkcióját és a spiritualitását, és megnézni, egy-egy épület milyen viszonyt ápol ezekkel az alapvető igényekkel.

Peter Zumthor: Therme Vals, 1996
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: View Pictures / Europress / Getty)

Ehhez egy olyan fürdőt hívunk most segítségül, amelynek emblematikus építészete a fürdőszertartásból indul ki, és az egyén belső harmóniáját helyezi a középpontba. Peter Zumthor híres valsi termálfürdőjén és néhány kontrasztos példán keresztül mutatjuk be, mi minden hozható ki a fürdőélmény és az építészet találkozásából a forgószél-csúszdákon túl.

Elegancia és játék

Az első sztárépítész + fürdő párosítás egy olyan korszakból, mikor Zumthor még egyáltalán nem is volt sztárépítész, ma is állandó hivatkozási pont. Jövőre lesz húsz éve, hogy a félig a hegyoldalba vájt svájci Therme Vals új fürdője megnyílt a látogatók előtt, akik a fürdőzés ősi tapasztalatát és jótékony hatásait egy időtlennek ható, egyúttal abszolút nyugati, 21. századi közegben élhetik itt át.

Minden érzékre ható élmények (Therme Vals)
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: View Pictures / Europress / Getty)

„A szaunán és sehol máshol sincs ajtó odabent, szabadon mászkálhatsz, a külső és a benti medence között ki-be úszhatsz. A szaunában a kő nem forrósodik át" – mondja egy ismerős, akinek pár évvel ezelőtti tapasztalatai elsőre nem tűnnek egetrengetőeknek, ha nem ismerjük Zumthor érzékekre ható építészetének jellegzetességeit. Az élménybeszámoló további elemei azonban egybevágnak vele: a látogatóból előbújó gyermek-én a rejtekajtók és kis zugok láttán egyértelmű kézjegy, olyan, a puritán környezetben rejtőzködő meglepetésekkel együtt, mint a néhány fő számára élvezhető virágszirom-fürdő, a zene, amelyet a fürdő köveinek megszólaltatásával komponáltak, vagy egy jókor, jó helyen felbukkanó zuhany. A kilátás a hegyekre zavartalan odabentről, miközben a fürdőt füvesített tetejével alig látni máshonnan. 

Kilátás mindenhonnan (Vals)
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: Minke Wagenaar / flickr)

„Vals nem a külsőségekről szól" – idézi az építészt a New York Times egy 2011-es portréban. – „Arról szól, ami belül történik, a rituáléról, ahogy az Keleten is szokás. A vízről szól, a kőről, a fényről, a hangról és az árnyékokról."

Mindennek tiszteletét tükrözi a helyi kvarckő alkalmazása, a minden érzéket megcélzó játék a víztükörrel, akusztikával, nyitott és zárt terekkel, a langyos vagy hűvös felületekkel, plusz a felfedezés szabadságával és örömével. Az azóta többek között Pritzker-díjjal kitüntetett építész a tervezési folyamat részeként budapesti és törökországi fürdőket is használt előtanulmányként.

Minimál létszám

A Therme Vals a 7132 hotelkomplexum része Valsban, Graubünden kantonban.

A fürdőbe előre időpontot kell foglalni, ugyanis a belépő személyek száma szigorúan korlátozott. A csoportos foglalás maximum 6 fő számára lehetséges. A napi belépő felnőtteknek 80, gyerekeknek 52 frank (23 000 és 15 000 forint).

Online bejelentkezés itt.


Sztárépítészek fürdőköpenyben

Ellenpontként két, újabban átadott svájci fürdőt mutatunk. Közös bennük a jelenlegi trendeknek megfelelő grandiozitás és túlzás, ugyanakkor a legkifinomultabb svájci tradíciók továbbvitele – na meg a totális luxus atmoszférája.

Joseph Smolenicky: Tamina Therme, Bad Ragaz, 2009
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: Project-White / flickr)

A bad ragaz-i Tamina-forrás közelébe épített fürdő története több évszázadra tekint vissza, és ezt a tényt a Grand Resort Bad Ragaz 2009-ben átadott új fürdőépülete kissé ellentmondásosan tükrözi. Kívül-belül hófehér, 20 méter magas struktúráját 115 kecses, íves fehér faoszlop tartja, összhangban a tájat keretbe foglaló óriási, ovális ablakokkal.

Joseph Smolenicky alkotásának oszlopai és a környező park fái, illetve a svájci erdők közti párhuzam is erős, de nehéz eldönteni, hogy a mindeközben historizáló és egy enyhe sci-fi vonalat is képviselő objektum jó, vagy rossz értelemben hat földöntúlinak. Nekünk végülis tetszik.

A Tschuggen Grand Hotel fürdőrészlegét, a Bergoase Spa-t Svájc egyik legelismertebb építésze, Mario Botta neve fémjelzi, és vitorlákhoz (a koncept szerint fákhoz) hasonló tetőablakairól vált ismertté. A „fák" nappal a fürdő természetes bevilágításáról gondoskodnak, éjjel pedig betekintést engednek a hangulatvilágítással díszített terekbe, és meseszerű, színes sziluettekké lényegülnek át.

Mario Botta: Tschuggen Bergoase, Arosa, 2006
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: c16548 / flickr)

A Zürichtől két órányira, Arosában található fürdőközpont medencéivel és pihenőivel együtt szintén nagyrészt egy hegyben, föld alatt van, ezért is a tetőablakok. Az élménykínálat azonban inkább a kihívásmentesség és a trendi drámaiság irányába mozdul el, főleg, ami a célközönség pénztárcáját illeti. Magyarul luxus, luxus, luxus, kanadai juharba és fehérgránitba burkolva, kültéri szaunával és egy üveghíddal.

Sokatmondó adalék, hogy a hotelkomplexum vendégei a kizárólag nekik fenntartott privát siklót, a Tschuggen Coastert használhatják síliftnek – nemrég összeállított siklóvasutas anyagunkban sem mutatott volna rosszul a téma.

Maximális luxus

Bad Ragaz és a Tamina Therme a Tamina-szurdoktól pár kilométerre található St. Gallenben. Az itteni termálvíz pontosan 36,5 ° C-os, vagyis az emberi test hőmérsékletével megegyező. Egy néhány napos nyári technikai szünettől eltekintve a fürdő egész évben nyitva van, a napijegy hétköznap felnőtteknek 36, gyerekeknek 22, hétvégén 43 és 25 frank (ez durván 10 500 és 12 000 forint a felnőtt jegyért, 7000 körül van a gyerekjegy).

Az árakról és kedvezményekről bővebben itt lehet olvasni.

A Bergoase árainál csak a nem hotelvendégeknek kialakított árlistát mertük megnézni. Számukra valamelyest korlátozott a belépés időpontja és időintervalluma, délelőtti vagy koraesti jegyet válthatnak 65 frankért (19 000 Ft), 35 frank az egyszeri belépés, ha a vendég előtte már igénybe vett valamilyen kozmetikai vagy masszázskezelést is, és 50, ha történetesen a hotel egyik vendége invitálta.

További információ a hotelről és a wellnesskezelésekről itt.


Két érdekes fürdőprojekt Svájcon kívül

A spiritualitás, filozófia és funkcionalitás jegyében érdemes kitérőt tenni két Svájcon kívüli példára, melyek közül az egyik éppen a szomszédos Ausztriában tett szert hírnévre, és egyidős a valsi Zumthor-projekttel.

A különc bécsi képzőművész, építész és gondolkodó Hundertwasser a megálmodója a Stájerországban fekvő wellnessfalunak, pontosabban az 1996-ban Bad Blumau forrásai fölé épült fürdő- és rekreációs komplexumnak.

Hunderwasser organikus formái Bad Blumauban
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: Rogner Bad Blumau)

A művész ezer közül felismerhető organikus épületei itt komplex építészeti tájként funkcionálnak, a természeti környezettel összhangban. Vagyis szabadon benövik őket a növények, szemgyönyörködtetően színesek, és szokás szerint nélkülözik a szögletes vonalakat. A létesítmény a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra, áramból például már 15 éve önellátó, fűtését geotermikus energiából biztosítják. 

Fürdőfilozófia Hundertwasserrel
A Rogner Bad Blumau Körmendtől körülbelül egyórás autóútnyira fekszik. A belépő hétköznap 42, hétvégén 51 euró a felnőtteknek, 23 és 28 euró a gyerekeknek 12 éves korig.
A szállodában 11 euróért idegenvezetésre is jelentkezhetünk, melynek során bemutatják az épületek történetét, és kapunk egy szelet süteményt és kávét is. További információt itt olvashatnak az érdeklődők.


Az utolsónak hagyott kakukktojás nem termálfürdő ugyan, de a funkcionalitása és a természetessége miatt mindenképp érdemes egy szót szólni róla. A helyszín Koppenhága, ahol a lakosság mintegy magától értetődően használja a parti sétányok mentén található, mólókon nyugvó szezonális kikötői fürdőket. A városban összesen négy ilyen szabadtéri hely működik, ezek közül a legismertebb a Havneparken (Kikötőpark) mentén található Islands Brygge strand két gyerekmedencével, 50 méteres úszómedencével és három- és ötméteres tornyokkal rendelkező ugrómedencével.

Római fürdők díszítése ihlette a dán street artos grafikáiból megálmodott mozaikot (Vinterbad Bryggen - koncepció)
Galéria: Fürdőépítészet
(Fotó: BIG – Bjarke Ingels Group)

A népszerű fürdőhely téliesítésére 2012-ben Vinterbad Bryggen címmel izgalmas terv született, amely alapján fedett szárnyban szaunázva is élvezhető lesz a kilátás a kikötőre, ráadásul egy HuskMitNavn nevű dán street art művész római ihletésű életkép-mozaikjai díszítik majd a belső tereket. 

Wellness, ami formába hoz
A tavaszi fáradtság leküzdésére számtalan lehetőség adódik a wellness szállodák háza táján. Lazító termálfürdőzés, frissítő csobbanás, forró szaunák, kényeztető masszázsok nyújtják a megújulás élményét. Az egészségtudatosakat léböjtkúrák, az aktív kikapcsolódás híveit mozgásprogramok, bakancsos túrák várják. Válasszon wellness pihenést a Danubius szállodák kínálatából! További információért kattintson ide! (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek